Ουκρανία: Μαζική κυβερνοεπίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας κυβερνητικές σελίδες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Ουκρανία έχει πληγεί από «μαζική» κυβερνοεπίθεση, με τους ιστότοπους πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Παιδείας, να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά επεσήμαναν ένα «μακρύ ιστορικό» ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ουκρανίας, με την επίθεση να έρχεται μετά τις συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ της Μόσχας και των ΗΠΑ και των συμμάχων της αυτή την εβδομάδα που κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Οι ύποπτοι χάκερ, Ρώσοι κατά πληροφορίες, άφησαν μήνυμα στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις αναφορές. Το μήνυμα έλεγε: "Το μήνυμα αυτό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μηνύματα που έχω δει ποτέ: "Ουκρανοί! ... Όλες οι πληροφορίες για εσάς έχουν γίνει δημόσιες. Φοβηθείτε και περιμένετε χειρότερα. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας".
Το μήνυμα αναπαρήγαγε την ουκρανική σημαία και τον χάρτη διαγραμμένο. Αναφερόταν στον ουκρανικό αντάρτικο στρατό ή UPA, ο οποίος πολέμησε εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρχε επίσης μια αναφορά σε "ιστορική γη".
Σε μήνυμά του προς τον Guardian, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Oleg Nikolenko, δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα μιας μαζικής κυβερνοεπίθεσης, ο ιστότοπος του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας».
Και πρόσθεσε: «Οι ειδικοί μας έχουν ήδη αρχίσει να αποκαθιστούν τη λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής και η αστυνομία του κυβερνοχώρου έχει ξεκινήσει έρευνα».
NEWS IN KYIV: Several Ukrainian government websites down due to a major a cyberattack. Below is the @MFA_Ukraine website now. It reads in part: "Ukrainians!...All information about you has become public, be afraid and expect worse." Sites of MOD and Education ministry also down. pic.twitter.com/3lbA06Q3Fl
— Christopher Miller (@ChristopherJM) January 14, 2022
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, καταδίκασε τις επιθέσεις. Είπε ότι η επιτροπή πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ και οι μονάδες κυβερνοχώρου θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν και να υποστηρίξουν το Κίεβο.
«Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να το αντιμετωπίσει. Δυστυχώς, γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε. Πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να πούμε (ποιος κρύβεται πίσω από αυτό). Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν καθώς δεν έχω αποδείξεις. Αλλά μπορούμε να φανταστούμε».
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λιντ δήλωσε ότι η Δύση πρέπει να αντισταθεί σε κάθε ρωσική επιθετικότητα. «Πρέπει να είμαστε πολύ σταθεροί στα μηνύματά μας προς τη Ρωσία: ότι αν υπάρξουν επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, θα είμαστε πολύ σκληροί και πολύ δυνατοί και στιβαροί στην απάντησή μας», δήλωσε η ίδια. Η Σουηδία στέκεται αλληλέγγυα στο Κίεβο, πρόσθεσε.
Την Πέμπτη, οι Ρώσοι απεσταλμένοι διατύπωσαν μια ζοφερή νότα μετά από συζητήσεις αυτή την εβδομάδα με τον ΟΑΣΕ στη Βιέννη, καθώς και με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.
Το Κρεμλίνο απαίτησε διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία και η Γεωργία δεν θα ενταχθούν ποτέ στο ΝΑΤΟ. Θέλει το ΝΑΤΟ να αποσύρει στρατεύματα και εξοπλισμό από τα κράτη μέλη του στην ανατολική Ευρώπη και να επιστρέψει την ανάπτυξη στα επίπεδα του 1997, πριν το ΝΑΤΟ επεκταθεί.
Η Ρωσία έχει κινητοποιήσει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει στείλει στρατιωτικό υλικό. Την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθεί περαιτέρω εξοπλισμός από τα ανατολικά της χώρας στο πλαίσιο μιας "άσκησης", όπως είπε.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί από το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία και ξεκίνησε έναν πόλεμο στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς. Περίπου 288.000 επιθέσεις στον κυβερνοχώρο πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους 10 μήνες του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με 397.000 το 2020.
Οι επιθέσεις κατευθύνθηκαν επίσης σε κρίσιμες υποδομές. Τον χειμώνα του 2015 ύποπτοι Ρώσοι χάκερς έθεσαν εκτός λειτουργίας τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας, με αποτέλεσμα σχεδόν 250.000 Ουκρανών να χάσει ρεύμα και θέρμανση. Μια επαναλαμβανόμενη επίθεση συνέβη το 2016.
Το 2017, ύποπτοι Ρώσοι χάκερ εξαπέλυσαν τον ιό NotPetya, προκαλώντας χάος. Στο στόχαστρο μπήκαν τράπεζες, εφημερίδες και κορυφαίες εταιρείες.
Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr