Ερντογάν για EastMed: «Δεν μπορούσε ποτέ να γίνει αγωγός χωρίς την Τουρκία» - Άνοιγμα στο Ισραήλ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Περιχαρής» για το πάγωμα του EastMed εκ μέρους των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του δήλωση για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα έργο δεν επρόκειτο ποτέ να υλοποιηθεί, γιατί… δεν περιλάμβανε την Τουρκία.
Πρόταση για αγωγό με Ισραήλ
Επιστρέφοντας από την Αλβανία σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς σχολιάζει τη μη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα στον αγωγό που σχεδιάζεται με το Ισραήλ και την ελληνοκυπριακή πλευρά στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν απάντησε ότι:
«Αυτό το έργο δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί ποτέ στην πραγματικότητα. Το ανέλυσαν από κάθε άποψη και είδαν ότι δεν υπάρχει κάτι το θετικό σε αυτό το έργο. Με άλλα λόγια, δεν βγαίνει το κόστος. Η Αμερική είναι μια χώρα που όλα τα βήματά της τα κάνει βασιζόμενη στο κεφάλαιο. Όταν είδε ότι το κόστος δεν έβγαινε, είπε ότι ‘αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει’. Άλλωστε αυτό που συζητείται πάντα εδώ ποιο είναι; Ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται να πάει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από εδώ, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας», δήλωσε εμφαντικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια έκανε ένα καινούριο άνοιγμα προς το Ισραήλ, προτείνοντας μέχρι και να φτιάξουν έναν αγωγό οι δυο τους».
«Όταν ήταν υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ο κ. Μπεράτ (σ.σ. Αλμπαϋράκ – γαμπρός του) ακόμη, είχε έρθει τότε με μια προσφορά ο Ισραηλινός ομόλογός του. Ίσως θα μπορούσαμε τότε να συμπράτταμε με το Ισραήλ σε αυτή τη δουλειά. Θα μου πεις δεν μπορεί να γίνει τώρα; Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε τους όρους. Διότι αν αναλύσουμε τα οφέλη από μία τέτοια δουλειά, θα είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο... Οι συνομιλίες μας με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Χέρτζογκ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ δίνουν μηνύματα σε διαφορετικό επίπεδο. Εξάλλου, ξέρετε, πρόσφατα, δέχτηκα τους ραβίνους της Συμμαχίας των Ισλαμικών Χωρών στην προεδρία της Δημοκρατίας κι είχα συνάντηση μαζί τους. Αν είναι να κάνουμε πολιτική, η πολιτική δεν γίνεται με καβγάδες και με ξύλο. Πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτική στη γραμμή της ειρήνης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σηματοδοτώντας και ομολογώντας πια τη στροφή 180 μοιρών στον τρόπο άσκησης της εξωτερικής του πολιτικής», είπε ο Ερντογάν.
«Λέω στον Πούτιν ότι είμαι κατά της εισβολής στην Κριμαία»
Ο απαντώντας και σε ερώτηση για την εισβολή στην Κριμαία, τάχθηκε εναντίον της πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν:
«Τί έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία; Κατέρρευσε την Κριμαία. Πάντα του το λέω, σε κάθε συνάντηση που έχουμε με τον κ. Πούτιν, ότι είμαστε κατά της εισβολής στην Κριμαία», σημείωσε.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr