ΝΑΤΟ: Δεν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής εισβολής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία, χώρα η οποία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τι είπε ο Στόλτενμπεργκ
Ερωτηθείς από την τηλεόραση του BBC αν αποκλείει το ενδεχόμενο να σταλούν νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία, αν η Ρωσία εισβάλει, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία ... επικεντρώνουμε στο να παράσχουμε υποστήριξη».
«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και το να είσαι ένας ισχυρός και μεγάλης αξίας εταίρος όπως η Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
Το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον
Η εικόνα στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία γίνεται «ολοένα και πιο ανησυχητική», εκτίμησε παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Εξακολουθώ να προτρέπω τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και να αποφύγει μια απερίσκεπτη και καταστροφική εισβολή», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο BBC, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι η Ρωσία εξετάζει την πιθανότητα να εισβάλει στην Ουκρανία. Όταν όμως ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο σενάριο με βάση το οποίο Βρετανοί στρατιώτες θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, απάντησε: «Αυτό είναι πολύ απίθανο. Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν όλη τη στήριξη που μπορούμε να τους δώσουμε».
Ο Τζόνσον θα προτείνει στο ΝΑΤΟ να διπλασιαστεί σε αριθμό η βρετανική δύναμη των περίπου 1.150 στρατιωτών που σταθμεύουν σήμερα στην ανατολική Ευρώπη. Σκοπεύει επίσης να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον καλέσει να «κάνει πίσω» αλλά και να επισκεφθεί εντός των επόμενων ημερών την Ουκρανία.
Το Λονδίνο σκοπεύει εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως αύριο, να παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο για να διευρύνει το είδος των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει σε βάρος της Ρωσίας, είπε επίσης η Τρας. «Αυτό που μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό το νομοσχέδιο είναι να πλήξουμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στόχων. Ώστε να μην νομίζει κανείς ότι θα έχει ασυλία από τις κυρώσεις», ανέφερε σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στο Sky News. «Οποιαδήποτε εταιρεία ενδιαφέρει το Κρεμλίνο και το καθεστώς της Ρωσίας θα μπορούσε να στοχοποιηθεί, επομένως οι ολιγάρχες του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, οι ρωσικές εταιρείες που υποστηρίζουν το ρωσικό κράτος, δεν θα έχουν πού να κρυφτούν», πρόσθεσε.
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr