Η απίστευτη περιπέτεια ενός 35χρονου: Διαγνώστηκε με μαύρο μύκητα στον εγκέφαλο και όλες οι προσπάθειες αφαίρεσης έχουν αποτύχει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ένας άνδρας από το Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση που προκαλείται από μύκητες, που κυριολεκτικά προκαλούν την… ανάπτυξη μαύρης μούχλας στον εγκέφαλό του.
Ο Tyson Bottenus, ένας 35χρονος άνδρας είναι μόνο μία από τις μόλις 120 καταγεγραμμένες περιπτώσεις μολύνσεων με Cladophialophora bantiana, έναν εξωτικό μύκητα γνωστό ως «μαύρη μούχλα», από το 1911. Στην περίπτωσή του, ο μύκητας εγκαταστάθηκε στον εγκέφαλο, προκαλώντας σειρά προβλημάτων στον άτυχο άνδρα εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Ο Bottenus είναι τυχερός που ζει, καθώς η μαύρη μούχλα σκοτώνει πάνω από το 70% των ξενιστών της, και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την καταπολεμήσει και ελπίζει να την βγάλει από τον εγκέφαλό του, αλλά είναι μια σκληρή μάχη, με την οποία παλεύει ακόμα και η σύγχρονη ιατρική.
Η δοκιμασία του Tyson ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, όταν ο ίδιος και η αρραβωνιαστικιά του, Liza, αποφάσισαν να γιορτάσουν τον αρραβώνα τους κάνοντας μαζί ποδηλασία στην Κόστα Ρίκα. Όλα ήταν καλά και ωραία μέχρι την τρίτη ημέρα των διακοπών τους, όταν ο Tyson έπεσε κατά λάθος από το ποδήλατό του και γρατζούνισε τον αριστερό του αγκώνα. Δεν ήταν ο πιο σοβαρός τραυματισμός, οπότε απλώς ξέπλυνε και έδεσε την πληγή όσο καλύτερα μπορούσε και την εξέτασε μια νοσοκόμα νωρίς το επόμενο πρωί.
Η νοσοκόμα είπε στον Bottenus ότι οι ποδηλάτες έρχονταν συνέχεια με παρόμοια τραύματα και ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Πράγματι, ο αγκώνας του επουλώθηκε γρήγορα και οι δύο τους μπόρεσαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Αλλά μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, ο Tyson άρχισε να εμφανίζει παράξενα συμπτώματα -συχνές έντονες κεφαλαλγίες, παράλυση του προσώπου, ακόμη και δυσκολίες στο γέλιο.
Ο Tyson Bottenus επικοινώνησε με τον γιατρό του για τα προβλήματά του και εκείνος του πρότεινε μια μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε έναν περίεργο κύκλο στη μέση του εγκεφάλου του. Ήταν η αρχή ενός επίπονου ταξιδιού.
Ο Bottenus ρώτησε αν επρόκειτο για καρκίνο και ο γιατρός του είπε ότι δεν γνώριζε. Μαθαίνοντας για τις διακοπές του στην Κόστα Ρίκα, ο γιατρός τον εξέτασε για κυστικέρκωση, μια ασθένεια του εγκεφάλου που προκαλείται από την κατανάλωση ωμού χοιρινού κρέατος. Στη συνέχεια εξετάστηκε για νόσο του Lyme, φυματίωση, AIDS και πολλαπλούς καρκίνους του εγκεφάλου, αλλά όλα βγήκαν αρνητικά.
Μετά από δύο αποτυχημένες βιοψίες εγκεφάλου, στην προσπάθεια, οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης κατάλαβαν την αιτία των προβλημάτων του Τάισον. Ενώ έκαναν εξετάσεις για έναν άλλο τύπο καρκίνου του εγκεφάλου, βρήκαν έναν μαύρο μύκητα στον εγκέφαλό του, ο οποίος, όπως επιβεβαίωσαν οι εργαστηριακές εξετάσεις, ήταν η Cladophialophora bantiana, ή αλλιώς μαύρη μούχλα.
Αυτός ο εξαιρετικά σπάνιος μύκητας καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1911 και από τότε έχουν επιβεβαιωθεί μόνο 120 περιπτώσεις, οι μισές από τις οποίες στην Ινδία. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς μολύνθηκε ο Τάισον, αλλά υποψιάζονται ότι εισήλθε στο σώμα του μέσω της πληγής του αγκώνα του, στην Κόστα Ρίκα.
Ο 35χρονος υποβλήθηκε σε θεραπεία με αντιμυκητιασικό φάρμακο από το στόμα και στεροειδή για να καταπολεμήσει το πρήξιμο και το υγρό που προκαλούσε η μούχλα στον εγκέφαλο. Δυστυχώς, δεν λειτούργησε τόσο καλά όσο ήλπιζε ο ίδιος και οι γιατροί. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το αντιμυκητιασικό φάρμακο είχε αποτύχει να φτάσει στον εγκέφαλο λόγω του προστατευτικού φραγμού του ανθρώπινου σώματος, πράγμα που ήταν κάπως κακό, αλλά και καλό, επειδή σήμαινε ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα μπορούσε τουλάχιστον να εμποδίσει τον μύκητα να τον σκοτώσει από μόνος του.
Τον Μάρτιο του 2020, ο Bottenus σταμάτησε να παίρνει στεροειδή από φόβο ότι θα αποδυνάμωνε το ανοσοποιητικό του σύστημα και θα τον εξέθετε στον κορονοϊό, αλλά δεν το είπε στους γιατρούς του. Εκείνο το μήνα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Η όρασή του επηρεάστηκε σοβαρά, το οπτικό του πεδίο μειώθηκε, η γραφή του ήταν στραβή και η ομιλία του έγινε ασαφής και βραχνή.
Η ενδοκρανιακή του πίεση ήταν 15 φορές μεγαλύτερη από το φυσιολογικό και ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι αν ποτέ αναρρώσει, θα τυφλωθεί μόνιμα.
Ευτυχώς, η χειρουργική επέμβαση αποκατέστησε την όραση του Tyson, αλλά εξακολουθεί να μην μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο ή να πλεύσει με σκάφος, όπως συνήθιζε. Συνεχίζει να ζει με τη μούχλα στον εγκέφαλό του, επειδή η θέση της καθιστά αδύνατη τη χειρουργική αφαίρεσή της και όλα τα πειραματικά φάρμακα έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Παρόλα αυτά, δεν έχει χάσει την ελπίδα και αυτή τη στιγμή λαμβάνει ένα νέο είδος αντιμυκητιασικού φαρμάκου.
Η φωνή μου εξακολουθεί να είναι παράξενη και η βραχυπρόθεσμη μνήμη μου δεν είναι καλή. «Δεν μπορώ να περπατήσω στο δρόμο χωρίς να χαθώ, αλλά μπορώ να γράψω μια εργασία 20 σελίδων», δήλωσε ο Tyson Bottenus.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr