Μ. Σαρηγιαννίδης στο ethnos.gr: Τι επιδιώκει ο Πούτιν στην Ουκρανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εφαρμογή του μοντέλου της Κριμαίας στην περίπτωση και της Ανατολικής Ουκρανίας είναι ουσιαστικά η κίνηση Πούτιν με την αναγνώριση των λαϊκών Δημοκρατιών των του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. «Θέλει να εγγυηθεί την ασφάλεια των φιλορωσικών πληθυσμών της περιοχής αυτής και να πετάξει το μπαλάκι στην άλλη πλευρά στο Κίεβο και στην Δύση ενταφιάζοντας την ίδια στιγμή τη συμφωνά του Μινκσκ το 2015» τονίζει στο ethnos.gr μεταξύ άλλων ο Μίλτος Σαρηγιαννίδης Αναπλ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου
Νομική ΑΠΘ.
Διαφορετικά πράγματα για τη Δύση σημαίνει η κίνηση Πούτιν
Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννιδης, η κίνηση Πούτιν σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τη Δύση. Για το ΝΑΤΟ σημαίνει πως καλείται να διαχειριστεί μια νέα πραγματικότητα, δίνοντας εγγυήσεις που πρέπει να δοθούν αναφορικά με την αφοσίωση των ΗΠΑ απέναντι στους νέους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ που κάποτε ήταν σύμμαχοι της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Καλούνται οι ΗΠΑ να δείξουν ότι δεν είναι διατεθειμένες να αποχωρήσουν από τις επικράτειες εκείνων των κρατών που είναι σήμερα μέλη του ΝΑΤΟ και κάποτε ήταν κράτη-μέλη του συμφώνου της Βαρσοβίας και σύμμαχοι της ΕΣΣΔ.
Υπάρχει ταβάνι στις κυρώσεις στο βαθμό που υπάρχει μεγάλη εξάρτηση ενεργειακή της ΕΕ από τη Ρωσία
Για την ΕΕ σημαίνει, όπως λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ ότι θα περάσει ακόμη μια ενεργειακή κρίση χωρίς η ίδια να μπορεί να αντιμετωπίσει δομικά τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία σε επίπεδο ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Και αυτό γιατί η ίδια η ΕΕ δεν μπορεί να αντιδράσει ουσιαστικά απέναντι στη Ρωσία παρά μόνο με ρητορική και με την απειλή κυρώσεων οικονομικών και εμπορικών οι οποίες όμως έχουν ένα ταβάνι στο βαθμό που υπάρχει μεγάλη εξάρτηση ενεργειακή της ΕΕ από τη Ρωσία .
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κυρώσεων ο Μίλτο Σαρηγιαννίδης οι οποίες κυρώωσεις δεν θα κορυφωθούν τώρα γιατί το επόμενο βήμα σε αυτήν την κρίση η οποία είναι σε εξέλιξη θα είναι η αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ.
Για τις ΗΠΑ η κίνηση Πούτιν, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιαννίδη, σηματοδοτεί την επιβεβαίωση όσων ήδη από τη πρώτη δεκαετία του 2000 μιλούσαν για ένα νέο ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Βέβαια τόσο ο Πούτιν όσο και ο Μπάιντεν γνωρίζουν από ψυχρό πόλεμο και μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματική διπλωματία στη νέο-ψυχροπολεμική λογική επιτρέποντας και λύσεις διπλωματικές. Δίνοντας, δηλαδή τη δυνατότητα να επιτευχθούν λύσεις που βολεύουν και τις δύο πλευρές.
Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψιν τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλειά τους αλλά και τις ρωσικές φιλοδοξίες αναφορικά με τη θέση την οποία πρέπει να διαδραματίζει η Μόσχα στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλεια στην Ευρώπη. Το επιβάλλει ο Πούτιν αυτό και πετάει το μπαλάκι στην άλλη πλευρά καταλήγει ο κ. Σαρηγιαννίδης.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr