Βλάσης Βλασίδης για πόλεμο στην Ουκρανία: Πολύ δύσκολη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ - Δεν έχει λόγο τώρα ο Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πολύ δύσκολα θα εμπλακεί στρατιωτικά το ΝΑΤΟ στην εμπόλεμη σύρραξη της Ουκρανίας, μια και η χώρα που δέχεται την εισβολή, δεν έχει σχέση με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ενώ δεν υπάρχει και η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να συνδράμει ως ειρηνευτική δύναμη, όπως έγινε στο Ιράκ.
Αυτό αναφέρει στο ethnos.gr o αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βλάσης Βλασίδης, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει λόγο να διακόψει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Όπως λέει, μια τόσο ευρείας κλίμακας κινητοποίηση ενόπλων δυνάμεων, δεν μπορεί να σταματήσει εύκολα και κατά πάσα πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος θα θέσει εξοντωτικούς όρους στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου την επόμενη ημέρα το καθεστώς της Ουκρανίας να μην έχει σχέση με το προηγούμενο.
Ο κ. Βλασίδης αναφέρεται ακόμα στους πάνω από μισό εκατομμύριο Ουκρανούς που αναγκάστηκαν μέχρι στιγμής να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά και στη συμπαγή ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας. Για την τελευταία σημειώνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο την επόμενη ημέρα να αλλάξει προς το χειρότερο το καθεστώς απόλυτης ισότητας που απολάμβανε μέχρι τον πόλεμο.
«Τόσο από τους Ουκρανούς όσο και από τους Ρώσους η ελληνική κοινότητα δεν αντιμετωπίζεται ως μέρος του προβλήματος, γι’ αυτό και δεν πιέζεται από καμία πλευρά. Τα δεινά που αντιμετωπίζουν, αποτελούν παράπλευρες απώλειες του πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών. Το κακό είναι ότι οι Ουκρανοί δεν τους αφήνουν να εξέλθουν από τις περιοχές που εξελίσσονται οι μάχες. Μέχρι τον πόλεμο η ελληνική κοινότητα απολάμβανε ένα καθεστώς ισότητας στην Ουκρανία. Πάντοτε μετά από μία βίαιη επιβολή διαφορετικού καθεστώτος αλλάζουν οι ισχύουσες νόρμες και μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Σε περίπτωση που επιβληθούν οι Ρώσοι, μπορεί οι Έλληνες να αναγκαστούν να οδηγηθούν προς την έξοδο από τις εστίες τους, μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο το καθεστώς που απολαμβάνουν, μπορεί, όμως και να έχουν τα ίδια προνόμια με όλο τον υπόλοιπο ρωσικό λαό», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Βλασίδης.
Πολεμικός εξοπλισμός παλαιότερης τεχνολογίας
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέχρι στιγμής είναι φανερό ότι οι Ρώσοι δε χρησιμοποιούν πολεμικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ακόμα και τα άρματα μάχης τους είναι των δεκαετιών του ‘70 και του ’80. Αυτό, κατά τον ίδιο, θα αλλάξει και θα γίνει χρήση από τους Ρώσους πολύ πιο σύγχρονων όπλων, σε περίπτωση που η ουκρανική αντίσταση καθυστερήσει τους Ρώσους ή τους εμποδίσει να προχωρήσουν. Άλλωστε, ο καθηγητής εκτιμάει ότι μέχρι στιγμής από τους Ρώσους γίνεται λελογισμένη χρήση των δυνάμεών τους και κρατούν τεράστιες εφεδρείες.
Παράλληλα και αναφορικά με το στόχο που εκτιμάει ότι έχει ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σημειώνει ότι, όπως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σοβιετική Ένωση δημιούργησε μία ζώνη κρατών – δορυφόρων της μεταξύ εκείνης και των περιοχών που ήλεγχε το ΝΑΤΟ, έτσι και τώρα ο Πούτιν θέλει να υπάρχει ένα κράτος μπροστά από τη Ρωσία που να ελέγχει απόλυτα και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Προς την κατεύθυνση αυτή ευνοεί η πολύ μεγάλη έκταση της Ουκρανίας, η οποία είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των βαλκανικών κρατών.
Δύσκολο να υπάρξει αντάρτικο
Τέλος, ο κ. Βλασίδης θεωρεί ως δύσκολο να υπάρξει αντάρτικο από τους Ουκρανούς μέσα στη χώρα, σε περίπτωση που επικρατήσουν οι Ρώσοι στον πόλεμο και είτε τοποθετήσουν δική τους κυβέρνηση είτε την ενσωματώσουν.
«Είναι δεδομένο ότι δε βοηθάει το έδαφος της Ουκρανίας, ώστε να αναπτυχθεί αντάρτικο στην ύπαιθρο, αφού δεν υπάρχουν υψώματα και είναι επίπεδο. Αλλά και μέσα στις πόλεις δε θα ήταν εύκολη η ανάπτυξη αντάρτικου, αφού είναι απλωμένες και έχουν πολλούς ελεύθερους χώρους. Οι ουκρανικές πόλεις δεν είναι όπως η Βασόρα, η Βαγδάτη ή όπως οι ελληνικές πόλεις, που είναι πολύ πηγμένες πολεοδομικά, ώστε να μην είναι εύκολη η κίνηση των αρμάτων μάχης», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr