Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός για εξεύρεση λύσης - Οι προσδοκίες από την επικείμενη συνάντηση Λαβρόφ με Κουλέμπα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για 13η ημέρα μετά την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου η λύση ακόμα δεν φαίνεται να βρίσκεται, την ώρα που οι μέχρι στιγμής συνομιλίες δεν φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα όπως επίσης μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει καμία εκεχειρία με τα βλέμματα να πέφτουν στην επικείμενη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία.
«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.
Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου. Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.
Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε εξάλλου πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.
3ος γύρος συνομιλιών χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα
Χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα έληξε ο 3ος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διπλωμάτες. Μικρή πρόοδος σημειώθηκε όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Την ανακοίνωση επικαλούνται πολλά ρωσικά ΜΜΕ. Πάντως, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι δεν στρατολογηθούν πολίτες προκειμένου να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο επαγγελματίες στρατιώτες.
Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός βοήθησε στην εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από την εμπόλεμη ζώνη. Η Ρωσία υποστήριξε ότι άνοιξε ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σάμι. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι άνοιξε διαδρόμους με προορισμό είτε τη Ρωσία είτε τη Λευκορωσία, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «ανήθικη».
Την ίδια ώρα, έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε μια σειρά πόλεις της Ουκρανίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα Ουκρανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι έτοιμος για τετ-α-τετ με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε συγκεκριμένα ότι ο «πρόεδρος μας δεν φοβάται τίποτα, μαζί και μια απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν. Αν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, αφήστε τον να έρθει στη συνάντηση, αφήστε τον να κάτσει και να μιλήσει».
Ukraine wants direct talks between Volodymyr Zelensky and Putin, Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba was quoted by Reuters as saying:
— Ukraine War News🇺🇦 (@Ukrayina1) March 7, 2022
1/2#ukraine #StandWithUkraine️
Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις με Ρωσία: «Όχι» σε τελεσίγραφα, έχουμε πιθανές λύσεις
ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας στο κανάλι ABC, ανέφερε ότι διαθέτει «πιθανές λύσεις» γι' αυτά που ζητάει η Ρωσία.
«Οι θέσεις του Πούτιν αποτελούν τελεσίγραφο και εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τελεσίγραφα. Έχουμε, όμως, πιθανές λύσεις για τα τρία σημεία που ζητάει η Ρωσία. Θα πρέπει όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει διάλογο. Βρίσκεται σε μια ''φούσκα'' και οι πληροφορίες που λαμβάνει κανείς δεν γνωρίζει πόσο αληθινές είναι», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Δεν φοβάμαι κανέναν»
Νέο βίντεο στο Facebook ανέβασε το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μένω στο Κιέβο. Στην Μπανκόβα (πρωθυπουργικό μέγαρο). Χωρίς να κρύβομαι. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Όσο χρειάζεται για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο!».
Ομιλία Ζελένσκι την Τρίτη στους Βρετανούς βουλευτές
Στο μεταξύ, σημειώνεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), στους Βρετανούς βουλευτές, μέσω βιντεοκλήσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.
«Όλοι οι βουλευτές θέλουν να ακούσουν τον πρόεδρο ο οποίος θα μιλήσει σε εμάς ζωντανά από την Ουκρανία. Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη Βουλή», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λίντσεϊ Χόιλ.
Σχέδιο της Ευρώπης για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας
Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζει ένα σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το οποίο οι ανάγκες σε εισαγωγές θα περικοπούν κατά σχεδόν 80% φέτος, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την ενεργειακή στρατηγική της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να περιορίσει την επιρροή του Κρεμλίνου.
Το σχέδιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη, θα προτείνει βήματα όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους. Ο στόχος είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Απαισιόδοξος ο Μακρόν - Πιστεύει ότι δεν θα βρεθεί λύση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια «πραγματική λύση» για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων», κάτι που σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
Μιλώντας από το Πουασί (Ιβελίν), στην πρώτη περιοδεία του ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση αυτή επειδή «ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν παγκόσμιος πόλεμος με μια δύναμη» που διαθέτει πυρηνικά όπλα.
«Είμαι ξεκάθαρος: βραχυπρόθεσμα, ο πόλεμος μάλλον θα συνεχιστεί» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύει πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα υπάρξει μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων». Τόνισε όμως ότι «το ελπίζει και κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει» στην εξεύρεση λύσης.
«Η συζήτηση είναι δύσκολη με τον (πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν, επειδή αρνείται την κατάπαυση του πυρός» η οποία είναι «προϋπόθεση για να υπάρξει ένας πραγματικός διάλογος», συνέχισε. «Δική μας ευθύνη είναι να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους λαούς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας» αλλά επίσης και «στους ηγέτες» και «να σεβόμαστε πάντα τη Ρωσία ως χώρα» επειδή «δεν υπάρχει βιώσιμη ειρήνη αν η Ρωσία δεν περιληφθεί στη μεγάλη αρχιτεκτονικής της ειρήνης στην ήπειρό μας», σύμφωνα με τον Μακρόν. Παράλληλα, «όλοι θαυμάζουμε την αντίσταση του ουκρανικού λαού, των ηγετών και του προέδρου» της Ουκρανίας, πρόσθεσε.
Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες του πολέμου και θα φροντίσει για την ένταξή τους στην κοινωνία, ώστε να μάθουν τη γλώσσα και να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ενδέχεται επίσης να ληφθούν μέτρα «για να ανακουφιστεί η Μολδαβία, μια μικρή χώρα όπου η κατάσταση είναι τεταμένη» λόγω της εισροής προσφύγων.
Ο πόλεμος του πετρελαίου συνεχίζεται
Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Η αύξηση της τιμής θα ήταν απρόβλεπτη. Θα έφτανε τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας. Η Ρωσία «ξέρει» που να προωθήσει το πετρέλαιό της αν το απορρίψουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, προειδοποιήσε.
Η Ευρώπη, συνέχισε, ωθεί τη Ρωσία προς ένα εμπάργκο στις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, όμως «ακόμη δεν παίρνουμε αυτήν την απόφαση». Κανείς δεν θα ωφελείτο από ένα τέτοιο εμπάργκο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρειαζόταν πάνω από ένας χρόνος ώστε η Ευρώπη να αντικαταστήσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Βουλγαρία δεν θα κάνει εμπάργκο στην Gazprom
Η Βουλγαρία στηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πιθανότατα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν υποβληθεί μια τέτοια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ.
Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ενώ το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της, που ανήκει στη ρωσική LUKOIL, παρέχει πάνω από το 60% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στη χώρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τη συμμετοχή συμμάχων στην Ευρώπη, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, έχει απορρίψει τα σχέδια για απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας, μια στάση που υποστήριξε ο Πέτκοφ. «Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση... Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.
«Υποστηρίζουμε πλήρως τον ουκρανικό λαό, υποστηρίξαμε το πρώτο πακέτο κυρώσεων, είμαστε ανοιχτόμυαλοι και για άλλες κυρώσεις, όμως αυτές τις δύο κυρώσεις, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να τις δεχθούμε ως οικονομία και ως χώρα», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση συνασπισμού θα αρχίσει επίσης να αγοράζει 1,5 εκατομμύριο τόνους σιταριού για να ενισχύσει τα αποθέματά της μέχρι τη συγκομιδή του επόμενου έτους και να αποφύγει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από πιθανά ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία. Η Βουλγαρία δεν σκοπεύει πάντως να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού, πρόσθεσε, αλλά θα αυξήσει και τα αποθέματά της σε καλαμπόκι και ηλιόσπορους.
«Βέτο» από Γερμανία για ενεργειακό εμπάργκο σε Ρωσία - Ποιοι πιέζουν
«Ουσιαστικής σημασίας» χαρακτήρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο». «Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία», παραδέχθηκε.
Ο καγκελάριος καλωσόρισε πάντως όλες τις διεθνείς προσπάθειες για εκτεταμένες και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. «Οι κυρώσεις κατά των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της κεντρικής τράπεζας και πάνω από 500 ατόμων μιλούν από μόνες τους. Όλα τα βήματά μας είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να πλήττουν σοβαρά τη Ρωσία και να είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Σολτς.
Σύμφωνα πάντως με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Handelsblatt, το 54% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διακοπής των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αν αυτό έθετε σε κίνδυνο τη δική τους εφοδιαστική ασφάλεια. Αντιθέτως, το 36% απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σχετικά με την έκρηξη στις τιμές των καυσίμων, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάποια ελάφρυνση για τους πολίτες. «Το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος για τις εισαγωγές ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί ίσως στην καλύτερη περίπτωση να το μετριάσει προσωρινά και να το εξισορροπήσει κοινωνικά», σημείωσε ο κ. Λίντνερ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ρύθμισης εντός του έτους.
Χθες στη Γερμανία οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης έφτασαν σε νέο ύψος-ρεκόρ, με την τιμή του πετρελαίου στο 1,984 ευρώ/λίτρο, πιο ψηλά και από την τιμή της βενζίνης Super E10, η οποία σκαρφάλωσε στο 1,965 ευρώ/λίτρο.
Τζόνσον: Η Ευρώπη να αναζητήσει άλλες πηγές ενέργειας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».
Πολυτεχνείο: Στην ισραηλινή πρεσβεία η κεφαλή της πορείας – Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ζιζέλ Πελικό: Στις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τους 200 βιασμούς της με «ενορχηστρωτή» τον ίδιο της τον σύζυγο
Live Φινλανδία - Ελλάδα: Το τελευταίο ματς της Εθνικής για τον όμιλο του Nations League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr