Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή για 81 κρατούμενους στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση εδώ και χρόνια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση κρατουμένων εδώ και πολλά χρόνια έλαβε χώρα στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο 12 Μαρτίου, παρόλο που προσφάτως η ηγεσία της χώρας είχε δεσμευτεί να περιορίσει τη χρήση της θανατικής ποινής. Συνολικά εκτελέστηκαν 81 άτομα με τις αρχές της χώρας να ανακοινώνουν ότι οι άνθρωποι εκτελέστηκαν για «πολλά ειδεχθή εγκλήματα με τα οποία σκότωσαν πολλούς πολίτες και αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου».
Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκαν οι 81 άνθρωποι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση μεταξύ αυτών που θανατώθηκαν ήταν επτά πολίτες από την Υεμένη και ένας Σύρος. Οι υπόλοιποι ήταν Σαουδάραβες.
Όπως αναφέρουν οι NYT, ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασαν τις εκτελέσεις, σημειώνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρίγκιπα - κυβερνήτη Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ότι η χώρα αναθεωρεί το δικαστικό της σύστημα και περιορίζει τη χρήση της θανατικής ποινής.
«Αυτές οι εκτελέσεις είναι το αντίθετο της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Αλί Αντουμπουσί, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Σαουδαραβικής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και υπογράμμισε ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις εκτέλεσης, οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι κρατούμενοι δεν αφορούσαν «ούτε μια σταγόνα αίματος».
Η εν λόγων ανθρωπιστική οργάνωση δήλωσε ότι με βάση τις περιπτώσεις που κατάφερε να εξετάσει, δεν βρήκε καμία κατηγορία που να δικαιολογεί τη θανατική ποινή βάσει των κριτηρίων που έχει δημοσιοποιήσει η ίδια η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την οργάνωση, ορισμένες από τις κατηγορίες αφορούσαν συμμετοχή σε διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλές από τις 81 περιπτώσεις η ομάδα δεν κατάφερε να τις εξετάσει εξαιτίας της αδιαφάνεια του δικαστικού συστήματος της χώρας.
Άλλες ανθρωπιστικές ομάδες υπογράμμισαν ότι πολλοί από τους εκτελεσθέντες ανήκαν στη σιιτική μουσουλμανική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τις διακρίσεις εις βάρος των σιιτών.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας ανέφερε ότι τα εγκλήματα των εκτελεσθέντων περιλάμβαναν δολοφονία, συμμετοχή σε ξένες τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ISIS και της Αλ Κάιντα, καθώς και το ασαφώς διατυπωμένο αδίκημα της «στοχοποίησης κατοίκων του βασιλείου».
Άλλοι καταδικάστηκαν για στοχοποίηση κυβερνητικών υπαλλήλων και «ζωτικών οικονομικών περιοχών», λαθρεμπόριο όπλων στο βασίλειο, δολοφονία αστυνομικών και τοποθέτηση ναρκών εδάφους που, σύμφωνα με το υπουργείο, προορίζονταν για χρήση εναντίον αστυνομικών οχημάτων.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr