Πόλεμος Ουκρανία: Οργή Πεκίνου – Τι απαντά στα περί βοήθειας σε Ρωσία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οργισμένα αντέδρασε η Κίνα στις πληροφορίες ότι η Ρωσία της ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την εισβολή της στην Ουκρανία και προκειμένου να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να τις διαψεύσει.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλέστηκε την Κυριακή ανώνυμες πηγές, η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα να της προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τον πόλεμο και οικονομική βοήθεια, προκειμένου να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις. Αυτοί οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν την ακριβή φύση της βοήθειας που ζητήθηκε, ούτε αν η Κίνα απάντησε.
«Τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ διαδίδουν συνεχώς ψευδείς ειδήσεις εναντίον της Κίνας», αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας την ώρα που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Ρώμη με τον Γιάνγκ Ζιετσί, τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιο για τη διπλωματία.
Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», επεσήμανε η Έμιλι Χορν εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.
«Παρακολουθούμε στενά, αν η Κίνα προσφέρει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλική είτε οικονομική βοήθεια στη Ρωσία», σχολίασε χθες ο Σάλιβαν μιλώντας στο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα θέμα που μας προκαλεί ανησυχία».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι «ενημερώσαμε το Πεκίνο ότι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς και ότι δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα υποστεί η Ρωσία λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην περίπτωση ενεργειών με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων».
Αν προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία, «η Κίνα κινδυνεύει να γίνει στόχος σημαντικών κυρώσεων και να μετατραπεί σε κράτος -παρία, ενώ αν αρνηθεί, θα διατηρήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δύση», εκτίμησε στο Twitter ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χαας του Council of Foreign Relations.
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr