Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγιδευμένοι στη Μαριούπολη κάτω από τα ερείπια της βομβαρδισμένης Καλών Τεχνών - Σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας βλέπει ο Τσαβούσογλου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίριο σχολής Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από του οποίους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 25η ημέρα.
«Χθες (Σάββατο), οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν την σχολή Καλών Τεχνών G12 στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, όπου 400 κάτοικοι της Μαριούπολης - γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι - είχαν βρει καταφύγιο», ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πολιορκημένης από τις δυνάμεις της Μόσχας ουκρανικής πόλης.
«Γνωρίζουμε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι ειρηνικοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο απολογισμός των θυμάτων καταρτίζεται».
Η Μαριούπολη, πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με πληθυσμό 450.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων του φιλορώσων αυτονομιστών.
Σήμερα, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα για τον βίαιο εκτοπισμό περισσότερων των 1.000 κατοίκων της Μαριούπολης, που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, προς τη Ρωσία, χωρίς να προσδιορίσει πότε συνέβη αυτό.
Ο Πάβλο Κιριλένκο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν «κέντρα ελέγχου», όπου «ταυτοποιούν τα τηλέφωνα» των κατοίκων της Μαριούπολης πριν κατασχέσουν τις ταυτότητές τους. «Στη συνέχεια, στέλνονται στη Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook. «Η τύχη τους από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι άγνωστη».
Οι καταγγελίες του Πάβλο Κιριλένκο δεν έχουν επαληθευθεί προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες κάτοικοι από τις ρωσικές δυνάμεις που αγνόησαν την προειδοποίηση «Dieti» (Παιδιά) που είχε γραφτεί στο έδαφος με γιγάντια γράμματα μπροστά και πίσω από το κτίριο. Κανένας απολογισμός θυμάτων δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμος.
Σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.
Το να προκαλείς κάτι τέτοιο σε μία ειρηνική πόλη, είναι τρομοκρατική ενέργεια που θα παραμείνει στην μνήμη και τον επόμενο αιώνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας έγκλημα πολέμου.
Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.
Τσαβούσογλου: Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι παρατηρείται σύγκλιση στις θέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας σε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα και ενώ ο πόλεμος μαίνεται για 25η ημέρα
Συγκεκριμένα, βλέπει ότι σχεδόν συμφωνούν στα 4 σημεία, τα οποία είχε αποκαλύψει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο BBC καθώς και σε ρεπορτάζ της «Χουριέτ», μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν.
Έξι άρθρα στο τραπέζι
Ο Ιμπραχίμ Καλίν απαρίθμησε 6 θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στα 4 πρώτα από αυτά οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν.
- ΠΡΩΤΟ: Η ουδετερότητα της Ουκρανίας... Δηλαδή, η εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
- ΔΕΥΤΕΡΟ: Αφοπλισμός και αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας.
- ΤΡΙΤΟ: Η διαδικασία που η ρωσική πλευρά αποκαλεί «από-ναζιστικοποίηση».
- ΤΕΤΑΡΤΟ: Άρση των εμποδίων στην ευρεία χρήση των ρωσικών στην Ουκρανία.
- ΠΕΜΠΤΟ: Το καθεστώς του Ντονμπάς
- ΕΚΤΟ: Το καθεστώς της Κριμαίας
Για τα υπόλοιπα, «θα πρέπει να λυθούν σε επίπεδο ηγετών», αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κοντά η κατάπαυση και η συνάντηση ηγετών;
Όσον αφορά μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει αισιόδοξος και πάλι.
«Εάν τα μέρη δεν υποχωρήσουν από τις τρέχουσες θέσεις τους, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αισιόδοξοι για κατάπαυση του πυρός. Υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ των ηγετών. Αυτό είναι πλέον γνωστό», ενώ μία συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι την τοποθετεί όταν «θα υπάρξει ειρήνη ή συμφωνία, τότε σίγουρα θα συναντηθούν. Δεν αποκλείει κανένας τους αυτό το ενδεχόμενο. Δεν είναι αρνητικοί στο να συναντηθούν».
Πιθανότητες να συναντηθούν στην Τουρκία
«Κάναμε την πρώτη πρόταση ως προς αυτό το θέμα, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Και σήμερα βλέπουμε ότι καταρχήν καμία πλευρά δεν είναι αντίθετη. Κάποιες άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει επίσης αντίστοιχες πρωτοβουλίες, προσπάθειες να τους φέρουν κοντά. Αλλά θα το αντιμετωπίζαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση αν τους φιλοξενούσαμε εμείς στην Τουρκία. Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι να συναντηθούν. Είτε γίνει στην Τουρκία, είτε αλλού. Είναι σημαντικό για εμάς να συναντηθούν οι δύο πλευρές», είπε ο Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να είναι ο διαμεσολαβητής, κατόπιν επιθυμίας των δύο ηγετών
Ποια πλευρά είναι πιο κοντά στην ειρήνη; Ή Ουκρανία ή η Ρωσία;
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να κάνει μία τέτοια εκτίμηση λέγοντας ότι η Τουρκία λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ισότιμα απέναντι στα δύο μέρη.
«Λειτουργούμε ως διαμεσολαβητές. Θέλουμε να παίξουμε έναν βοηθητικό ρόλο. Επομένως, δεν θα ήταν σκόπιμο να κάνω μια εκτίμηση για το αν μία πλευρά θέλει περισσότερα», είπε υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με την πολιτική αρχών και την έντιμη στάση της Τουρκίας. «Και οι δύο πλευρές έχουν εμπιστοσύνη στην Τουρκία», πρόσθεσε.
Στη φυλακή για 20 χρόνια ο βιαστής της Ζιζέλ Πελικό - Ένοχοι και οι άλλοι 50 κατηγορούμενοι
«Ανίκητα τα όπλα μας - Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά»: Ευθείες απειλές Πούτιν
Αποτρόπαιο περιστατικό σε σχολική εκδρομή - Έδωσαν σε μαθητή ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
«Αρνείται να δεχτεί ότι μεγαλώνει»: Συνεργάτης της Κέιτι Πέρι της ασκεί σφοδρή κριτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr