Πόλεμος στην Ουκρανία: Ντράγκι, Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον συμφώνησαν σε κοινή αντιμετώπιση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε το απόγευμα της Δευτέρας, 21 Μαρτίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της διάσκεψης του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και της συμμετοχής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης, «οι ηγέτες υπογράμμισαν και πάλι τη σημασία των κοινών προθέσεων και δράσεων που αναπτύχθηκαν σε ό, τι αφορά την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του». «Με αναφορά στη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο ή δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα τους» υπογραμμίζει, τέλος, η κυβέρνηση Ντράγκι.
«Στα πρόθυρα διάλυσης οι διμερείς σχέσεις» - Τι διαμήνυσε στον αμερικανό πρεσβευτή το ΥΠΕΞ της Ρωσίας
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επικαλέστηκε «απαράδεκτα» σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο πρεσβευτής δήλωσε ότι τα σχόλια ήταν «απαράδεκτα και απρεπή για τόσο υψηλό διπλωματικό επίπεδο, θέτοντας τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπάιντεν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στη ρητορική του και αποκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «εγκληματία πολέμου» κάτι το οποίο το Κρεμλίνο δεν είδε με καλό μάτι, χαρακτηρίζοντάς τα ως «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική».
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Κιέβου και Μόσχας - «Σήμερα εργαζόμαστε όλη την ημέρα»
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι εκπρόσωποι Κιέβου και Μόσχας πραγματοποίησαν 90λεπτη τηλεδιάσκεψη, ενώ οι ομάδες εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να συνεδριάζουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
«Σήμερα εργαζόμαστε όλη την ημέρα», δήλωσε ο Ουκρανός εκπρόσωπος και νομοθέτης Νταβίντ Αρακάμια.
Οι δύο χώρες έχουν εισέλθει σε αρκετούς γύρους συνομιλιών μέχρι στιγμής, οι οποίες ξεκίνησαν στη Λευκορωσία και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ή αποχώρηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι ανυποχώρητος ότι η χώρα του δε θα δεχθεί όρους ειρήνης που θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα.
Νέο μήνυμα Ζελένσκι στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε "εμπόριο" με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεό του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
«Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι'αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Το μήνυμά του αυτό προς την ΕΕ συμπίπτει με τη διεξαγωγή σήμερα συνόδου στις Βρυξέλλες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ για να εξετάσουν πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει την επιβολή κυρώσεων σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της Ρωσίας.
«Παρακαλώ μην είσαστε χορηγοί των πολεμικών όπλων αυτής της χώρας, της Ρωσίας», σημείωσε ο Ζελένσκι, προτού απευθυνθεί ευθέως στους Γερμανούς: «Έχετε τη δύναμη, η Ευρώπη έχει τη δύναμη».
Η Γερμανία έχει επικριθεί για την αντίθεσή της σε ένα άμεσο εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε «όλον τον κόσμο».
«Θα επηρέαζε πολύ σοβαρά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη. Ωστόσο οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, αυτό είναι προφανές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr