Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο αν απειληθεί η ύπαρξή της», λέει ο Πεσκόφ - Καταγγελίες για απαγωγές παιδιών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ακόμα για ένα 24ωρο βιώνει τη δίνη του πολέμου η Ουκρανία με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται κανονικά και τα αστικά κέντρα της χώρας να αλλάζουν τελείως εικόνα μετά τις επιθέσεις. Το απόγευμα της Τρίτης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, πως η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο αν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της. Την ίδια ώρα, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κάνει λόγο για απαγωγές παιδιών στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως 2.389 ανήλικοι απομακρύνθηκαν παράνομα και διά της βίας από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και οδηγήθηκαν σε ρωσικό έδαφος.
Σε ανθρωπιστική κρίση βυθίζονται πλέον και άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων Χερσώνας, Χαρκόβου και Σούμι, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι προμήθειες σε τρόφιμα δεν ξεπερνούν τις τρεις με τέσσερις ημέρες.
Πίσω από σακιά με άμμο και με το όπλο παρά πόδα, το Κίεβο περιμένει. Την 27η ημέρα της εισβολής, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου έχει απαγορευτεί, για άλλη μια φορά, η κυκλοφορία όλων.
Σειρήνες, βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – τα τύμπανα του πολέμου σε μια πόλη φάντασμα, λουσμένη σε έναν σχεδόν ανοιξιάτικο ήλιο, κάτω από τις αχτίδες του οποίου λαμπιρίζουν οι χρυσοί τρούλοι του ορθόδοξου καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας.
Σ’ αυτήν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Όλοι έμειναν στα σπίτια τους, με την εντολή να κατεβαίνουν στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες, σύμφωνα με τον δήμαρχο και πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο.
«Για τον κόσμο, που βιώνει συνεχώς τόση πίεση από την αρχή της εισβολής, είναι μια ευκαιρία να πάρει μια ανάσα», είπε ο Αλέξις, καθηγητής γερμανικών πριν από τον πόλεμο, ο οποίος συνοδεύει μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη. «Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν καμία όρεξη να βγουν έξω…», εξηγεί.
Από τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους που είχε το Κίεβο πριν από τον πόλεμο, χιλιάδες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν φύγει από την πόλη. Έμειναν πίσω κάποιοι ηλικιωμένοι και οι άνδρες που συμμετέχουν στην άμυνα της πρωτεύουσας.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας «είναι σαν να κάνουμε μια παύση, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει», λέει ο 29χρονος δικηγόρος Μαξίμ Κοστέτσκι. «Δεν ξέρουμε αν οι Ρώσοι θα συνεχίσουν την προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη αλλά είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι, το ηθικό είναι υψηλό», διαβεβαιώνει ο Κοστέτσκι που είναι μέλος μιας ομάδας εθελοντών.
Στους έρημους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν μόνο τα περιπολικά, κάποια στρατιωτικά φορτηγά και ελάχιστα πολιτικά αυτοκίνητα που περνούν με μεγάλη ταχύτητα – οι οδηγοί τους είναι ένοπλοι ή ένστολοι άνδρες.
«Δόξα στην Ουκρανία» ή απλώς «Στοπ» έχουν γράψει οι εθελοντές στους τσιμεντένιους ογκόλιθους που έχουν τοποθετήσει στους δρόμους, γύρω από τους αμέτρητους πλέον σταθμούς ελέγχου σε όλη την πόλη. Στα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης δεν υπάρχει ούτε μια γωνιά, ένας παράδρομος ή μια λεωφόρος που να μην κόβεται στη μέση από ένα «τείχος» από σακιά με άμμο ή από αντιαρματικούς «σκαντζόχοιρους», μεταλλικές ράβδους τοποθετημένες σταυρωτά.
Το δάσος των βορείων προαστίων της πόλης, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν τα Σαββατοκύριακα για να μαζέψουν μανιτάρια ή να φάνε οικογενειακά στο εξοχικό τους, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο, περιχαρακωμένο στρατόπεδο. Η εμφάνιση ενός αυτοκινήτου προκαλεί αμέσως τις υποψίες στρατιωτών και εθελοντών που, με το δάχτυλο στη σκανδάλη, περιμένουν να ακούσουν το «συνθηματικό» που θα επιτρέψει στον οδηγό να συνεχίσει την πορεία του.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δολιοφθορείς
Τις τελευταίες ημέρες δεν γίνεται πολύς λόγος για τους Ρώσους «σαμποτέρ» που έχουν διεισδύσει στην πόλη, όμως οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν δολιοφθορέων συνεχίζονται.
Μετά την πυραυλική επίθεση, την Κυριακή, σε ένα εμπορικό κέντρο όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, φυλάσσονταν πυρομαχικά και όπλα, τώρα οι κάτοικοι φοβούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη –κατασκοπευτικά ή «καμικάζι»– αλλά και τις φωτογραφίες που αναρτώνται στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις θέσεις του ουκρανικού στρατού.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan σε ένα πολυώροφο κτίριο, στα βορειοδυτικά της πόλης. Συνολικά, από την αρχή της εισβολής, έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα 228 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά.
Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από την περιοχή του Ιρπίν, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Κιέβου. Οι δημοσιογράφοι απαγορεύεται πλέον να πλησιάζουν στην κοινότητα αυτήν.
«Οι στρατιωτικοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ξέρουν τη δουλειά τους. Υπάρχει λόγος για την απαγόρευση της κυκλοφορίας», εκτιμά η Όλγα Αλιέφσκα, 38 ετών. Η ίδια πιστεύει όμως ότι «οι Ρώσοι δεν θέλουν και, κυρίως, δεν μπορούν να καταλάβουν το Κίεβο».
«Οι βομβαρδισμοί τους στοχεύουν κυρίως, για την ώρα, στρατιωτικούς στόχους, δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να βομβαρδιστούν οι άμαχοι», υποστηρίζει η Αλιέφσκα, που ήταν στέλεχος μάρκετινγκ πριν από τον πόλεμο και αποφάσισε να παραμείνει στην πόλη.
Στην καρδιά της πρωτεύουσας, στους λόφους που βλέπουν στον επιβλητικό ποταμό Δνείπερο, όπου μόνο δύο γέφυρες παραμένουν ανοιχτές για την κυκλοφορία, ο πόλεμος μοιάζει ακόμη μακρινός. Στη βάση του τείχους της Λαύρας των Σπηλαίων, του περίφημου μοναστηριού του Κιέβου, οι στρατιώτες είναι πιο διακριτικοί. Αδιάφορη για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μια 60χρονη έχει βγάλει βόλτα τα σκυλιά της, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, στο γκαζόν του Μνημείου των θυμάτων του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας, τη δεκαετία του 1930.
«Σήμερα είμαστε αισιόδοξοι, έστω και αν δεν έχουμε επιλογή. Προστατεύουμε τη χώρα μας από κάποιον, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που θέλει απλώς να την καταστρέψει», λέει ο Μαξίμ.
Ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν αδιάκριτα κατά κατοικημένων περιοχών και ουκρανικών στρατιωτικών στόχων. Οι
Ρώσοι εξακολουθούν να αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους.
Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε ότι άμαχοι δέχονταν ρωσικά πυρά, πέραν των μαχητών της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ.
Ρουκέτες κατέστρεψαν σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή Ντνίπρο
Ρουκέτες κατέστρεψαν σήμερα έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντροανατολική περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας, σκοτώνοντας ένα άτομο, προκάλεσαν παράλληλα ζημιές σε σιδηροδρομικές ράγες, σε βαθμό που να εμποδίσουν τη διέλευση αμαξοστοιχιών επ' αόριστον, δήλωσε ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνισέκνκο.
Οι πύραυλοι έπληξαν έναν σταθμό της πόλης Πάβλογκραντ περίπου 60 χλμ ανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Ντνίπρο.
Νωρίτερα την Τρίτη, ουκρανικά στρατεύματα απομάκρυναν τις ρωσικές δυνάμεις από το προάστιο Μακάριβ του Κιέβου -έπειτα από σκληρή μάχη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Μάλιστα, το έδαφος που ανακτήθηκε επέτρεψε στις ουκρανικές δυνάμεις να πάρουν ξανά τον έλεγχο ενός βασικού αυτοκινητόδρομου και να εμποδίσουν τα ρωσικά στρατεύματα να περικυκλώσουν το Κίεβο από τα βορειοδυτικά.
Αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου: Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο
Παράλληλα, ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο στην πόλη Κραματόρσκ, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το Sky News.
Ειδικότερα, ο Oleksiy Biloshytskiy ανήρτησε στα social media βίντεο από μία ουσία που απελευθερώνει λευκό καπνό στον αέρα καθώς καίγεται στο έδαφος.
Υπογραμμίζεται πως η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση
Η πόλη Αβντίιβκα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ήταν στόχος μιας ρωσικής επίθεσης το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και 19 να τραυματιστούν, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.
«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν», δήλωσε η Ουκρανή αξιωματούχος στο κανάλι της στο Telegram, λέγοντας ότι η Αβντιίβκα υπήρξε «ο στόχος πυρών πυροβολικού και (ρωσικών) αεροπορικών βομβαρδισμών, που κατέστρεψαν πλήρως το χωριό».
Χιλιάδες άμαχοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη, αλλά δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών διαδρόμων που θα οδηγούν εκτός της πόλης, η οποία τελεί υπό πολιορκία.
Η ίδια ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν, επίσης, τις ομάδες διάσωσης να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο του βομβαρδισμένου θεάτρου στη Μαριούπολη, όπου αξιωματούχοι της πόλης λένε πως εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται πως είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειό του, όταν επλήγη από μια αεροπορική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα.
Η Ρωσία, πάντως, αρνήθηκε ότι βομβάρδισε το θέατρο ή επιτέθηκε σε αμάχους.
Εξαντλούνται τα τρόφιμα και τα φάρμακα στη Χερσώνα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων για περίπου 300.000 ανθρώπους στην κατεχόμενη πόλη Χερσώνα εξαντλούνται, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία πως εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία.
«300.000 πολίτες της Χερσώνας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στρατό. Οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων έχουν σχεδόν εξαντληθεί κι όμως η Ρωσία αρνείται να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρυνθούν οι πολίτες», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την ανάρτηση του Νικολένκο και η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.
Η επόμενη μέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου
Ποιοι είναι οι πιο οικονομικοί και αποδοτικοί τρόποι να ζεσταθείτε φέτος; Αναλυτικός οδηγός
Εκπαιδευτικοί: Διορισμούς 10.000 μόνιμων δασκάλων και καθηγητών υπόσχεται το Υπ. Παιδείας την επόμενη χρονιά
Υποχωρεί η κακοκαιρία Alexandros - Σε ποιες περιοχές θα έχουμε βροχές
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr