Πόλεμος στην Ουκρανία: Μήνυμα ενότητας της Δύσης απέναντι στη Μόσχα από τις Βρυξέλλες - Δε θα μείνει αναπάντητη χρήση χημικών όπλων - Για λιμό σε πολλές χώρες προειδοποιεί ο Μακρόν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Αυστηρά μηνύματα προς τη Ρωσία στέλνει από τις Βρυξέλλες η Δύση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία με ΝΑΤΟ και ΕΕ να διαμηνύουν ότι βρίσκονται σε κοινό μέτωπο.
Οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ, των G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η σύρραξη και περαιτέρω κλιμάκωση δε θα μείνει αναπάντητη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να ανακοινώνει ενίσχυση της ασφάλειας στην Ουκρανία, τον Τζο Μπάιντεν να επισημαίνει ότι δε θα μείνει αναπάντητη πιθανή χρήση χημικών όπλων από τη Μόσχα και τον πρόεδρο Μακρόν να ανακοινώνει ότι η Δύση έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας όταν κριθεί απαραίτητο, αλλά και να προειδοποιεί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση που θα πλήξει πολλές χώρες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ουάσινγκτον καταρτίζει σχέδια σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά
Ο Λευκός Οίκος έχει συγκροτήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να σχεδιάσει πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής -χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά- στην εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εγείρει την προοπτική χρήσης πυρηνικών όπλων καθώς αγωνίζεται να καταβάλει την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, τον οποίο η ρωσική κυβέρνηση αποκαλεί «ειδική επιχείρηση». Αυτήν την εβδομάδα, το Κρεμλίνο είπε ότι τέτοια όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «υπαρξιακής απειλής».
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα είναι ψευδείς, λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα μπορεί να καταφύγει στη χρήση τους.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν. «Θα απαντούσαμε, θα απαντούσαμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έστειλε εσωτερικό υπόμνημα στις υπηρεσίες στις 28 Φεβρουαρίου για τη συγκρότηση μιας ομάδας στρατηγικής για να εξετάσει τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Μια δεύτερη ομάδα, γνωστή εσωτερικά ως «Tiger Team», εξετάζει πώς θα μοιάζουν οι επόμενοι τρεις μήνες.
Η ομάδα στρατηγικής εργάζεται «για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των κινδύνων, ενώ εξετάζει πώς να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι ομάδες κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία· στόχευση των κονβόι ασφαλείας των ΗΠΑ· διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων· συνεχιζόμενη απάντηση στην αυξανόμενη προσφυγική κρίση, είπε ο αξιωματούχος.
Οι ομάδες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, είπε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος δεν προέβη σε εικασίες για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Η[Α σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει απάντηση.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στο CNN ότι εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν τα ενδεχόμενα. «Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία. Εάν αυτό συνέβαινε, θα υπήρχε σημαντική απάντηση», τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη διεθνή κοινότητα, είπε ο Κίρμπι.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για τις δικές της ενέργειες κατηγορώντας την Ουκρανία και τους συμμάχους της για χρήση χημικών όπλων. Απηχώντας Αμερικανούς αξιωματούχους, είπε ότι οι κατηγορίες αποτελούν πρόσχημα για τη Ρωσία να κάνει το ίδιο.
Μπάιντεν: Στόχος του Πούτιν ήταν από την αρχή η διάλυση του ΝΑΤΟ
Στόχος του Ρώσου Προέδρου από την αρχή ήταν η διάλυση του ΝΑΤΟ, καθώς θα προτιμούσε να αντιμετωπίζει 30 ξεχωριστές χώρες ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η ενότητα της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του G7, της ΕΕ είναι το πλέον σημαντικό για να σταματήσουμε "αυτόν τον άνθρωπο, που στη χώρα μου πιστεύουμε ότι ήδη έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου" τόνισε.
Κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συνεχάρη αρχικά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επανεκλογή του. Το πιο σημαντικό πράγμα για τη Δύση είναι η ενότητα, τόνισε. Όπως σημείωσε, στις συναντήσεις του με το Ρώσο πρόεδρο του έγινε σαφές ότι οι προθέσεις του δεν ήταν καλόπιστες. Κύριος στόχος του, συνέχισε, είναι να καταδείξει ότι οι δημοκρατίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν στον 21ο αιώνα, επειδή οι εξελίξεις κινούνται ταχύτατα και οι δημοκρατίες απαιτούν συναινέσεις, και ότι τα αυταρχικά καθεστώτα θα επικρατήσουν. "Από την αρχή λοιπόν ο στόχος μου ήταν η δόμηση πλήρους ενότητας μεταξύ των μεγάλων δημοκρατιών του κόσμου. Για το λόγο αυτό ζήτησα να συγκληθεί η Σύνοδος ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα σήμερα"σημείωσε. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι θα συζητήσουν για την Κίνα με τους ηγέτες της ΕΕ.
Μακρόν: «Αναπόφευκτος» ο λιμός σε 12 έως 18 μήνες
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε την Πέμπτη, 24 Μαρτίου, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.
Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα. Συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρωσία εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Επεσήμανε ωστόσο το «ρίσκο» που αφορά στη φήμη και στην υπόληψη των εταιρειών που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Προειδοποίηση σε Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά, πυρηνικά όπλα - Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των G7
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι ηγέτες των G7 που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, 24 Μαρτίου, για τη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών, στην ανακοίνωσή τους μετά τη Σύνοδο αναφέρουν ότι «θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια» να φέρουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, «προ των ευθυνών τους».
Οι ηγέτες των G7 αναφέρουν ότι:
- Παραμένουν ενωμένοι στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας και διατήρηση του διεθνούς δικαίου.
- Δηλώνουν συγκλονισμένοι και καταδικάζουν τις καταστροφικές επιθέσεις στην Ουκρανία
- Ζητούν από τις ρωσικές δυνάμεις να παράσχουν αμέσως «ασφαλείς οδούς» για την Ουκρανία ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις
- Απαιτούν από τις «αρχές της Λευκορωσίας να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να απέχουν από τη χρήση των στρατιωτικών τους δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας»
- Δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν κριθεί απαραίτητο
- Εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς η Ρωσία με την επίθεσή της, έχει ήδη «θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων» στην Ουκρανία
- Προειδοποιούν τη Ρωσία κατά «οποιασδήποτε απειλής ή χρήσης χημικών βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικών υλικών»
- Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί κατά των κυβερνοεπιθέσεων
- Ανακοινώνουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη «διεύρυνση» της στήριξης των προσφύγων της Ουκρανάις
- Κινούνται προς τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια
- Επιθυμούν να αποφύγουν τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές τροφίμων και καλούν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.
Οι ηγέτες της G7 προειδοποιούν τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά, πυρηνικά όπλα
Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ανέφεραν σε ανακοίνωση που έδωσε η Ομάδα των Επτά σήμερα στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινό ανακοινωθέν.
Όλες οι χώρες δήλωνουν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, είπαν.
Αναφορικά με την την ενέργεια, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.
Πρόσθεσαν ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.
Η Δύση έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας όταν κριθεί απαραίτητο, διαμηνύει ο Μακρόν
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.
“Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr