Σύνοδος Κορυφής: Για «εγκλήματα πολέμου» μίλησαν για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Διχασμένοι για την ενεργειακή κρίση - Αποχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με το βλέμμα στραμμένο στην ενεργειακή κρίση αλλά και στις περαιτέρω κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε κλίμα έντασης, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες σχετικά με τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι.
Όπως μετέδωσε στο OPEN TV η ανταποκρίτρια του καναλιού στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν για «εγκλήματα πολέμου», ενώ δεσμεύτηκαν πως η Ρωσία θα λογοδοτήσει για τον πόλεμο που έχει κηρύξει. Ήδη έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για αυτά, ενώ οι αρμόδιες Αρχές έχουν συγκεντρώσει τους πρώτους φακέλους.
Αποχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός
Την ένταση που επικρατεί στη Σύνοδο Κορυφής αποδεικνύει η κίνηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να αποχωρήσει από την αίθουσα της συνεδρίασης οργισμένος. Δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως ο Ισπανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους άλλους ηγέτες πως θα ασκήσει βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αν δεν συμφωνηθεί πλαφόν στις ενεργειακές τιμές. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός εξοργίστηκε όταν διάβασε ανάρτηση δημοσιογράφου στο Twitter, η οποία διέρρευσε την πληροφορία περί άσκησης βέτο.
🔴 Sánchez ha leído un tuit de un periodista donde se señalaba que el presidente español estaba amenazando con vetar las conclusiones. Indignado por las filtraciones y que se le estuviera acusando de eso, Sánchez ha explicado su malestar y se ha levantado https://t.co/oXaiwOcGxJ
— EL PAÍS (@el_pais) March 25, 2022
Leaders are getting frustrated with #Scholz because he doesn't seem to have his predecessor's ability to find compromise, the source says.
— Dave Keating (@DaveKeating) March 25, 2022
"General feeling in the room is that with Merkel we would have gotten a deal on the cap a long time ago."
🔴 ÚLTIMA HORA | Sánchez se levanta de la cumbre europea y fuerza un parón técnico para lograr una excepción ibérica que permita bajar rápidamente la luz https://t.co/6vf8klVYd7 pic.twitter.com/2HZmrkzc6h
— EL PAÍS (@el_pais) March 25, 2022
Όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, οι εργασίες της Συνόδου έπαυσαν προσωρινά. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ βγαίνοντας από την αίθουσα. Η Σύνοδος επανήλθε μετά από λίγο, καθώς οι 27 επέστρεψαν στο τραπέζι και η συνεδρίαση συνεχίστηκε, σε τεταμένο κλίμα.
Σύμφωνα με την El Pais, οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου επαναλήφθηκαν σε κλίμα μεγάλης έντασης καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες δεν υποχωρούν στις απαιτήσεις της Ισπανίας.
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στέλνοντας μήνυμα για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των ανατιμήσεων ενώ αναφέρθηκε και στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και ένα μήνα στέλνοντας μήνυμα για σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε πως αν ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία, αυτό θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της.
Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία. Κι αναμένω ότι αυτή η ισχυρή σχέση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τον Ιούνιο.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι κυρώσεις που αφορούν το φυσικό αέριο είναι αναγκαίες;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δε θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους Ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία. Πιστεύω πως η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν «διαρροές» όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε το ταχύτερο δυνατό ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε στις Βερσαλλίες. Και, φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης στις αγορές ώστε να πετύχουμε τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Διότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ευρώπη είναι η σύνδεση μεταξύ των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των πολύ υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη χρήση της συλλογικής δύναμης που έχουμε στην αγορά για να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, δε θα αντιμετωπίσουν δυσανάλογο κόστος από την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι μια ύφεση είναι πιθανή ως αποτέλεσμα της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναμένω ότι σίγουρα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, με βάση τις προβλέψεις μας. Και αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για να αντισταθούμε σε μια επιθετική συμπεριφορά. Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή μια ύφεση. Αλλά -επαναλαμβάνω- εναπόκειται σε μας, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, να είμαστε δημιουργικοί, να σκεφτούμε λύσεις έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο, προκειμένου να βάλουμε ένα όριο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που αυτή τη στιγμή προκαλεί πραγματικά μεγάλη ζημιά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr