Πόλεμος στην Ουκρανία: Στόχος ρωσικών επιθέσεων η Λβιβ με τραυματίες - Ανέκτησαν πόλη από τον εχθρό οι Ουκρανοί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Την 31η ημέρα πολέμου διένυσε η Ουκρανία η οποία όλο αυτό το διάστημα δέχεται τα πυρά της Ρωσίας, με τη Μόσχα να ανακοινώνει πρόσφατα πως εισέρχεται στη δεύτερη φάση της «επιχείρησής» της. Το Σάββατο, λίγο μετά τις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν εκ νέου σειρήνες στο Κίεβο για επικείμενη αεροπορική επιδρομή, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Λβιβ υπέστη επίθεση κοντά στο κέντρο της με περισσότερους από τέσσερις τραυματίες. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έστειλε μήνυμα από την Πολωνία προς τον Ρώσο πρόεδρο, με τις αντιδράσεις του Κρεμλίνου να μην αργούν να έρθουν.
Το βράδυ του Σαββάτου το ουκρανικό κοινοβούλιο σε ένα tweet που ανήρτησε ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο. «Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», λέει η ανάρτηση, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.
❗❗❗ WARNING
— Verkhovna Rada of Ukraine - Ukrainian Parliament (@ua_parliament) March 26, 2022
Russian army fired again at a nuclear research facility in Kharkiv
"It is currently impossible to estimate the extent of damage due to hostilities that do not stop in the area of the nuclear installation," — State Nuclear Regulatory Inspectorate.
Συνολικά 5.208 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ουκρανικές πόλες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων το τελευταίο 24ωρο, έγινε στο μεταξύ γνωστό από έναν Ουκρανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, λιγότεροι από τους 7.331 που κατάφεραν να ξεφύγουν χθες. Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου, ανέφερε σε μια διαδικτυακή ανάρτηση ότι 4.331 άνθρωποι έφυγαν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη.
Τραυματίες μετά την επίθεση στη Λβιβ
Στόχος ρωσικών βομβαρδισμών έγινε το απόγευμα του Σαββάτου η πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι στο Telegram. «Πραγματοποιήθηκαν δύο επιδρομές με πυραύλους εντός των ορίων της πόλης Λβιβ», ανέφερε ο Κοζίτσκι σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.
Τα πλήγματα στοχοθέτησσαν μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το Λιτσάκιβσκι, χωρίς να είναι προς το παρόν γνωστό τι είδους κτίριο ή υποδομή επλήγη.
⚡️Lviv Mayor: Lviv attacked.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 26, 2022
Andriy Sadovyi said that Lviv was hit following reports about explosions. Lviv Oblast Governor Maksym Kozytskyi said that 3 loud explosions were heard near Lviv, from the east. Sadovyi warned that more strikes may be coming.
Video: tplviv/Telegram pic.twitter.com/7ju5ux8N6d
«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένα κτίριο ή άλλες υποδομές επλήγησαν δεν έχουν επιβεβαιωθεί», συμπλήρωσε ο κυβερνήτης. Ένας κάτοικος της συνοικίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σε κοντινή απόσταση υπήρχε μια αποθήκη καυσίμων.
Ο κυβερνήτης ανήρτησε στο Telegram ένα βίντεο με τον ίδιο να οδηγάει, λέγοντας πως επιστρέφει στο σημείο. «Όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, θα ακολουθήσουν (νεότερες) πληροφορίες, παραμείνετε ήρεμοι», δηλώνει.
Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο μετά τις ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της πόλης. Νωρίτερα, ο περιφερειακός κυβερνήτης είχε κάνει λόγο για τρεις ισχυρές εκρήξεις στα ανατολικά περίχωρα του Λβιβ.
Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα η απεσταλμένη του OPEN στην ουκρανική πόλη, Αδαμαντία Λιόλιου, στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός, ενώ όλοι οι πολίτες αναστατωμένοι έσπευσαν στα καταφύγια ή συγκεντρώθηκαν σε εξωτερικό χώρο. Πρόκειται για ένα χτύπημα πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Οι σειρήνες ήχησαν παντού.
Δεκάδες βαριά τραυματίες εγκλωβισμένοι στο Τσερνίχιβ - Ανάμεσά τους και παιδιά
Ο δήμαρχος της πόλης Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία είπε το Σάββατο ότι 44 βαριά τραυματισμένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές για θεραπεία καθώς η πόλη έχει αποκοπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στο σύνορο με τη Λευκορωσία, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη, δήλωσαν χθες τοπικές αρχές και προειδοποίησαν ότι έχει καταστεί αδύνατο να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να φθάσει στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια καθώς μια γέφυρα, η οποία συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προς τον νότο έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο δήμαρχος του Τσερνιχίβ, Βλαντισλάβ Ατροσένκο, είπε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για 44 τραυματίες που έχουν ανάγκη από επείγουσα θεραπεία.
«Δεν μπορούν να επιβιώσουν εδώ εξαιτίας της βαρύτητας των τραυμάτων τους, χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι στην πόλη παραμένουν έως και 130.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, θέρμανση ή προμήθειες πόσιμου νερού και ότι η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από τον πόλεμο ο πληθυσμός της πόλης ήταν περίπου 290.000 κάτοικοι. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις του.
Σε ό,τι αφορά την επίθεση στη Λβιβ, τo Sky News ανέφερε μετά την επίθεση ότι στόχος των βομβαρδισμών ήταν ένας πύργος τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο υπάρχουν και αναφορές για εκρήξεις που ακούστηκαν έξω από το κέντρο της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται ένας σιδηροδρομικός σταθμός.
Υπενθυμίζεται ότι στη Λβιβ έχουν καταφύγει πολλοί Ουκρανοί πολίτες ώστε να είναι προστατευμένοι. Την έκρηξη επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος ανέφερε ότι οφείλεται σε ρωσικό βομβαρδισμό.
Ομιλία Μπάιντεν όλο μηνύματα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε το Σάββατο, 26 Μαρτίου, από τη Βαρσοβία της Πολωνίας όπου βρίσκεται, ότι η μάχη «μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας» θα είναι μακρά και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο πλευρό» της Ουκρανίας.
«Αυτή η μάχη δε θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας», είπε ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο παλάτι της Βαρσοβίας, προτού διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς: «Βρισκόμαστε στο πλευρό σας».
Ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και ο πόλεμός του εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία για τη Μόσχα, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
«Θα έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον, ένα λαμπρότερο μέλλον, ριζωμένο στη δημοκρατία και τις αρχές, την ελπίδα και το φως, την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τις δυνατότητες. Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Μπάιντεν ενώπιον ενός πλήθους στη Βαρσοβία. «Αυτός ο πόλεμος αποτελεί ήδη μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, που διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα του, ένωσε τη Δύση, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, που δεν επιδίωξε ποτέ την πτώση της Ρωσίας.
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε προς τους Ρώσους, για να τους πει ότι «ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός μας». «Επιτρέψτε μου να πως αυτό, εάν μπορείτε να με ακούσετε. Εσείς, ο λαός της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αποδέχεστε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ούτε ότι αποδέχεστε ότι νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί σφυροκοπούνται από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», σημείωσε ο Μπάιντεν.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στην Ουκρανία, ωστόσο απηύθυνε μια προειδοποίηση προς τη Μόσχα: «Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε ούτε ένα εκατοστό σε έδαφος του ΝΑΤΟ».
Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν καλεί για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία
Όπως δήλωσε μετά την ομιλία Μπάιντεν αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. «Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δε συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε ο αξιωματούχος.
Νέοι βομβαρδισμοί κοντά στο Κίεβο
Την Παρασκευή ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επικεντρώσει την επίθεσή του στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις. Είχαν προηγηθεί βομβαρδισμοί της Ρωσίας στο Κίεβο, σε περιοχή λίγο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε πως μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την απομάκρυνση των αμάχων, μετά τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν από την πόλη η οποία τελεί υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποΐτσένκο είπε πως η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη παραμένει κρίσιμη, με οδομαχίες να διεξάγονται στο κέντρο της.
Επίσης υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεσνίκοφ ανακοίνωσε ότι μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχαν κοινή συνάντηση με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ για πρώτη φορά.
«Συζητήσαμε κοινά θέματα & για τη συνεργασία στην κατεύθυνση της πολιτικής και της άμυνας ανάμεσα στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ», έγραψε ο Ρεσνίκοφ στο Twitter, όπου ανήρτησε και μια φωτογραφία από τη συνάντηση στη Βαρσοβία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν.
Έως το πρωί της Κυριακής η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο
O δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε ότι τελικά δε θα υπάρξει παράταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο Κίεβο, όπως είχε εξαγγείλει νωρίτερα.
Το πρωί του Σαββάτου, 26 Μαρτίου, ο δήμαρχος είπε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραταθεί και θα ισχύει από τις 8.00 μ.μ. της ίδιας ημέρας έως τις 7.00 π.μ. της Δευτέρας, 28 Μαρτίου. Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε ότι τελικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει ως είχε, δηλαδή από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου έως τις 7.00 π.μ. της Κυριακής.
Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν το ενδεχόμενο επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού
Σημειώνεται ότι ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε το Σάββατο ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.
Όπως διευκρίνισε ο Ντούντα αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.
Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο πολωνός πρόεδρος.
«Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία», δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.
Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr