Πόλεμος Ουκρανία: Σχεδιάζει δημοψήφισμα το Λουχάνσκ για ένταξη στην Ρωσία - Καταγγελίες Κιέβου ότι στοχοθετούνται χώροι καυσίμων και τροφίμων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ. Όλα αυτά την ώρα που συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοψήφισμα για ένταξη του Λουχάνσκ στη Ρωσία
«Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Πασετσνίκ, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης. «Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Επιβεβαιώνει τα πυραυλικά πλήγματα στο Λβιβ η Μόσχα
Η Μόσχα εξάλλου, επιβεβαίωσε τα πυραυλικά πλήγματα στην Λβιβ. Η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα προκειμένου να καταστρέψει ένα οπλοστάσιο πυραύλων S-300 και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων BUK κοντά στο Κίεβο, ανέφερε. Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone), προστίθεται στην ανακοίνωση.
Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Εξάλλου, οι δύο εμπόλεμες χώρες συμφώνησαν για δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η συμφωνία περιλαμβάνει να επιτραπεί στους ανθρώπους να φύγουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από τη νότια πόλη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.
Στο μεταξύ, σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Βαντίμ Ντενισένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει ουκρανικούς χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διασκορπίσει τα αποθέματα των προϊόντων αυτών στο εγγύς μέλλον.
Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Ντενισένκο είπε επίσης πως η Ρωσία μεταφέρει εκ περιτροπής δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας και πως θα μπορούσε να προσπαθήσει ξανά να προωθηθεί στο έδαφος της Ουκρανίας.
«Για την ελευθερία όλης της Ευρώπης»
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εμφανώς εκνευρισμένος, απαίτησε χθες Σάββατο από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους και ρώτησε εάν φοβούνται τη Μόσχα.
Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.
«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα. «Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», ανέφερε.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν «πέσει» η Ουκρανία. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει το αίτημά του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι θα προκαλούσε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.
Νωρίτερα χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη δεν είχαν σταλεί στην Ουκρανία. «Το τίμημα της αναβλητικότητας σχετικά με τα αεροσκάφη είναι χιλιάδες ζωές Ουκρανών», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με ενημέρωση από την ουκρανική προεδρία. Σημείωσε ότι η Πολωνία και οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει αμφότερες την ετοιμότητά τους για να λάβουν τη σχετική απόφαση.
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν αντίρρηση για τα πολωνικά MiG»
Εξάλλου, σύμφωνα με το Κίεβο, οι ΗΠΑ φέρονται να διαβεβαίωσαν την ουκρανική κυβέρνηση πως «δεν έχουν αντίρρηση» για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ μιας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αντίρρηση για τη μεταφορά αεροσκαφών», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Πολωνίας», συμπλήρωσε.
«Εξετάζουμε αυτό το θέμα πιο λεπτομερώς στις συζητήσεις μας με τους Πολωνούς συναδέλφους μας για να ακούσουμε τη θέση τους, όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η Ουκρανία έχει κρίσιμη ανάγκη περισσότερων μαχητικών», συνέχισε. «Τα έχουμε ανάγκη για να βρούμε μια ισορροπία στον ουρανό και να εμποδίσουμε τους Ρώσους να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου, να εξαπολύσουν περισσότερες βόμβες εναντίον των πόλεών μας και να σκοτώσουν περισσότερους αμάχους», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι αυτό το ζήτημα «θα επιλυθεί το συντομότερο».
Στις 8 Μαρτίου, η Πολωνία είχε ανακοινώσει ότι είναι «έτοιμη να μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της Mig-29 στη βάση του Ράμσταϊν (Γερμανία) και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», προκειμένου να παραδοθούν κατόπιν στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον είχε καταρχάς κρίνει ότι αυτή η προσφορά δεν ήταν «βιώσιμη». Μία ημέρα μετά, το Πεντάγωνο είχε απορρίψει οριστικά αυτήν την πρόταση.
Επίσης, ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, συλλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον δήμαρχο και προκαλώντας φιλο-ουκρανικές διαδηλώσεις, έγινε σήμερα γνωστό από τις ουκρανικές αρχές.
«Απελευθερώθηκα, όλα είναι καλά, στο μέτρο που είναι δυνατό δεδομένης της κατοχής», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP ο Γιούρι Φόμιτσεφ, δήμαρχος του Σλάβουτιτς, η σύλληψη του οποίου από τους Ρώσους ανακοινώθηκε το πρωί από την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου.
Μετά την απελευθέρωσή του, πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια μιας αντιρωσικής διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, 5000 άνθρωποι και διαβεβαίωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν σύντομα την πόλη. Διευκρίνισε κατόπιν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα αποσυρθούν αύριο.
«Οι Ρώσοι εισβολείς εισέβαλαν στο Σλάβουτιτς και κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης», είχε γράψει το πρωί στο Telegram η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας του Κιέβου, που περιλαμβάνει το Σλάβουτιτς, μια πόλη 25.000 κατοίκων, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας, η οποία δημιουργήθηκε μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, το 1986.
Οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μια τεράστια ουκρανική σημαία και κατευθύνθηκαν προς το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, που δημοσίευσαν φωτογραφίες δεκάδων ανθρώπων να έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την ουκρανική σημαία και να φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση βομβίδων κρότου λάμψης εναντίον του πλήθους. Αργότερα το βράδυ, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ότι τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να διευκρινίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες.
Δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου
Δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, όπως ανέφερε η γενική εισαγγελέας της χώρας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε ανάρτησή της στο Facebook αργά το βράδυ του Σαββάτου. Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, συμπλήρωσε.
«Το να λες την αλήθεια στον κόσμο για την επίθεση του Πούτιν είναι θανατηφόρο – 12 δημοσιογράφοι έχουν βρει τον θάνατο, μέχρι στιγμής, σε αυτόν τον πόλεμο», έγραψε.
Σύμφωνα με τη Βενεντίκτοβα, οι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 56 εκπρόσωποι ΜΜΕ έχουν πέσει θύματα επιθέσεων στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών 15 ξένοι υπήκοοι.
Η Βενεντίκτοβα ανέφερε πως οι ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν πέσει θύματα επιθέσεων προέρχονται μεταξύ άλλων από τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν σκοτωθεί ένας Αμερικανός, ένας Ιρλανδός και μια Ρωσίδα δημοσιογράφος.
Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr