Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες σε πολλά μέτωπα - Δεν βλέπει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις η Μόσχα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία με τη Ρωσία να τονίζει πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη δεν απέδωσαν τίποτα «ελπιδοφόρο» ούτε καμία «πρόοδο». «Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κάτι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ούτε για οποιαδήποτε πρόοδο. Μένει να γίνει πολλή δουλειά», επεσήμανε ο Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία έθεσε τους όρους της γραπτά.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ενημερώσει τον Τύπο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και ότι το ρωσικό Σύνταγμα αποκλείει να συζητηθεί η τύχη οποιασδήποτε ρωσικής επαρχίας με οποιονδήποτε.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να μη δημοσιοποιηθεί η ουσία των όσων συζητήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
Πόλεμος σε πολλά μέτωπα
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Τετάρτη βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά μια δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.
Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί. Η Ρωσία θα διατηρήσει κάποιες δυνάμεις κοντά στο Κίεβο για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο, πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.
«Αν και οι Ρώσοι αποσύρουν κάποια στρατεύματα από (γύρω από) το Κίεβο, θα αφήσουν ακόμη κάποιες δυνάμεις εδώ (κοντά στο Κίεβο) για να κρατήσουν τα στρατεύματά μας», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Η νύχτα πέρασε σχετικά ήρεμα, με τον ήχο από σειρήνες και αυτόν από πυρά από μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός μέσα στην ίδια την πόλη», σημείωσε ο Ποβορόζνικ.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, Βιατσεσλάβ Τσάους δήλωσε παράλληλα ότι δεν βλέπει μείωση των ρωσικών επιθέσεων παρά την ανακοίνωση χθες από τη Μόσχα μιας μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας σε αυτήν τη ζώνη. «Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.
«Το Τσερνίχιβ βομβαρδιζόταν όλη τη νύχτα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι μη στρατιωτικές υποδομές καταστράφηκαν και ότι οι κάτοικοι της πόλης εξακολουθούν να μην έχουν νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.
«Η 'μειωμένη δραστηριότητα' του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ», συνέχισε. Στην πόλη αυτή, η οποία είχε 280.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, δεν έχει πλέον «δίκτυα επικοινωνίας και δεν μπορούμε πλέον να τα επισκευάσουμε», πρόσθεσε.
Η Ρωσία δεσμεύτηκε χθες να μειώσει "ριζικά" τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις προς το Κίεβο και την Τσερνίχιβ, έπειτα από "ουσιαστικές" συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.
«Η κατάσταση δεν αλλάζει, η Τσερνίχιβ αποτελεί στόχο βομβαρδισμών του πυροβολικού και αεροπορικών» πληγμάτων, σημείωσε ο Τσάους. Μετά την Μαριούπολη στον νότο, η Τσερνίχιβ είναι η πόλη που έχει δεχθεί τους περισσότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο δήμαρχος της Τσερνίχιβ Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε χθες ότι 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη εδώ και περισσότερο από έναν μήνα και ότι περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άμαχοι. «Προς το παρόν δεν μπορούμε δυστυχώς να διαπιστώσουμε ότι οι Ρώσοι μειώνουν την ένταση των εχθροπραξιών προς την κατεύθυνση του Κιέβου και της Τσερνίχιβ», επιβεβαίωσε σήμερα ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.
Ο Αρεστόβιτς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, σημείωσε παράλληλα όσον αφορά την Μαριούπολη, ότι σφοδρές οδομαχίες μαίνονται στην πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας και ότι η μισή πόλη έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης της περιφέρειας Μικολάγιφ στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίστηκαν επίσης γύρω από την κατεχόμενη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα και σε ολόκληρη την περιφέρεια.
«Δεν χαλαρώνουμε, εργαζόμαστε για την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας», σημείωσε ο Κιμ. Στο μεταξύ στη δυτική Ουκρανία, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Χμελνίτσκι δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Ο Σέρχι Χαμάλιι δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους στόχους των πληγμάτων, αλλά σημείωσε ότι "εντοπίστηκαν" φωτιές και έγιναν έλεγχοι για να διευκρινιστεί αν υπήρχαν απώλειες.
Στόλτεμπεργκ: Η Μόσχα υποτίμησε την αντίσταση της Ουκρανίας
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτεμπεργκ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι η Ρωσία υποτίμησε την αντίσταση της Ουκρανίας, ενώ εκ παραλλήλου υπερτίμησε τις δικές τις στρατιωτικές δυνατότητες και γι' αυτό σήμερα αναγκάζεται να αναμορφώσει τα σχέδια της. Σημείωσε επίσης ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις ΗΠΑ τον Καναδά και το Ηνωμενο Βασιλειο, έχουν ενισχύσει σημαντικά, μέσω της παροχής αμυντικών οπλικών συστημάτων, τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας.
Ερωτηθείς αν η σταδιακή συσσώρευση 100.000 αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη συνιστά παραβίαση του επίσημου πλαισίου σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι αυτό το πλαίσιο έχει παραβιαστεί εδώ και καιρό από τη Ρωσία, αρχής γενομένης από την εισβολή στη Γεωργία το 2008. Σημείωσε δε ότι η αύξηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή έχει ως στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης και όχι την πρόκληση συγκρούσεων.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ακόμη πως δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικές με το πώς θα αντιδράσει η Συμμαχία στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πάντως ότι στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας υπάρχουν διαβουλεύσεις ως προς το αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα κρατών μελών της. Σημείωσε ότι ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να μπει κάποια στιγμή τέλος στα πυρηνικά, υπογραμμίζοντας όμως πως από τη στιγμή που η Κίνα η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν τα δικά τους πυρηνικά, ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος αν το ΝΑΤΟ έχει και αυτό τα δικά του.
Κληθείς τέλος να σχολιάσει τη στάση της Κίνας στο ουκρανικό, σημείωσε πως το γεγονός ότι το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία, επηρεάζει τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.
Πάνω από 4 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα
Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε σήμερα το συμβολικό επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η Ευρώπη έχει να δει τέτοιου είδους προσφυγικές ροές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία είναι τώρα 4 εκατομμύρια, 5 εβδομάδες ύστερα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φιλίππο Γκράντι, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας, που μόλις έφθασε στην Ουκρανία.
«Στη Λβιβ θα συζητήσω με τις αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους εταίρους για να δούμε πώς να αυξήσουμε τη στήριξή μας για τους ανθρώπους που επηρεάζονται και εκτοπίζονται από αυτόν τον παράλογο πόλεμο», τόνισε ο Γκράντι.
Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR. Ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά πλέον την αρχική πρόβλεψη που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. από αυτούς που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Εκτός της ήδη ισχυρής ουκρανικής κοινότητας του 1,5 εκατ. ανθρώπων που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα, η Πολωνία είναι επίσης μια ελκυστική χώρα για έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων διότι έχει φανεί γενναιόδωρη στην υποδοχή της και κυρίως είναι αρκετά κοντά στην Ουκρανία για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Συνολικά, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο αλλού στην Ουκρανία.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων σε περίπου 6,5 εκατομμύρια.
Στο μικροσκόπιο η έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σημειώσεις για βόμβες και δομή της οργάνωσης στα χέρια της ΕΛΑΣ - Τι θα ακολουθούσε
«Δεν θα υπάρξει νικητής»: Η εκτίμηση Ζεμενίδη για τις εκλογές των ΗΠΑ - Ο ρόλος του τοξικού κλίματος
Καραμπόλα στην Αθηνών-Λαμίας: ΙΧ προσέκρουσαν σε τρέιλερ που αποκολλήθηκε από όχημα
Γυναίκα στη Βαλένθια έμεινε ζωντανή τρεις μέρες στο αυτοκίνητό της - Η συγκλονιστική διάσωση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr