Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλοι χτύπησαν τα περίχωρα της Οδησσού – Πληροφορίες για θύματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τρεις πύραυλοι έπληξαν κατοικημένη περιοχή κοντά στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κυβερνήτη Μαξίμ Μαρτσένκο, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν θύματα από την επίθεση.
«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση με τρεις πυραύλους εναντίον ενός οικισμού», δήλωσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων. Η Ρωσία, πάντως, έχει αρνηθεί επανειλημμένως πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.
Αυξήθηκε ο «μαύρος» απολογισμός στο Μικολάιβ
Τουλάχιστον 31 άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν στην πυραυλική επιδρομή της Τρίτης στο περιφερειακό διοικητικό κτίριο στην πόλη Μικολάιβ, έγινε γνωστό από τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται σε 24ωρη βάση.
Μπλίνκεν και Τρας συζήτησαν για πρόσθετες ενέργειες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή
Την ίδια ώρα, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον τερματισμό της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Συμφωνήσαμε ότι η πίεση στη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί και ότι θα εργαστούμε για να εξαλείψουμε την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια», γράφει η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.
Οι δύο υπουργοί εξέτασαν ενδεχόμενες πρόσθετες ενέργειες που θα ενισχύσουν την αντίδρασή τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά την επικοινωνία τους, συζήτησαν επίσης για την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλλει μια σειρά από κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγέμο επισκέφθηκε το Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες και προανήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της σχεδιάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος και άλλων τομέων της ρωσικής οικονομίας που θεωρούνται κρίσιμοι για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ο Αντεγέμο επισκέφθηκε επίσης τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, αρμόδιος για διεθνή οικονομικά θέματα, Ντάλιπ Σινγκ, είχε διαβουλεύσεις στο Νέο Δελχί με την κυβέρνηση της Ινδίας. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε στο Μαρόκο με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και για τις επιπτώσεις του στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας.
Δεν υπέστη ζημιές το Τσερνόμπιλ - Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να εκτέθηκαν σε ακτινοβολία
Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ δεν υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της κατοχής του από τους Ρώσους στρατιώτες, αλλά οι τελευταίοι ενδέχεται να εκτέθηκαν σε ακτινοβολία, κυρίως επειδή έσκαψαν χαρακώματα στη μολυσμένη περιοχή, υποστήριξαν σήμερα οι ουκρανικές Αρχές.
Όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι είπε πως «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει» αυτές τις πληροφορίες. Η υπηρεσία του ΟΗΕ «προσπαθεί να συγκεντρώσει πρόσθετα στοιχεία ώστε να παράσχει μια ανεξάρτητη εκτίμηση της κατάστασης», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.
«Η ακτινοβολία γύρω από τον σταθμό είναι σε φυσιολογικά επίπεδα», τόνισε ο Γκρόσι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.
Η αποχώρηση των Ρώσων θα μπορούσε, ωστόσο, να προκαλέσει «τοπική» αύξηση της ακτινοβολίας, λόγω της μετακίνησης των οχημάτων, εξήγησε. Το ίδιο είχε συμβεί και όταν ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την περιοχή αυτή, την πρώτη ημέρα της επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο σταθμός αυτός, όπου σημειώθηκε το 1986 το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, απελευθερώθηκε την Πέμπτη, αφού αποχώρησαν οι Ρώσοι από αυτήν τη ζώνη.
Σε αυτήν την «απαγορευμένη ζώνη», οι Ρώσοι στρατιώτες ενδέχεται να εκτέθηκαν σε σημαντικές δόσεις ακτινοβολίας, σύμφωνα με τους Ουκρανούς. «Η λεπτή σκόνη που σηκώνουν τα οχήματα στον αέρα και τα ραδιενεργά μόρια που περιέχει θα μπορούσαν εύκολα να διεισδύσουν στον οργανισμό, με την αναπνοή», εκτίμησε ο Σεϊντά. Και, ακόμη χειρότερα, φαίνεται ότι έσκαψαν χαρακώματα στο «κόκκινο δάσος», την πιο μολυσμένη ζώνη.
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr