Η Γαλλία θέσπισε ηµέρα µνήµης για τη Γενοκτονία των Αρµενίων
Ο Μακρόν όρισε την 24η Απριλίου, άµεση αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι ήδη «δύσκολες» σχέσεις ανάµεσα στη Γαλλία και την Τουρκία µόλις έγιναν… δυσκολότερες. Μιλώντας ενώπιον οργανώσεων της αρµενικής διασποράς (CCAF), ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η 24η Απριλίου ανακηρύσσεται «ηµέρα εθνικής µνήµης για τη Γενοκτονία των Αρµενίων» στη Γαλλία, υλοποιώντας έτσι µια προεκλογική του δέσµευση. Αµεση ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, σύµφωνα µε την οποία άλλωστε η Γενοκτονία των Αρµενίων… δεν συνέβη ποτέ. Ο Ιµπραχίµ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «καταδίκασε» κατά τρόπο εµφατικό την κίνηση του Μακρόν, αφήνοντας µάλιστα να εννοηθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος επενδύει στον εν λόγω θέµα επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό. «Η καλούµενη “Γενοκτονία των Αρµενίων” δεν έχει βάση. Είναι ένα πολιτικό ψέµα. Κανείς δεν µπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία για ένα έγκληµα που δεν έκανε. Καταδικάζουµε και απορρίπτουµε τις προσπάθειες του κ. Μακρόν, που αντιµετωπίζει πολιτικά προβλήµατα στη χώρα του και προσπαθεί να σώσει την παρτίδα εκµεταλλευόµενος επώδυνα γεγονότα για λόγους πολιτικούς» κατήγγειλε µε γραπτή του ανακοίνωση ο Καλίν, ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι Γαλλία και Τουρκία διανύουν περίοδο επεισοδιακών αντιπαραθέσεων στις µεταξύ τους σχέσεις το τελευταίο διάστηµα, ανταλλάσσοντας «πυρά» για πλήθος ζητηµάτων – από τη Συρία έως και τα «Κίτρινα Γιλέκα».
«Αδικαιολόγητες» εισβολές
Η γαλλική κυβέρνηση έχει, για παράδειγµα, αποκηρύξει τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία ως «αδικαιολόγητες» στρατιωτικές εισβολές. Εχει, επίσης, πάρει επανειληµµένως θέση στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας… ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα. Οταν, µάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ προανήγγειλε την αποχώρηση των Αµερικανών κοµάντος από τη Βόρεια Συρία τον περασµένο ∆εκέµβριο, η Γαλλία έσπευσε να καθησυχάσει τους Κούρδους της Συρίας (που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά των Συριακών ∆ηµοκρατικών ∆υνάµεων, SDF), διαµηνύοντας ότι εκείνοι θα συνεχίσουν να έχουν τη στήριξη των Γάλλων. Υπενθυµίζεται, άλλωστε, ότι η Γαλλία διατηρεί στρατιωτικές δυνάµεις στη Συρία. Αξίζει να σηµειωθεί, παράλληλα, ότι δραστηριοποιείται στο ενεργειακό πρόγραµµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας µέσω της Total, ενώ κυκλοφορούν και σενάρια που θέλουν το Παρίσι να αναβαθµίζει τη στρατιωτική του παρουσία στην Κύπρο.
Υπενθυµίζεται, επίσης, ότι 300 Γάλλοι διανοούµενοι και πολιτικοί την άνοιξη του 2018 είχαν, µε γραπτή τους ανακοίνωση, καλέσει τον µουσουλµανικό κόσµο να αφαιρέσει ορισµένα εδάφια από το Κοράνι, µε το αιτιολογικό ότι εκείνα έχουν ρατσιστικό και αντισηµιτικό ή µισαλλόδοξο περιεχόµενο, προκαλώντας τότε την εντονότατη αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που είχε αποκαλέσει τους Γάλλους «τιποτένιους». Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Τουρκίας συγκρούστηκαν ακόµη και για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δηµοσιογράφου Τζαµάλ Κασόγκι, µε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί την Αγκυρα ότι «παίζει πολιτικά παιχνίδια» στη σκιά της δολοφονίας. Ολα αυτά, βέβαια, δεν αρέσουν καθόλου στην Τουρκία του Ερντογάν, που αντεπιτίθεται µε κάθε ευκαιρία κατά του Μακρόν, εκδίδοντας ακόµη και «αποθαρρυντικές» ταξιδιωτικές οδηγίες για όσους Τούρκους θα ήθελαν να επισκεφτούν τη Γαλλία.
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα - Ο κρίσιμος ρόλος των «swing states»
Έρχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τα φαρμακεία - Tι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης
Μαγνησία: Συναγερμός για τρίτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι - Αναστατωμένοι οι κτηνοτρόφοι
Μικ Τζάγκερ και Ντικ Βαν Ντάικ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr