Νέα έρευνα: Πόσες ώρες δουλεύουμε και πόσες «πετάμε» σε ανούσια πράγματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει πολλές πτυχές της εργασίας, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που δεν έχει αλλάξει: το πόσο χρόνο περνάμε σε πιο «ανούσια» πράγματα, όπως η απασχόληση με τη «χαρτούρα». Τα στοιχεία νέας έρευνας.
Ειδικότερα, οι υπάλληλοι του «λευκού κολλάρου» αφιερώνουν περισσότερο από το ήμισυ της ημέρας τους στον «συντονισμό της εργασίας», ο οποίος περιλαμβάνει την παρακολούθηση πραγμάτων, την αναζήτηση πληροφοριών και την επικοινωνία σχετικά με τη δουλειά, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Asana Inc. Αν και υπάρχουν περιφερειακές διαφορές -για παράδειγμα οι Γερμανοί αφιερώνουν λίγο λιγότερο από την ημέρα τους σε τέτοιες εργασίες από ό,τι οι Αμερικανοί- τα αποτελέσματα είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια σε όλο τον κόσμο:
Μόνο περίπου το ένα τρίτο της εργάσιμης ημέρας αφιερώνεται σε αυτό για το οποίο πραγματικά κάποιος προσλήφθηκε και αυτό δεν έχει αλλάξει πολύ από το 2019, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
«Η ημέρα εργασίας έχει γίνει τόσο πολύπλοκη, που ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στη διαχείρισή της και σε άλλες προτεραιότητες, παρά στο να δουλεύουμε», αναφέρει η Μελίσα Σουίφτ, επικεφαλής λύσεων σε συμβουλευτική εταιρεία εργατικού δυναμικού. «Πάρα πολλά meetings γίνονται απλά για να γίνουν», προσθέτει.
Η παγκόσμια έρευνα έγινε σε περισσότερους από 10.600 εργαζόμενους στην ανάλυση δεδομένων -αναλυτές δεδομένων, γραφίστες και παρόμοια επαγγέλματα- και διαπίστωσε επίσης ότι ο χρόνος που δαπανάται για τη στρατηγική ή τον προγραμματισμό, μειώθηκε στο 9% πέρυσι από 13% το 2019. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως η εργασία δεν γινόταν δια ζώσης και ήταν δύσκολο να συναντηθούν ταυτόχρονα τα μέλη μιας ομάδας.
Αλλά θα μπορούσε να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι δύσκολες για πολλές εταιρείες εν μέσω πανδημίας και του αντίκτυπού της στους χώρους εργασίας.
«Η μείωση της στρατηγικής εργασίας ήταν εντυπωσιακή», δήλωσε σε συνέντευξή Αν Ραϊμόντι, διευθύνουσα σύμβουλος της Asana. «Οι επικεφαλής βρίσκονταν πολύ περισσότερο σε κατάσταση αντίδρασης τον τελευταίο καιρό».
Η έλλειψη στρατηγικής
Αν και περισσότερο από το μισό της εργάσιμης ημέρας ξοδεύεται σε μη απαραίτητες εργασίες, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά χώρες. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί αφιερώνουν περισσότερο χρόνο της ημέρας τους στην εκτέλεση της πραγματικής τους εργασίας από ό,τι άλλες εθνικότητες, αλλά αφιερώνουν τον λιγότερο χρόνο για στρατηγικό σχεδιασμό.
Οι εργαζόμενοι στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, εν τω μεταξύ, ήταν πρώτοι με 10% του χρόνου τους να ασχολούνται με τη στρατηγική, αλλά αυτά τα δύο έθνη ξόδεψαν επίσης τον περισσότερο χρόνο για τον συντονισμό της εργασίας.
Η Σουίφτ, σύμβουλος της Mercer, δήλωσε πως οι εταιρείες έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τον χρόνο που δαπανάται για τον συντονισμό, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr