Middle East Eye: Η Τουρκία θα διορίσει πρεσβευτή στην Αίγυπτο μετά από 9 χρόνια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σύμφωνα με το δίκτυο Middle East Eye, η Άγκυρα θα διορίσει πρέσβη στο Κάιρο μετά από 9 χρόνια.
Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Middle East Eye, είπαν ότι η Τουρκία αποφάσισε να διορίσει νέο πρεσβευτή στο Κάιρο για να καλύψει τη διπλωματική θέση που ήταν κενή εδώ και σχεδόν 9 χρόνια.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο νέος πρεσβευτής θα είναι ο Σαλίχ Μουτλού Σεν, πρώην εκπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας μεταξύ 2015-2020.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημέρωσε τον Σεν ότι η Άγκυρα θα ζητήσει τώρα έγκριση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο MEE ότι ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι «το αν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα είναι πρόθυμος να δώσει τα χέρια με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι».
Ο Ερντογάν έχει πει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι δεν θέλει να συναντήσει προσωπικά τον Σίσι, αλλά θα επιτρέψει σε άλλα μέλη της κυβέρνησής του να συναντηθούν με ομολόγους του στο Κάιρο.
Η ιστορία των άσχημων σχέσεων
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επιδεινώθηκαν μετά την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ως νόμιμο ηγέτη της χώρας, μετά το πραξικόπημα του 2013 που ανέτρεψε τον προκάτοχό του, Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Ερντογάν έχει επικρίνει επίσης έντονα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Σίσι σε βάρος ηγετών και μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μετά το πραξικόπημα.
Οι ρωγμές έγιναν ακόμη πιο βαθιές, όταν η Αίγυπτος και η Τουρκία υποστήριξαν αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Πέρυσι, η τουρκική κυβέρνηση ήρε το βέτο της σχετικά με τις ενταξιακές προσπάθειες της Αιγύπτου στο ΝΑΤΟ και σταμάτησε την εκπομπή που μεταδίδονταν από τηλεοπτικά κανάλια της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση.
Πέρυσι επίσης, η Τουρκία και η Αίγυπτος πραγματοποίησαν δύο γύρους συνομιλιών με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων.
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Mostafa Madbouly είπε τότε ότι το βασικό ζήτημα για το Κάιρο ήταν η εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr