«Σε υπαρξιακό σταυροδρόμι η Γαλλία» - Είμαστε κοντά σε Frexit;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Παραμονή της Γαλλίας στην Ευρώπη ή επιστροφή του Παρισιού σε μια καθαρά εθνικιστική πολιτική. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η Γαλλία έχει να κάνει μια επιλογή ανάμεσα σε ένα υπαρξιακό σταυροδρόμι στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών εξηγεί, μιλώντας στο ethnos.gr, ο Γιώργος Στεφανίδης, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού επιστημονικού οργανισμού ΕΛΓΑ (ελληνογαλλική αντιπαράθεση) που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των ΟΤΑ των δυο χωρών. «Δεν είναι μια συνήθης εκλογική αναμέτρηση. Το φετινό διακύβευμα ξεφεύγει από τα συνήθη που αφορούν την βελτίωση των οικονομικών, της παιδείας, του πολιτισμού κ.α.. Κατά κάποιο τρόπο υπερκαλύπτονται από ένα άλλο κριτήριο το οποίο είναι: μένουμε στην Ευρώπη και πρωταγωνιστούμε ή γυρνάμε την πλάτη στις Βρυξέλλες.; Μια πιθανή ανάδειξη της Λεπέν θα έχει επιπτώσεις στην οντότητά της Γαλλίας».
Πως είναι το προεκλογικό κλίμα στη Γαλλία
Μεταφέροντας την ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Γαλλία ο Έλληνας διανοούμενος που ζει στο Παρίσι από τα φοιτητικά του χρόνια, τόνισε ότι πλανάται ένα ερωτηματικό στην γαλλική κοινωνία για το τι πρόκειται να γίνει. «Η πλειοψηφία ανησυχεί με την πιθανότητα της νίκης της Λεπέν. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί. Και αυτό έχει δημιουργήσει μεν ένα αίσθημα ανησυχίας αλλά κατά κανένα τρόπο αίσθημα φοβίας ή πανικού. Οι θεσμοί και η διοίκηση είναι ισχυροί. Το κράτος θα επιβιώσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν υπάρχει κανένας φόβος θεσμικών επιπλοκών στην περίπτωση κατά την οποία η κ. Λεπέν αναδειχθεί πρόεδρος. Και το λέω αυτό γιατί πολύ αναρωτιούνται αν σε περίπτωση πανικού ‘τρέξουν’ δυσάρεστες εξελίξεις στη χώρα όπως διαφυγή κεφαλαίου κλπ. Βρισκόμαστε ακόμα στα πλαίσια ενός δημοκρατικού ανταγωνισμού».
Η Λεπέν δεν θα ζητήσει να φύγει η Γαλλία από την Ευρώπη αλλά να πάψει να είναι ρυθμιστικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων
Ψηλαφώντας το αφήγημα της Λεπέν ο Έλληνας καθηγητής στο Παρίσι, τονίζει ότι την ενδιαφέρει η Γαλλία και όχι η Ευρώπη. «Έχει σαφώς μια εθνικιστική πολιτική. Δημοσιογράφοι της έδειξαν πριν λίγες μέρες μια φωτογραφία όπου παρουσιάζεται ως μελλοντική πρόεδρος της Γαλλίας ανάμεσα στις δύο σημαίες, γαλλική και ευρωπαϊκή και την ρώτησαν αν θα ήθελε να κάνει κάποια παρατήρηση στη φωτογραφία αυτή. Απάντησε αμέσως ότι θα ήθελε να εξαλειφθεί η σημαία της Ευρώπης! Αυτό πάει πάρα πολύ μακριά. Δεν της αρκεί μια διαφορετική Ευρώπη, θέλει ένα ΟΧΙ στην Ευρώπη. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει αναγκαστικά, ότι η Λεπέν θα ζητήσει να φύγει από την Ευρώπη γιατί δεν την συμφέρει, αλλά κατά κανένα τρόπο δεν θα ήθελε η Ευρώπη να αποτελεί ρυθμιστικό στοιχείο στην λήψη των αποφάσεων της Γαλλίας».
Πως επηρεάζεται η Αθήνα από τις γαλλικές κάλπες
Σε αντίθεση με τον Μακρόν ο οποίος είναι υπέρ της ενίσχυσης της Ευρώπης σε θέματα καίρια όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η κοινή άμυνα και οι ενιαίες οικονομικές πρακτικές, ο ευρωσκεπτικισμός της Λεπέν ενδέχεται να επηρεάσει και τις ελληνογαλλικές σχέσεις αν εκλεγεί. «Γιατί δεν είναι σαφές αν η Λεπέν θα είναι τόσο πολύ εγκάρδια στις συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και άρα και με την Ελλάδα. Επομένως η προνομιακή σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδυνθεί. Είναι μια υπόθεση που προσωπικά δεν την αποκλείω».
Πως όμως φούσκωσαν τα ποσοστά της Λέπεν;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως τονίζει ο κ. Στεφανίδης, ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρχε ακόμη ένα κόμμα πιο ακροδεξιό, αυτό του Ερίκ Ζεμούρ. «Αυτό σημαίνει ότι η Λεπέν δεν παρουσιαζόταν ως η άκρα δεξιά αλλά ως μια "λογική" άκρα δεξιά. Όταν έχεις ένα πιο ακραίο κόμμα δίπλα σου, εσύ γίνεσαι λιγότερο ακραίος. Άρα γίνεσαι πιο ελκυστικός». «Πάντως θα ήταν λάθος να γίνει σύγκριση του κόμματος της Λεπέν με την ελληνική άκρα δεξιά (Χρυσή Αυγή) η οποία ήταν πολύ πιο σκληρή» συμπληρώνει.
Ένα άλλο στοιχείο που βοήθησε στην αύξηση των ποσοστών της Λεπέν ήταν η συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού ψήφων από την δεξαμενή της κλασικής δεξιάς η οποία εμφανίστηκε διασπασμένη και αναποφάσιστη στον πρώτο γύρο.
Που θα κριθεί η μάχη του β΄γύρου
Το ποσοστό της αποχής στο β γύρο μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να κρίνει εν μέρει την εκλογική μάχη, σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη. «Η αύξηση της αποχής δεν είναι σίγουρο ποιον υποψήφιο θα εξυπηρετήσει». Εξ άλλου κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο νέος πολιτικός πόλος -Μελανσόν- ο οποίος συγκέντρωσε πάνω από 20%. «Αν και έδωσε μια σαφή γραμμή για "ούτε μια ψήφο στην άκρα δεξιά", όπως καταλαβαίνετε, οι οπαδοί του δεν είναι σίγουρο ότι θα τον ακολουθήσουν οπωσδήποτε, γιατί μέχρι προχθές εμάχετο κατά του νυν προέδρου. Η πειστικότητά του μπορεί να περιοριστεί μεν στο να μην δοθούν ψήφοι στην άκρα δεξιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα πάνε αυτόματα προς το Μακρόν. Δεν αποκλείεται, ακόμα και ένα ποσοστό να παρακούσει και να πάει στην άκρα δεξιά, γιατί το μείγμα του Μελανσόν είναι ιδιαίτερα ετερογενές αφού δημιουργήθηκε στην πορεία της αναμέτρησης».
Πως διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί
«Σε κάθε περίπτωση όλα τα κόμματα εκτός του ακροδεξιού κόμματος του Ερίκ Ζεμούρ, ζήτησαν από τους ψηφοφόρους τους να μην ψηφίσουν την Λεπέν».
Οι τελευταίες κινήσεις Μακρόν-Λεπέν πριν τις κάλπες
Την ίδια ώρα, έτοιμος να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του δείχνει ο Μακρόν, εντάσσοντας πολιτικές πρακτικές που έχουν προταθεί από τους πρώην αντιπάλους του στη δική του πλατφόρμα διακυβέρνησης, προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους. Χαρακτηριστική ήταν η πρώτη του επίσκεψή του στο Πα-ντε-Καλέ, στη βόρεια Γαλλία , σε πόλεις που θεωρούνται προπύργια της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, όπου δήλωσε «έτοιμος να ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος» ενώ, κάνοντας στροφή σε σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμά του μέχρι τον α' γύρο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της μετακίνησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 κατά ένα έτος στα 64.
Από την πλευρά της, η Λεπέν έχει επικεντρωθεί στο πώς θα ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη του μέσου Γάλλου πολίτη. «Μέχρι τώρα, όμως, έχει κάνει μόνο διαπιστώσεις και δεν έχει προτείνει μια πειστική λύση την οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει στην περίπτωση κατά την οποίαν εκλεγεί».
Η επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών
Μέχρι τον προσεχή Ιούνιο ο κ. Στεφανίδης υπενθυμίζει ότι θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Και εκεί αναμένεται να διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό γιατί είναι πολύ πιθανό ο πόλος του Μελανσόν να παίξει σημαντικό ρόλο, διότι αν και υπήρχε μέχρι τώρα, δεν ήταν αριθμητικά σημαντικός. Από την άλλη, άγνωστο παραμένει αν η άκρα δεξιά θα είναι πιο ενισχυμένη. «Οπωσδήποτε, η αβεβαιότης θα παραμείνει μέχρι τότε, σε κάθε περίπτωση, έντονη».
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr