Κρύβουν κάτι με το lockdown στη Σαγκάη οι Κινέζοι; Οι σφοδρές αντιδράσεις και οι οικονομικές επιπτώσεις – Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Πολιτικοί και όχι υγειονομικοί λόγοι εξηγούν το παρατεταμένο μερικό ή πλήρες lockdown σε 44 πόλεις της Κίνας μεταξύ των οποίων και το Παρίσι της Ανατολής όπως αποκαλείται η Σανγκάη τονίζουν διπλωματικές πηγές από το Πεκίνο στο ethnos.gr.
«Δεν κρύβουν κάτι ύποπτο οι Κινέζοι»
«Δεν κινδυνεύει ο υπόλοιπος κόσμος. Ούτε κρύβουν κάτι ύποπτο οι Κινέζοι. Τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί το 20ο συνέδριο του Κουμμουνιστικού κόμματος και θα οριστεί ξανά για τρίτη συνεχομένη θητεία ως γενικός γραμματέας του κόμματος ο Σι Τζινπίνγκ. Δεν μπορεί να παρουσιαστεί σε αυτό έχοντας αποδεχθεί την αποτυχία της στρατηγικής των μηδενικών κρουσμάτων που εφάρμοσε όλο το προηγούμενο διάστημα το Πεκίνο» τονίζουν στο ethnos.gr οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Όπως υπολογίζουν Κινέζοι αναλυτές αν συνεχιστεί το παρατεταμένο lockdown στη Σαγκάη μέχρι τέλος Απριλίου η μεγαλούπολη των 26 εκατ. θα χάσει 6% από το ΑΕΠ της ενώ αντίστοιχα η Κίνα θα χάσει μισή μονάδα από το συνολικό ετήσιο ΑΕΠ. Ενδεικτικό είναι ότι ο Richard Yu, στέλεχος του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei, την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τεχνολογίας, βιομηχανίας και αυτοκινήτων «θα σταματήσουν εντελώς» εάν η πόλη δεν ξαναρχίσει την παραγωγή μέχρι τον επόμενο μήνα.
Η πετυχημένη στρατηγική του μηδενικού κρούσματος που κατάφερε να περιορίσει την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα δεν μπορεί να «φρενάρει» την μετάλλαξη Όμικρον που έφτασε πριν ενάμιση μήνα στην Κίνα. Η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, τα παλιά συστήματα που είχαν για την Δέλτα οι Κινέζοι δεν λειτουργούν καλά στην Όμικρον με αποτέλεσμα να καταγράφεται αναζωπύρωση κρουσμάτων στην Κίνα. «Αν και είναι λιγότερο θανατηφόρα η Όμικρον οι Κινέζοι επιμένουν να επενδύουν στην πολιτική του μηδενικού κρούσματος. Αν λοιπόν αποδεχθούν ξαφνικά ότι γίνεται να ‘χεις κρούσματα είναι σαν να παραδέχονται την ήττα της πολιτικής τους» αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Η κατάσταση σήμερα
Σήμερα η Σανγκάη αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των 27.00 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Κυριακή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά η Σανγκάη στα 300.000 ενεργά κρούσματα έχει ανακοινώσει μόλις 3 θανάτους από covid. «Αυτό το νούμερο δεν μπορείς να το πάρεις σοβαρά» πρόσθεταν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Πώς λειτουργεί το lockdown
Μια περιοχή μπαίνει σε μερικό ή αυστηρό lockdown στην Κίνα όταν καταγραφούν πέντε κρούσματα κορονοϊού. Σε κάθε πόλη που μπαίνει σε lockdown απογορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους. Ο δήμος με εθελοντές μεταφέρει τρόφιμα (λαχανικά, κρέας και αυγά) σε κάθε πολυκατοικία για κάθε διαμέρισμα ή εναλλακτικά οι ένοικοι των πολυκατοικιών συγκεντρώνονται και κάνουν ομάδες συνομιλίας μέσω κινητών και παραγγέλνουν όλοι μαζί από κάποιο προμηθευτή ο οποίος παίρνει ειδική άδεια για να τα πάει. Μόνο ένα πρόσωπο ανά νοικοκυριό επιτρέπεται να βγαίνει μία φορά κάθε δύο ημέρες. Όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλείνουν και οι μαθητές κάνουν τηλεκπαίδευση μέχρι νεωτέρας.
Τα lockdown έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, οι άνθρωποι διαμαρτύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους περιορισμούς και την έλλειψη προμηθειών τροφίμων, ενώ βίντεο δείχνουν αντιπαραθέσεις μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν επίσης βίντεο με ανθρώπους να έχουν βγάλει τα ψυγεία τους στα μπαλκόνια και να τα έχουν αφήσει ανοιχτά για νια δείξουν ότι είναι άδεια από τρόφιμα.
Η προμήθεια φαρμάκων ιδίως για τους ηλικιωμένους αλλά και όσους πάσχουν από σοβαρές ασθένειες που δεν έχουν σχέση με τον covid αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικό είναι ότι θάνατοι από ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης στην Σαγκαη είναι κατά 80% αυξημένοι γιατί δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία ή να πάρουν τα φάρμακά τους οι συγκεκριμένοι ασθενείς.
Ελάχιστες πτήσεις-Χρυσάφι τα εισιτήρια
Σπάνιες πλέον είναι και οι πτήσεις προς το εξωτερικό. Εκτός από λίγες είναι και εξωφρενικά πανάκριβες. Μια πτήση τη βδομάδα πραγματοποιεί για παράδειγμα η Air France από το Παρίσι προς το Πεκίνο και το εισιτήριο μόνο για πας κοστίζει σχεδόν 10.000 ευρώ. Πριν τον κορονοϊό το αντίστοιχο ταξί με επιστροφή κυμαίνονταν στα 800 ευρώ.
Δεν θα πάρει τα μέτρα πίσω η ηγεσία της Κίνας παρά τις αντιδράσεις
Παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών οι οποίοι βλέπουν ότι δεν λειτουργούν τα μέτρα, οι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αναδιπλωθεί σύντομα. «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις τοπικές κυβερνήσεις. Ενώ ανακοινώνουν ότι έχουν εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της αγοράς, την άλλη μέρα οι πολίτες βγαίνουν για να προμηθευθούν τα αναγκαία».
Φοβική η αρχική αντιμετώπιση του ιού από το Πεκίνο
Από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού η Κίνα φοβήθηκε ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα την κατηγορούσε ότι αυτή φταίει που εξαπλώθηκε ο ιός. Κάτι που δεν άργησε άλλωστε να κάνει μεταξύ άλλων ο Τραμπ μιλώντας για China virus (κινεζικός ιός).
Όταν, όμως, άρχισε να μεταδίδεται και στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στη Δύση και είδαν από το κουμμουνιστικό κόμμα της Κίνας ότι η Δύση στην αρχή δεν το αντιμετώπισε πολύ καλά και αποτελεσματικά αντιμετώπισαν την κρίση ως ευκαιρία. Αποφάσισαν από το να έχουν μια φοβική και απολογητική προσέγγιση, να προχωρήσουν στην αντεπίθεση και να πουν ‘εμείς εδώ στην Κίνα με το σύστημα το αυστηρό που έχουμε και κινητοποιούμε τις μάζες καταφέραμε και ελέγξαμε τον ιό ενώ οι φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δύσης βρίσκονται σε παρακμή δείτε πόσο χάλια τα πάνε΄. Το πολιτικό αυτό αφήγημα-ότι υπάρχει εναλλακτική πιο αποτελεσματική απέναντι στη δυτική δημοκρατία-προσπάθησε η Κίνα να το εξάγει και σε άλλα μέρα του κόσμου όπως στην Αφρική και την Λατινική Αμερική.
Πώς φτάσαμε στη στρατηγική της «μηδενικής διασποράς»
Έτσι, όταν ξέσπασε πριν δύο χρόνια η πανδημία στη Γουχάν αποφασίστηκε μετά από λίγο κεντρικά στην Κίνα να κλείσει η χώρα προς το εξωτερικό. Ακυρώθηκαν οι άδειες παραμονής και οι βίζες των ξένων, μειώθηκαν οι πτήσεις σε μεγάλο βαθμό και επιβλήθηκε υγειονομικός περιορισμός βάζοντας σε καραντίνα όποιον έρχεται από το εξωτερικό στη χώρα της Άπω Ανατολής. Στην αρχή η καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό ήταν δύο βδομάδες και στην πορεία έγιναν 3 εβδομάδες συν επτά μέρες παρακολούθησης. Μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα. «Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν λειτούργησαν προστατευτικά για την Κίνα γιατί δεν μπορούσε από το εξωτερικό να μεταδοθεί στην Κίνα ο ιός. Η Όμικρον, όμως, είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και αυτό είναι που δημιουργεί το πρόβλημα τώρα».
Η παράμετρος των κινεζικών εμβολίων
Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων της Sinovac και της Sinopharm, αυτή υπερβαίνει το όριο του 50% που τόσο ο ΠΟΥ όσο και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι πρέπει να πληροί ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού ώστε να θεωρεί ότι μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάσωση ζωών.
Εκείνο που αμφισβητείται είναι η διάρκεια ζωής των αντισωμάτων που αναπτύσσει κάποιος από αυτά τα εμβόλια. Σε αντίθεση με τη Δύση που χορήγησε το εμβόλιο πρώτα στους άνω των 70, η Κίνα ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμά της από τις ηλικίες που ήταν κάτω των 70 ετών. «Εξαιτίας και της πολιτικής αυτής στην Κίνα είναι αρκετοί οι μεγάλης ηλικίας που είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν».
Παράλληλα, ενώ στη Δύση ακολουθήθηκε η λογική του ακορντεόν (ανοίγοντας και κλείνοντας), προσπαθώντας τις περιόδους καραντίνας να ενισχυθεί το σύστημα υγείας με την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, στην Κίνα δεν το έκαναν. Προτίμησαν να ξοδέψουν όλο αυτό το διάστημα αρκετά δις στο στρατό παρά στην ενίσχυση των νοσοκομείων, δεδομένου ότι βασικό τους μέλημα είναι να κερδίσουν πολιτικά τις ΗΠΑ.
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr