Βύθιση καταδρομικού Moskva: Τελικά υπήρχαν νεκρά μέλη του πληρώματος; Οργή από τους συγγενείς που ζητούν απαντήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Επί ημέρες μετά τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά της Ουκρανίας, η Γιούλια Τσίβοβα αναζητούσε απεγνωσμένα πληροφορίες για τον γιο της Αντρέι.
Όπως εκατοντάδες άλλες ρωσικές οικογένειες των μελών του πληρώματος, δεν είχε μάθει αν είχε επιβιώσει από την αναφερόμενη ουκρανική πυραυλική επίθεση που είχε βυθίσει τη ρωσική ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Δεν είναι ο μόνος που πέθανε»
Τότε, το πρωί της Δευτέρας έλαβε ένα τηλεφώνημα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο γιος της ήταν νεκρός. «Ήταν μόλις 19 ετών, ήταν στρατεύσιμος», δήλωσε η Τσίβοβα, η οποία έκλαιγε καθώς μιλούσε μέσω τηλεφώνου. «Δεν μου είπαν τίποτε άλλο, καμία πληροφορία για το πότε θα γίνει η κηδεία. Είμαι σίγουρη ότι δεν είναι ο μόνος που πέθανε».
Τα μέλη των οικογενειών των ναυτικών που υπηρέτησαν στο Moskva απαιτούν απαντήσεις, καθώς το υπουργείο έχει προσπαθήσει να αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στο πλοίο ή το εκτιμώμενο πλήρωμά του, το οποίο αριθμούσε 510 άτομα.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, των τραυματιών και των αγνοουμένων παραμένει κρατικό μυστικό. Ο θάνατος του Τσιβόφ, ο οποίος δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, είναι μόλις ο δεύτερος επιβεβαιωμένος από το πολεμικό πλοίο. Άλλες τρεις οικογένειες έχουν δημοσιοποιήσει ότι δεν μπορούν να βρουν τους γιους τους που υπηρετούσαν στο πλοίο.
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση θα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ οι προσπάθειες απόκρυψης των πληροφοριών σχετικά με τους θανάτους έχουν προκαλέσει συγκρίσεις με το περιστατικό στο υποβρύχιο Κουρσκ που άφησε πίσω του 118 νεκρούς ναύτες και έπληξε το κύρος του νεαρού τότε προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2000.
«Αυτό το καθεστώς δεν υπήρξε ποτέ πολύ διαφανές όσον αφορά τις απώλειες», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Carnegie της Μόσχας, επισημαίνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη Συρία ή τις έρευνες για τις επιθέσεις στο Μπεσλάν και το θέατρο Ντουμπρόβκα.
Οι νέες πληροφορίες για τους νεαρούς ναύτες που έχασαν τη ζωή τους θα ανανεώσουν επίσης τον έλεγχο σχετικά με τη χρήση στατεύσιμων στη μάχη από τη ρωσική κυβέρνηση, κάτι που ο Πούτιν είχε ρητά αρνηθεί ότι συνέβαινε στις αρχές του πολέμου.
This is the Russian Flagship #Moskva before she sank. It's impossible to fully assess the situation aboard based on one picture but marine salvage masters must make assumptions based on little information. As a ship captain and ship fire author here's what appears to be likely🧵 pic.twitter.com/pUjqo4j3Bs
— John Ʌ Konrad V (@johnkonrad) April 17, 2022
Το υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε χρησιμοποιήσει στρατεύσιμους αφού κάποιοι αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Υποστήριξε ότι δεν θα τους χρησιμοποιούσε πλέον.
Αλλά αρκετοί γονείς μελών του πληρώματος του Moskva δήλωσαν στον Guardian και σε άλλα μέσα ότι οι γιοι τους που επέβαιναν στο πλοίο ήταν πράγματι στρατεύσιμοι και όχι επαγγελματίες στρατιώτες με σύμβαση.
«Ένας στρατεύσιμος που υποτίθεται ότι δεν θα έβλεπε ενεργό μάχη είναι μεταξύ των αγνοουμένων», έγραψε ο Ντμίτρι Σκρέμπετς, του οποίου ο γιος Γιεγκόρ ήταν μάγειρας στο πλοίο και είναι καταχωρημένος ως αγνοούμενος. «Παιδιά, πώς είναι δυνατόν να αγνοείται εν δράσει στη μέση της θάλασσας;!!!»
Φωτογραφίες και ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν το Moskva λίγο πριν από τη βύθισή του εμφανίστηκαν τη Δευτέρα, σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά το συμβάν. Οι εικόνες έδειχναν ότι οι σωσίβιες λέμβοι του είχαν αναπτυχθεί, υποδηλώνοντας ότι πιθανότατα δόθηκε εντολή να εγκαταλειφθεί το πλοίο.
Οι οικογένειες αρκετών μελών του πληρώματος δήλωσαν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν τα μέλη των οικογενειών τους ζωντανά.
Ο Εσκεντέρ Ντζεπάροφ δήλωσε ότι αναγνώρισε τον αδελφό του Ακμπάρ σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας και το οποίο έδειχνε ναύτες από το Moskva να συναντούν έναν ανώτατο ναύαρχο στη Σεβαστούπολη μετά τη βύθιση του πλοίου.
«Ήμασταν πολύ χαρούμενοι όταν τον είδαμε στο βίντεο με το πλήρωμα στη Σεβαστούπολη», δήλωσε ο. «Την επομένη της τραγωδίας, τηλεφώνησε στη μητέρα μας και είπε ότι είναι ζωντανός και καλά. Ότι δεν πρέπει να ανησυχεί γι' αυτόν. Δεν μας έχει πει τι συνέβη, δεν λέει πολλά. Μας τηλεφωνεί από διαφορετικούς αριθμούς. Είναι στρατεύσιμος, ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο. Σίγουρα δεν έχει υπογράψει ποτέ συμβόλαιο».
Μέλος της οικογένειας του μέλους του πληρώματος Εβγκένι Γκρίνμπεργκ δήλωσε μέσω διαδικτυακού αγγελιοφόρου ότι «η κατάστασή του είναι καλή και δεν σκοπεύω να αποκαλύψω στρατιωτικά μυστικά».
Αλλά πολλοί άλλοι ήταν λιγότερο τυχεροί. Ο Σκρέμπετς ήταν ένας από τους πρώτους που βγήκε στη δημοσιότητα ζητώντας απαντήσεις σχετικά με το γιατί ο γιος του στάλθηκε στον πόλεμο. «Είπαν ότι όλο το πλήρωμα εκκενώθηκε. Αυτό είναι ψέμα! Ένα σκληρό και κυνικό ψέμα!»
Η σύζυγός του, Ιρίνα, δήλωσε στον ανεξάρτητο ρωσικό ιστότοπο The Insider ότι είχαν δει περίπου 200 τραυματισμένους ναύτες σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Κριμαία, ενώ αναζητούσαν τον γιο τους. Το συνολικό πλήρωμα του Moskva υπολογίζεται σε λίγο πάνω από 500 άτομα.
«Κοιτάξαμε κάθε καμένο παιδί», είπε η ίδια στο Insider. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο δύσκολο ήταν, αλλά δεν μπόρεσα να βρω το δικό μου. Υπήρχαν μόνο 200 άτομα, ενώ στο καταδρομικό επέβαιναν πάνω από 500. Πού ήταν τα άλλα; Ψάξαμε στο Κρασνοντάρ και παντού αλλού, τηλεφωνήσαμε παντού, αλλά δεν μπορούσαμε να τον βρούμε».
«Δεν το λέμε ούτε στις γυναίκες μας»: Η αστεία ιστορία για τον Κώστα Σημίτη και την ένταξη στο ευρώ
Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα
Κώστας Σημίτης: Η σπάνια φωτογραφία του όταν ήταν 30 ετών που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Η συγκίνησή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου για τη μητέρα του - «Κοντέψαμε να τη χάσουμε από κορονοϊό»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr