Πόλεμος Ουκρανία: Άρχισαν εκ νέου οι ρωσικές επιθέσεις στο Azovstal της Μαριούπολης – Βαλλιστικούς πυραύλους αναπτύσσει η Ρωσία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τα αεροπορικά πλήγματα και επιχειρούν επίθεση εναντίον του εργοστασίου χάλυβα της Μαριούπολης Azovstal, όπου βρίσκονται οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη, είπε σήμερα ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρεστόβιτς.
«Ο εχθρός επιχειρεί να καταπνίξει την τελευταία αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης στην περιοχή του Azovstal», είπε ο Αρεστόβιτς στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους η Ρωσία
Την ίδια ώρα, η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει την πρώτη στρατιωτική μονάδα που θα είναι εξοπλισμένη με τους βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, το αργότερο έως το φθινόπωρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.
Η μονάδα αυτή θα εδρεύει στο Ουζούρ, στην περιφέρεια Κρασνογιάρσκ, περίπου 3.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με το TASS που επικαλείται συνέντευξη του Ρογκόζιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.
«Η Ρωσική εισβολή σε εμάς ήταν μόνο η αρχή», λέει ο Ζελένσκι
Νωρίτερα, ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του είναι μόνο η αρχή και ότι η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να καταλάβει και άλλες χώρες, αφού ένας Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας. Όλα αυτά την ώρα που η Ρωσία κατέλαβε διάφορες περιοχές στο Ντονμπάς.
«Όλα τα έθνη που, όπως και εμείς, πιστεύουν στη νίκη της ζωής επί του θανάτου πρέπει να πολεμήσουν μαζί μας. Πρέπει να μας βοηθήσουν, γιατί είμαστε οι πρώτοι στη σειρά. Και ποιος θα είναι ο επόμενος;» δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Τα σχόλιά του έρχονται μετά την δήλωση του Ρουστάμ Μινεκάγιεφ, του εκτελούντος χρέη διοικητή της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας, ότι στόχος της νέας επίθεσης της Ρωσίας είναι να καταλάβει τον έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και να σχηματίσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μόνιμη κατοχή των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε στον πόλεμο.
Ο Μινεκάγιεφ δήλωσε επίσης στα μέλη ενός φόρουμ της αμυντικής βιομηχανίας την Παρασκευή ότι ο έλεγχος της νότιας Ουκρανίας θα δώσει στη Ρωσία πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, μια φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού ή να ξεκινήσει οικονομικό αποκλεισμό της περιοχής.
Τα σχόλια έρχονται σε άμεση αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν σχεδίαζε να καταλάβει μόνιμα ουκρανικές πόλεις και υποδηλώνουν ότι το Κρεμλίνο αλλάζει ρότα μετά την αποτυχημένη επίθεσή του προς το Κίεβο, η οποία φάνηκε να επιδιώκει την αλλαγή καθεστώτος.
Η δήλωση ήταν η πρώτη από υψηλόβαθμο αξιωματούχο σχετικά με τους στόχους του ρωσικού στρατού να καταλάβει εδάφη, καθώς κάνει ελιγμούς για την αναμενόμενη «μάχη για το Ντονμπάς» στα ανατολικά της Ουκρανίας.
«Από την έναρξη της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης ... ένα από τα καθήκοντα του ρωσικού στρατού είναι να εγκαθιδρύσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας. Αυτό θα παρέχει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, καθώς και θα επηρεάσει ζωτικά αντικείμενα της ουκρανικής οικονομίας, λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μέσω των οποίων προμηθεύονται αγροτικά και μεταλλουργικά προϊόντα σε [άλλες] χώρες», δήλωσε ο Μινεκάγιεφ την Παρασκευή στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Επιχειρήσεων Αμυντικής Βιομηχανίας της περιοχής Σβερντλόφσκ της Ρωσίας.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Η εκστρατεία της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία ήταν πιο επιτυχής από τις προσπάθειές της να καταλάβει το Κίεβο από τον βορρά, αν και συνάντησε επίσης σθεναρή αντίσταση από τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί. Η Ρωσία έχει καταλάβει την πόλη Χερσώνα και έχει διεκδικήσει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης, καθώς σχεδιάζει μια επίθεση τύπου λαβίδας κατά των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να "παραποιήσει" ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις εν μέρει κατεχόμενες νότιες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, λέγοντας στους Ουκρανούς εκεί να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες στις δυνάμεις κατοχής.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα σχόλια του Μινεκάγιεφ την Παρασκευή, λέγοντας ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι υπεύθυνο για την «ειδική επιχείρηση», δηλαδή τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δεν είναι σαφές εάν ο Μινεκάγιεφ αποκάλυπτε λεπτομέρειες σχετικά με τα επίσημα σχέδια της Ρωσίας για την επίθεσή της ή εξέφραζε τις προσωπικές του απόψεις σχετικά με τα οφέλη της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας.
Ο Μινεκάγιεφ, ο εκτελών χρέη διοικητή μιας από τις τέσσερις στρατιωτικές περιφέρειες της Ρωσίας, δήλωσε επίσης ότι «ο έλεγχος της νότιας Ουκρανίας θα δώσει ένα ακόμη σημείο πρόσβασης στην Υπερδνειστερία, όπου έχουν επίσης παρατηρηθεί γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού». «Προφανώς, βρισκόμαστε πλέον σε πόλεμο με ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Μινεκάγιεφ.
Αν αληθεύει, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει την Οδησσό, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, και να ενισχύσει τις θέσεις της στην Υπερδνειστερία, μια ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Μολδαβίας που φιλοξενεί ρωσικά στρατεύματα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Με τη ρωσική υποστήριξη, η Υπερδνειστερία διεξήγαγε πόλεμο εναντίον της Μολδαβίας τη δεκαετία του 1990, ο οποίος έδωσε στην περιοχή de facto ανεξαρτησία και μια φρουρά 1.500 Ρώσων στρατιωτών. Η περιοχή αναγνωρίζεται ως τμήμα της Μολδαβίας. Το μη αναγνωρισμένο κράτος επηρεάζεται έντονα διεθνώς από τη νοσταλγία για τη Σοβιετική Ένωση και τη συγγένειά του με τη Ρωσία, η οποία καλλιεργείται από την κρατική προπαγάνδα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας δήλωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Μόσχας την Παρασκευή για να εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για τα σχόλια του στρατηγού. Η Μολδαβία ήταν ουδέτερη, δήλωσε. Η χώρα υπέβαλε τον περασμένο μήνα αίτηση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαράσσοντας μια φιλοδυτική πορεία που επισπεύσθηκε από την εισβολή της Ρωσίας.
Είναι απίθανο οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στα πρώτα στάδια του πολέμου, να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν επίθεση προς την Οδησσό αυτή τη στιγμή, πόσο μάλλον προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, εκτιμά ο Guardian. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν απομακρυνθεί περισσότερο από τις ακτές της Ουκρανίας μετά τη βύθιση του καταδρομικού Moskva, μιας ρωσικής ναυαρχίδας, στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα. Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι είχε επιτεθεί στο καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων.
Το βράδυ της Παρασκευής το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας ναύτης έχασε τη ζωή του και 27 αγνοούνται μετά τη φωτιά στο Moskva, ενώ άλλοι 396 διασώθηκαν.
Αναλυτές δήλωσαν ότι η δήλωση του Μινεκάγιεφ θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ρωσία θα στοχεύσει την οικονομία της Οδησσού και της γύρω περιοχής αντί να εξαπολύσει επίθεση στην πόλη. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ήδη απωθηθεί σε μια ουκρανική αντεπίθεση τον περασμένο μήνα και μπορεί να βρίσκονται κοντά στην εξάντληση.
«Η δική μου ερμηνεία της πρόσφατης δήλωσης του Μινεκάγιεφ είναι ότι η Ρωσία σκοπεύει να κρατήσει ό,τι έχει καταλάβει στο νότο (σε μεγάλο βαθμό υποτίθεται σε αυτό το σημείο) και να προσπαθήσει να πιέσει την Ουκρανία με την πάροδο του χρόνου στο οικονομικό μέτωπο, μεταξύ άλλων μέσω αποκλεισμού», έγραψε στο Twitter ο Μάικλ Κόφμαν, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στο πρόγραμμα ρωσικών σπουδών του CNA, ενός οργανισμού έρευνας και ανάλυσης που εδρεύει στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr