Εκλογές Γαλλία: Ο Μακρόν νίκησε ξανά αλλά το ποσοστό της Λεπέν δείχνει ότι η Γαλλία διχάζεται όλο και περισσότερο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας την Κυριακή με μεγαλύτερη μάλιστα άνεση σε σχέση με τα όσα έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως το αυξημένο ποσοστό της Μαρίν Λεπέν -το ισχυρότερο που έχει σημειώσει η ακροδεξιά στην 5η γαλλική Δημοκρατία - συνεπάγεται προβλήματα για τη δεύτερη πενταετία του Μακρόν στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων και παράλληλα στέλνει προειδοποιητική βολή στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μακρόν συγκέντρωσε το 58,5% των ψήφων του εκλογικού σώματος έναντι 41,5% της Λεπέν, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά η νίκη του προέδρου σκιάζεται από το γεγονός ότι η αντίπαλός του, η οποία ενστερνίζεται αντιμεταναστευτικές, εθνικιστές πολιτικές υποστηρίζοντας την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας και «φλερτάροντας» κατά καιρούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θέλοντας παράλληα να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «συμμαχία ευρωπαϊκών εθνών», κέρδισε περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε ακροδεξιό υποψήφιο μέχρι τώρα.
Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν την Μαρίν Λεπέν, περίπου πέντε εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με την τελευταία της υποψηφιότητα το 2017. Σύμφωνα με το POLITICO, η αύξηση αυτή υποδηλώνει ότι η στρατηγική της ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής.
Προβληματισμός για τα ποσοστά της Λεπέν
Εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πλάνα βομβαρδισμένων πόλεων να προβάλλονται καθημερινά στις τηλεοπτικές ειδήσεις, ένα τεράστιο κομμάτι του γαλλικού εκλογικού σώματος υποστήριξε μια υποψήφια που ζήτησε τη δημιουργία συμμαχίας με τη Μόσχα και δήλωσε ότι θα αποσύρει τη Γαλλία από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αν εκλεγεί.
Σε μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν την υποψήφια της οποίας η προεκλογική εκστρατεία υποστηρίζε τη διάλυση της ΕΕ εκ των έσω, αναστέλλοντας τους κανόνες ελεύθερων ταξιδιών της και υποβαθμίζοντας την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.
«Αυτό το αποτέλεσμα είναι [το σημάδι] μιας μεγάλης δυσπιστίας απέναντι στους ηγέτες μας και στους Ευρωπαίους ηγέτες, ένα μήνυμα που δεν μπορούν να αγνοήσουν», δήλωσε η Λεπέν στους υποστηρικτές της στην ομιλία της μετά την ήττα. «Οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι θέλουν μια ισχυρή δύναμη αντιπολίτευσης στον Μακρόν», πρόσθεσε.
Προειδοποίηση για τις Βρυξέλλες
Τα αυξημένα της ποσοστά θεωρούνται μία προειδοποίηση στις Βρυξέλλες, οι οποίες ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχουν εγκλωβιστεί σε δικαστικές μάχες με την Πολωνία και την Ουγγαρία για διαφορές σχετικά με το κράτος δικαίου.
Η μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν
Αλλά η πιο άμεση πρόκληση αφορά τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος ξεκινά τη δεύτερη θητεία του σε μια βαθιά διχασμένη χώρα, όπου ο πολιτικός θυμός θα μπορούσε εύκολα να ξεσπάσει σε διαδηλώσεις στους δρόμους και βία.
Ο πρόεδρος αναγνώρισε αυτές τις διαιρέσεις στη νικητήρια ομιλία του. «Η χώρα μας είναι γεμάτη αμφιβολίες και διαιρέσεις, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε δυνατοί. Αλλά κανείς δεν θα μείνει στην άκρη του δρόμου», είπε από μια σκηνή σε σχήμα οκταγώνου που στήθηκε μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ.
Διευρύνεται η διαίρεση στη Γαλλία
Αν και η ψηφοφορία σημαίνει ότι η συνέχεια θα επικρατήσει στη Γαλλία, δείχνει επίσης ότι οι διαιρέσεις που μαστίζουν τη γαλλική πολιτική εδώ και δεκαετίες δεν συρρικνώνονται, αλλά διευρύνονται με κάθε διαδοχική εκλογική αναμέτρηση.
Η Λεπέν ολοκλήρωσε στην τρίτη της προεδρική εκστρατεία, όμως δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει πολιτικά, παρόλο που το να κατέβει ξανά σαν υποψήφια σε προεδρικές εκλογές δεν είναι βέβαιο. Έχει όμως ανακάμψει από την ήττα της το 2017 και έχει διευρύνει σημαντικά τη βάση του κόμματός της. Στην ομιλία της, η επικεφαλής του κόμματος του Εθνικού Συναγερμού έβγαλε μαχητικό τόνο και άφησε να εννοηθεί ότι θα οδηγήσει τα στρατεύματά της στη μάχη όταν οι ψηφοφόροι εκλέξουν νέο γαλλικό κοινοβούλιο τον Ιούνιο.
«Είναι μια εντυπωσιακή νίκη», είπε η Λεπέν στους επευφημούντες υποστηρικτές της στη Μπουλόν, ένα προάστιο του Παρισιού που ιστορικά αποτελεί την έδρα του κόμματός της.
Υπονοώντας πιθανές συμμαχίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το κόμμα της Λεπέν, ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών, ζήτησε τη δημιουργία ενός «πατριωτικού μπλοκ» που θα ενώνει τους υποστηρικτές του και της Λεπέν.
«Πρέπει να ξεχάσουμε τις διαμάχες μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι εφικτό, είναι απαραίτητο, είναι καθήκον μας. Ας δημιουργήσουμε τον πρώτο συνασπισμό της δεξιάς και των πατριωτών το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ζεμμούρ μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος
Ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του μετά από δύο χρόνια πολιτικών για τον κορονοϊό και εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μακρόν είναι απίθανο να απολαύσει κάποιου είδους περίοδο χάριτος. Ήδη έχουν ακουστεί εκκλήσεις για να ξεκινήσει αυτό που είναι γνωστό στη Γαλλία ως «κοινωνικός τρίτος γύρος» των προεδρικών εκλογών -ένας γύρος που θα λάβει χώρα στους δρόμους, με τη μορφή διαδηλώσεων. Οι αριστεροί ψηφοφόροι που κράτησαν τη μύτη τους και ψήφισαν τον Μακρόν για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Μακρόν.
«Θα είναι μια δύσκολη διαδρομή», δήλωσε στο POLITICO υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του Μακρόν πριν από τις εκλογές της Κυριακής. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας ευρείας κλίμακας, αλλά πιστεύω ότι θα δούμε μια σειρά από διαμαρτυρίες σε διάφορα μέρη της χώρας».
Οι διαμαρτυρίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε γαλλικά πανεπιστήμια, με ακτιβιστές εξοργισμένους επειδή πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της ακροδεξιάς και ενός υποψήφιου υπέρ των επιχειρήσεων. Ορισμένοι ηγέτες του κινήματος Yellow Jacket, το οποίο συγκλόνισε τη Γαλλία το 2018 και το 2019, καλούν ήδη τους πολίτες να βγουν στους δρόμους.
Η δυσαρέσκεια έχει εξαπλωθεί και μεταξύ των αριστερών ψηφοφόρων, οι υποψήφιοι των οποίων αποκλείστηκαν όλοι από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 10 Απριλίου. Το 22% του εκλογικού σώματος ψήφισε τον ακροαριστερό ηγέτη Μελανσόν στον πρώτο γύρο και ήταν ιδιαίτερα διχασμένο ως προς τις επιλογές στον δεύτερο γύρο.
Ισχυρός σεισμός στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας - Αισθητός σε Πάτρα και Αγρίνιο
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Το κενό ασφαλείας που βρήκε ο δράστης - Παιδί εννέα ετών ανάμεσα στα θύματα
Γάζα: «Πιο κοντά από ποτέ» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - Τι λένε η Χαμάς και δύο παλαιστινιακές οργανώσεις
UEFA: Το γκολ του Φώτη Ιωαννίδη υποψήφιο για κορυφαίο στην ιστορία του Conference League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr