Πόσο θα επηρεάσουν τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας τα ισόβια στον Οσμάν Καβαλά: Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ως άδικη και δυσανάλογα μεγάλη, απόρροια του απολυταρχικού καθεστώτος της Τουρκίας, χαρακτηρίζει την ποινή ισόβιας κάθειρξης που επιβλήθηκε από τουρκικό δικαστήριο στον ακτιβιστή και μαικήνα των τεχνών Οσμάν Καβαλά, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, η κατηγορία που βάρυνε τον Τούρκο ακτιβιστή, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Παρίσι, ήταν καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, οπότε δε δικαιολογείται η ισόβια κάθειρξη.
Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιαννίδης θεωρεί ότι δεν πρόκειται να διαταραχθούν περαιτέρω οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ εξαιτίας της υπόθεσης Καβαλά, παρά το γεγονός ότι το State Department εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση σε βάρος της Άγκυρας για την υπόθεση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, υπάρχουν πολλοί άλλοι σοβαρότεροι λόγοι, για να διαταραχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, άλλωστε, δεν έφτασαν στο ναδίρ, ούτε όταν συνελήφθη και κρατήθηκε για καιρό στη φυλακή ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, ο οποίος ήταν Αμερικανός υπήκοος.
Ο Οσμάν Καβαλά δικάστηκε με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, επειδή συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα την 15η Ιουλίου 2016, αλλά και διότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Ο Καβαλά κρατείται από τα τέλη του 2017 στο σωφρονιστικό κατάστημα Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρά την από το 2019 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο ζητάει την αποφυλάκισή του.
«Δε θα κάνει πίσω η Τουρκία»
Κατά τον κ. Σαρηγιαννίδη, η πάγια θέση της Τουρκίας στα ζητήματα απονομής Δικαιοσύνης είναι να μη δέχεται παρεμβάσεις. Έτσι και σε αυτήν την υπόθεση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, όσο κι αν το State Department προχωρεί σε καταδικαστικές ανακοινώσεις σε βάρος της, όσο κι αν οι αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων είναι κόλαφος γι’ αυτήν.
«Για την υπόθεση Κασόγκι είχε προκληθεί μεγάλος σάλος και είχαν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας. Πριν από περίπου 15 ημέρες έδειξε να υποχωρεί, όμως, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ήρθε η υπόθεση Καβαλά. Η τελευταία έχει πολλά κοινά με την υπόθεση Ναβάλνι στη Ρωσία. Τα καθεστώτα και των δύο χωρών είναι απολυταρχικά και παραβιάζουν ξεκάθαρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ποινή ισόβιας κάθειρξης για προσπάθεια ανατροπής του πολιτεύματος, δηλαδή για ένα πολιτικό έγκλημα, είναι δυσανάλογα μεγάλη και άδικη», τονίζει στο ethnos,gr ο κ. Σαρηγιαννίδης.
«Δε θα διαταραχθούν οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ»
Ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ εκτιμάει ότι δεν πρόκειται να διαταραχθούν οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ εξαιτίας της υπόθεσης Καβαλά, παρά την αρκετά σκληρή ανακοίνωση του State Department.
«Δεν πρόκειται να διαταραχθούν για το λόγο αυτόν οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ. Εδώ δεν έφτασαν στο ναδίρ, όταν η Άγκυρα κρατούσε φυλακισμένο τον Αμερικανό πάστορα ή και άλλους Αμερικανούς πολίτες, θα γίνει τώρα που η καταδίκη αφορά Τούρκο πολίτη; Οι Τούρκοι ξέρουν ότι το State Department δεν μπορούσε να αποφύγει την έκδοση της ανακοίνωσης, εφόσον πρόκειται για παραβίαση του κράτους δικαίου και επίσης ξέρουν ότι οι ΗΠΑ δε θα προχωρήσουν περαιτέρω. Δε θα το κάνουν, ακόμα κι αν υπάρξει μεγάλη πίεση από την κοινωνία των πολιτών, ακόμα κι αν υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από την αμερικανική κοινή γνώμη», υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιαννίδης.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Γαλλίας για την υπόθεση Καβαλά, μια και ο τελευταίος γεννήθηκε στο Παρίσι, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου αποκλείει και αυτό το ενδεχόμενο.
«Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι η Γαλλία θα αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης προς τη Τουρκία για την υπόθεση Καβαλά, όμως, εκτιμώ ότι το περισσότερο που θα κάνει, θα είναι να φτάσει μέχρι το ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου. Θα είναι σα να εμπλέκεται σε μία τουρκική υπόθεση, κάτι που όλοι θέλουν να αποφύγουν. Η Τουρκία θα πει ότι είμαι ένα κυρίαρχο κράτος και κάνω ό,τι θέλω στις εσωτερικές μου υποθέσεις. Επίσης, αν πιεστεί η Τουρκία, θα επιχειρήσει να συμψηφίσει τις αστοχίες της με λάθη άλλων χωρών. Για παράδειγμα, αν σκοτωθεί από την αστυνομία ένας νέγρος ή ένας μουσουλμάνος στις ΗΠΑ, κάτι που δε συμβαίνει σπάνια, θα το χρησιμοποιήσει και θα πει ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θρησκευτικών ελευθεριών και τα λοιπά», λέει ο κ. Σαρηγιαννίδης.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr