Γιατί αυξήθηκαν οι δραματικά οι θάνατοι δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα: Πώς μπορεί να σχετίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η πρόσφατη αύξηση των θανάτων δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσαν επιστήμονες, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Guardian.
Ο λόγος που πεθαίνουν τόσα δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ηχορύπανση στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, η οποία προκαλείται από περίπου 20 σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες, μπορεί να έχει οδηγήσει τα κητώδη νότια προς τις τουρκικές και βουλγαρικές ακτές, όπου προσαράζουν ή παγιδεύονται σε αλιευτικά δίχτυα σε ασυνήθιστα υψηλούς αριθμούς.
Από την έναρξη του πολέμου, η Τουρκία έχει καταγράψει αύξηση των εκβρασμών του κοινού δελφινιού (Delphinus delphis) σε όλες τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Περισσότερα από 80 από τα ζώα βρέθηκαν νεκρά σε όλη τη δυτική Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (Tudav) χαρακτήρισε «εξαιρετικά μεγάλη αύξηση».
Οι αρχικές έρευνες του Tudav αποκάλυψαν ότι περίπου τα μισά από αυτά τα δελφίνια σκοτώθηκαν αφού μπλέχτηκαν σε αλιευτικά δίχτυα. Η τύχη των άλλων μισών, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί ένα «αναπάντητο ερώτημα», σύμφωνα με τον δρα Μπαϊράμ Οζτούρκ, πρόεδρο του Tudav, καθώς δεν βρέθηκαν σημάδια εμπλοκής ή τραύματα από πυροβολισμούς στα κουφάρια.
«Το ακουστικό τραύμα είναι μία από τις πιθανότητες που έρχονται στο μυαλό», δήλωσε ο Οζτούρκ, αν και τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσεκτικοί. «Δεν έχουμε αποδείξεις για το τι μπορεί να προκαλεί το σόναρ χαμηλών συχνοτήτων στη Μαύρη Θάλασσα, επειδή δεν έχουμε δει ποτέ τόσα πολλά πλοία και τόσο πολύ θόρυβο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα - και η επιστήμη απαιτεί πάντα αποδείξεις».
Τα ναυτικά συνήθως βασίζονται στο σόναρ για τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων από μεγάλες αποστάσεις. Επειδή τα θαλάσσια θηλαστικά εξαρτώνται επίσης από τον ήχο για την επικοινωνία και άλλες λειτουργίες, ο υποβρύχιος θόρυβος μπορεί να έχει σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες επιπτώσεις στα κητώδη.
Σύμφωνα με τον Δρ Pavel Gol'din, ερευνητή στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, ενώ το ακουστικό τραύμα μπορεί να εξηγήσει τις εκβρασμούς, ο συνεχής υποβρύχιος θόρυβος που προκαλείται από τις στρατιωτικές δραστηριότητες θα μπορούσε να εξηγήσει το υψηλότερο ποσοστό δελφινιών που μπλέκονται σε δίχτυα ψαράδων.
Ο μόνιμος υποβρύχιος θόρυβος μπορεί να μην σκοτώνει άμεσα τα ζώα, αλλά θα μπορούσε να τα ενοχλήσει και να τα βλάψει σοβαρά, είπε, καθώς τα δελφίνια και άλλα είδη μπορεί να κατευθυνθούν σε άγνωστη περιοχή για να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν. «Μπορεί να είναι η αιτία της μαζικής μετανάστευσης των αποθεμάτων ψαριών και κητωδών προς το νότο», είπε.
Ο Dimitar Popov, υπεύθυνος έργου της Green Balkans, μιας βουλγαρικής οργάνωσης προστασίας, συμφωνεί με αυτή τη θεωρία. Ο ίδιος έχει εντοπίσει παρόμοια τάση στα βουλγαρικά ύδατα, κυρίως μεταξύ των δελφινιών της Μαύρης Θάλασσας (Phocoena phocoena relicta).
Η Green Balkans παρακολουθεί εδώ και τέσσερα χρόνια τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα κητωδών στην αλιεία του καλκάνιου. Καθ' όλη αυτή την περίοδο, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα ήταν χαμηλότερα κατά τους εαρινούς μήνες και κορυφώθηκαν το καλοκαίρι. Αυτή την άνοιξη, αντίθετα, δήλωσε ο Popov, 50 κητώδη είχαν παγιδευτεί σε 72 μέτρα διχτυών, αριθμός που πλησιάζει το μέγιστο ποσοστό του καλοκαιριού 2019.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι έρευνές τους παρεμποδίζονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Υπάρχουν δεκάδες πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν ξέρουμε καν πόσο συχνά χρησιμοποιούν σόναρ», δήλωσε ο Οζτούρκ.
Οι επιστήμονες λένε ότι η έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες όχι μόνο εμποδίζει την έρευνα σχετικά με τους θανάτους κητωδών, αλλά καθιστά επίσης δύσκολο να εντοπιστεί ποια ζώα κινδυνεύουν περισσότερο. Σε αυτά είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνονται τα δελφίνια, τα οποία θα πρέπει να μεταναστεύουν από τη Μαύρη Θάλασσα προς την πληγείσα από τον πόλεμο Αζοφική Θάλασσα, καθώς και τα μεταναστευτικά πουλιά που περνούν μέρος του έτους στους πλούσιους υγροτόπους της βόρειας Μαύρης Θάλασσας.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr