Επείγουσα προειδοποίηση προς χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου: Κρύβονται θανατηφόρες τοξίνες σε ειδικές γεύσεις – Γιατί είναι επικίνδυνη η μενθόλη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες»… Αυτά κάποτε. Λίγοι πια είναι οι παραδοσιακοί καπνιστές και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν καταφύγει στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εξορκίζοντας τα πάθη και τις εξαρτήσεις τους…
Η είδηση έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά όσους έχουν βάλει τα πακέτα των τσιγάρων στο χρονοντούλαπο της ζωής τους και κυκλοφορούν με ένα πραγματάκι σαν μεγάλο πολιομοδίτικο αναπτήρα, ένα φιαλίδιο με το υγρό και μια αντίσταση πάντα στην «τσέπη». Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα - οι ατμιστές, έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να κόψουν το κάπνισμα (τουλάχιστον έτσι νομίζουν) και να διαχειρίζονται - τουλάχιστον - την εξάρτησή τους από τη νικοτίνη.
Μια επίσημη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε πρόσφατα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι περίπου 95% λιγότερο επιβλαβή από ό,τι άλλα προϊόντα καπνού.
Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι οι ψυκτικοί παράγοντες WS-3 και WS-23 περιλαμβάνονταν στα υγρά ατμίσματος σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θεωρεί ως ασφαλή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πολλοί κατασκευαστές έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν υποκατάστατα που έχουν το ίδιο δροσιστικό αποτέλεσμα με τα τσιγάρα μενθόλ (έχουν από χρόνια απαγορευτεί και δεν κυκλοφορούν) - αλλά χωρίς τη γεύση μέντας...
Για την έρευνά τους , οι γιατροί πέρασαν από το μικροσκόπιό τους δημοφιλείς μάρκες υγρών ατμίσματος. Από τα 25 υγρά που εξετάστηκαν, τα 24 είχαν WS-3.
Αυτοί οι συνθετικοί ψυκτικοί παράγοντες δεν βρέθηκαν μόνο σε προϊόντα τύπου μενθόλης, αλλά υπήρχαν επίσης σε γεύσεις φρούτων, καραμέλας και πολλές άλλες γεύσεις γλυκού τύπου, που είναι δημοφιλείς και προσελκύουν νεότερους χρήστες ατμίσματος.
Οι επιστήμονες κατέληξαν: «Όταν το MOE (Το περιθώριο έκθεσης (margin of exposure) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση του κινδύνου - επικινδυνότητας - ώστε να διερευνηθούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την ασφάλεια από την παρουσία μιας δυνητικά τοξικής ουσίας σε τρόφιμα ή ζωοτροφές) είναι κάτω από το 100, ρυθμιστικές αρχές όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ή ο ΠΟΥ θα πρέπει να επανεξετάσουν το πόσο ασφαλές είναι ένα προϊόν και να συμβουλεύσουν τους κατασκευαστές σχετικά με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να καταστίσουν το προϊόν τους ασφαλές για τον καταναλωτή.
«Οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι οι χρήστες ατμιστών εισπνέουν τα WS-3 και WS-23 σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή από τον ΠΟΥ και μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα σε βασικά όργανα», επισημαόινουν οι επιστήμονες.
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν
Η τοξικότητα των οργάνων μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει αλλαγές στο κυκλοφορικό, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν (και) σε κυτταρική δηλητηρίαση. Αυτό, είπαν, οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο χημικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα τροφίμων, αλλά δεν είναι ασφαλείς για εισπνοή. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι κατασκευαστές «κινούνται στα τυφλά» όταν προσθέτουν τέτοιες χημικές ουσίες στα προϊόντα τους. Άλλοι γιατροί έχουν επίσης προειδοποιήσει στο παρελθόν για τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων: Ερευνητές στην Καλιφόρνια είπαν ότι τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να «προκαλέσουν επικίνδυνη βλάβη στον εγκέφαλο και την καρδιά». Διαπιστώθηκε επίσης ότι το άτμισμα είναι τόσο κακό όσο και το τσιγάρο για όσον αφορά την ομαλή λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.
Τα τσιγάρα μενθόλ
Να τονίσουμε εδώ ότι, τα τσιγάρα με μενθόλη έχουν απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ανθρώπων από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Από τον Μάιο του 2020 η απαγόρευση των αρωματικών τσιγάρων, ανάμεσά τους και των μεντόλ, εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.
Επίσης να τονίσουμε ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, εισπνέουν χαμηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών σε σχέση με τους καπνιστές παραδοσιακών τσιγάρων, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Η μελέτη δείχνει ότι οι ατμιστές έχουν περισσότερα ίχνη τοξικών ουσιών στα ούρα απ’ ό,τι οι μη καπνιστές, αλλά λιγότερα σε σχέση με τους παραδοσιακούς καπνιστές.
Κι αν η γεύση του τσιγάρου κάνει το φιλί πιο κολασμένο, όπως διατείνονται οι ποιητές, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει δώσει στο φιλί κάτι από… RoboCop.
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr