Ουκρανία: Μάχη και με την επισιτιστική ανασφάλεια - Εξετάζονται εναλλακτικές οδοί μεταφοράς για τα σιτηρά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και έκκληση του ΟΗΕ για την αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών, αποτελούν δύο προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας που έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης η οποία επιδεινώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», κάλεσε χθες Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια υπουργικής συνόδου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τις ΗΠΑ.
«Μπορούν να εξεταστούν εναλλακτικές οδοί μεταφοράς» για τη μεταφορά μέσω θαλάσσης των σιτηρών που βρίσκονται κυρίως στις σιταποθήκες της Οδησσού, «ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αρκέσει για να λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Πριν καν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επισιτιστική ανασφάλεια είχε αυξηθεί παγκοσμίως εξαιτίας συγκρούσεων, κλιματικών και οικονομικών κρίσεων.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς οι δύο χώρες εξάγουν το 30% των σιτηρών που καταναλώνονται παγκοσμίως.
Παράλληλα με την αποδέσμευση των ουκρανικών εξαγωγών, ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε την «πρόσβαση χωρίς περιορισμούς» των διεθνών αγορών στα τρόφιμα και τα λιπάσματα από τη Ρωσία.
Οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν τα λιπάσματα, αλλά η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει την εξαγωγή τους. Εξάλλου ξένες χώρες ενδέχεται να μην μπορούν να τα αγοράσουν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο ρωσικό χρηματοοικονομικό σύστημα, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Από την πλευρά τους διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί ανακοίνωσαν χθες «ένα σχέδιο δράσεων» με συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση των υφιστάμενων προγραμμάτων «που αφορούν έργα που απαντούν στις άμεσες ανάγκες».
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 12 δισεκ. δολάρια τους επόμενους 15 μήνες, η πλειονότητα των οποίων θα πάει στις χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής και νότιας Ασίας, διευκρίνισε ο θεσμός.
«Ξεκάθαρες δηλώσεις»
Τα χρήματα αυτά θα αφορούν κυρίως σχέδια για τη στήριξη της γεωργίας σε αυτές τις χώρες, για «την κοινωνική προστασία προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της ανόδου των τιμών των τροφίμων» και για την προώθηση σχεδίων ανεφοδιασμού σε νερό και για την ύδρευση.
Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 18,7 δισεκ. δολάρια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλα σχέδια.
«Συνολικά πρόκειται για περισσότερα από 30 δισεκ. δολάρια τα οποία θα διατεθούν για την μάχη κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας τους επόμενους 15 μήνες», αποκάλυψε η Παγκόσμια Τράπεζα.
«Η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους», κατήγγειλε ο πρόεδρός της Ντέιβιντ Μάλπας.
«Για να ενημερώσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις αγορές είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να κάνουν τώρα ξεκάθαρες δηλώσεις για τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής τους σε απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», εκτίμησε.
«Ανώφελη αποθήκευση»
Ο Μάλπας συνέστησε στις χώρες «να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες» όχι μόνο για να αυξήσουν τον εφοδιασμό τους σε ενέργεια και λιπάσματα και να βοηθήσουν τους γεωργούς να αυξήσουν τις καλλιέργειές τους, αλλά και για «να άρουν τις πολιτικές που εμποδίζουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές (…) ή ενθαρρύνουν την ανώφελη αποθήκευση» προϊόντων.
Από τη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που προήδρευε της συνόδου που ήταν αφιερωμένη στην επισιτιστική κρίση, υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στη μάχη κατά του υποσιτισμού και της πείνας.
Η Ουάσινγκτον αποδέσμευσε «επιπλέον 215 εκατομμύρια δολάρια» για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, εξήγησε.
«Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε, από τα 135 εκατομμύρια προτού ξεσπάσει η πανδημία στα 276 εκατομμύρια σήμερα», τόνισε ο Γκουτέρες.
Πέρυσι 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες βρίσκονταν σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας, δηλαδή είχαν άμεση ανάγκη βοήθειας για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Και η ανησυχία αυξήθηκε όταν η Ινδία, που πλήττεται από ακραίο καύσωνα, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών για να διασφαλίσει τη διατροφική ασφάλεια του 1,4 δισεκ. κατοίκων της.
Τη Δευτέρα η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, είχε υπογραμμίσει ότι πρέπει οι χώρες να εξετάσουν από κοινού «ποιες από αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης» σιτηρών που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι μεταξύ αυτών των χωρών. Ήδη γίνονται συζητήσεις με τους Αμερικανούς καλλιεργητές προς αυτή την κατεύθυνση.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr