Ερντογάν σε Σουηδία - Φινλανδία: «Μην στηρίζετε τρομοκρατικές οργανώσεις» - Τι συζήτησε με Στόλτενμπεργκ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Άγκυρα δεν θα δει θετικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εκτός και εάν οι δύο αυτές χώρες δείξουν σαφώς ότι συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα ζητήματα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν φέρεται ωστόσο να είπε παράλληλα ότι στηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των συμμάχων για θέματα ασφαλείας και ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης.
Spoke with President @RTErdogan of our valued Ally #Turkey on the importance of #NATO’s Open Door and the membership applications by #Finland & #Sweden. We agree that the security concerns of all Allies must be taken into account and talks need to continue to find a solution.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) May 21, 2022
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Eπικοινωνία Ερντογάν με Φινλανδία και Σουηδία
Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγνταλένα Άντερσον, είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών και η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην πρωθυπουργό της Σουηδίας ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε πλήρως την πολιτική ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο επεσήμανε ότι η αλληλεγγύη στη συμμαχία είναι θεμελιώδης αξία τόσο για την ασφάλεια των κρατών μελών όσο και για τη συλλογική ασφάλεια. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αισθάνεται άβολα από τις επαφές της Σουηδίας με άτομα και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK/YPG/PYD και ζήτησε να σταματήσει η πολιτική, οικονομική και εξοπλιστική υποστήριξη της Σουηδίας στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Στην συνομιλήτριά του ανέφερε επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι το PKK/PYD/YPG πολεμά το ISIS δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια και ότι αναμένουν από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα που θα αποδεικνύουν ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ. Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε επίσης να αρθούν οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Σουηδία στην Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Sauli Niinisto. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Κατά τη συνομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η αντίληψη που αγνοεί την απειλή των τρομοκρατικών οργανώσεων απέναντι σε έναν σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της φιλίας και της συμμαχίας.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι φυσικό δικαίωμα να περιμένουμε σεβασμό και υποστήριξη στον νόμιμο και αποφασιστικό αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε μια ξεκάθαρη απειλή για την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της.
Bloomberg για Ερντογάν: Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής από το ΝΑΤΟ
Απειλώντας ότι θα «μπλοκάρει» την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό σημειώνει σε άρθρο του το Bloomberg.
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, εκφράζει τις αντιρρήσεις του για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος ότι οι δύο αυτές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Την περασμένη Τετάρτη -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα – σε συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών. Δεδομένου ότι οι κανόνες της συμμαχίας απαιτούν την έγκριση όλων των νέων αιτήσεων με ομοφωνία, καθένα από τα 30 μέλη έχει δικαίωμα βέτο.
Το Bloomberg κάνει λόγο για οπορτουνισμό από πλευράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε πει στον Φινλανδό ομόλογό του ότι θα έβλεπε θετικά μια αίτηση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει όχι μόνο οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο. Το πιο σημαντικό, όπως σημειώνει το Bloomberg, είναι ότι θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία – περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής του απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (S-400), τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr