Γεζιντί: Οδοιπορικό του ethnos.gr στο Λαλές, την ιερή πόλη στο Βόρειο Ιράκ - Εκκλήσεις για να αναγνωριστεί η γενοκτονία από τον ISIS
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το ταξίδι μιας ομάδας Ελλήνων δημοσιογράφων (μεταξύ των οποίων και της υπογράφουσας), μελών ΜΚΟ και ακαδημαϊκών που συμμετείχαν στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα του THISAM (Thessaloniki International Summer Academy on Media) στο Λαλές, την ιερή πόλη των Γεζιντί στο Βόρειο Ιράκ, ξεκίνησε… ξυπόλητα.
Η είσοδος στην πόλη δεν επιτρέπεται σε κανέναν με υποδήματα, καθώς είναι ο τόπος που κείτεται ο Σεΐχ Άντι, ο θρησκευτικός γενάρχης των Γεζιντί. Διότι κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν ύψιστη ύβρις! Η εθνοθρησκευτική κοινότητα των Γεζιντί διαχωρίζεται από τους Κούρδους, αν και τους συνδέουν πολλά κοινά πολιτισμικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία και η κουρδική γλώσσα.
Η Γενοκτονία από τον ISIS
Όπως είναι γνωστό, η φυλή των Γεζιντί υπέστη τη μεγαλύτερη γενοκτονία από τους τζιχαντιστές του ISIS και σήμερα ένας σημαντικός αριθμός του εναπομείναντα πληθυσμού στην περιοχή, περίπου 40.000, σε σύνολο περίπου 1 εκατομμυρίου εκπατρισμένων, έχει εγκατασταθεί σε 15 στρατόπεδα στις παρυφές της Νινευί (κοντά στη Μοσούλη), τα οποία έχει υπό την εποπτεία του ο ΟΗΕ.
Η επίσκεψη στην πόλη Λαλές, ήταν μία πρωτόγνωρη γνωστική εμπειρία για εμάς τους Έλληνες. Πρώτον, επειδή οι εξαθλιωμένοι σωματικά και ψυχικά Γεζιντί γνώριζαν προς έκπληξη όλων τόσο καλά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της στο βάθος των αιώνων, αφηγούνταν στα παιδιά τους την ιστορική μάχη των Γαυγαμήλων του Μ. Αλεξάνδρου κατά των Περσών, που έγινε κοντά στα πατρογονικά τους εδάφη εκεί στο Βόρειο Ιράκ, απήγγειλαν Όμηρο και μιλούσαν με αποφθέγματα Καζαντζάκη.
Κατά δεύτερον, επειδή ήρθαμε αντιμέτωποι με μία επιτακτική ανάγκη των Γεζιντί για βοήθεια, σε επίπεδο κυρίως ψυχολογικής στήριξης. Η πρωτοβουλία της ελληνικής ομάδας να τους επισκεφτεί, υπό την αιγίδα και ελληνικής διπλωματικής αποστολής εκεί, αποτέλεσε την απαρχή για μία ουσιαστική προσφορά βοήθειας.«Περιμένουμε από την Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, να φέρει δικαιοσύνη στους Γεζιντί», είπε ο Εμίρης των Γεζιντί, απευθύνοντας έκκληση όχι μόνο προς τους Έλληνες, αλλά και προς τη Δύση, την Ευρώπη να ενσκήψει στο πρόβλημα για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που έχει ο λαός αυτός από ψυχολόγους, δασκάλους και κάθε είδους συμβούλους (ακόμη και έμμισθων), προκειμένου να αναλάβουν την περίθαλψη παιδιών και μανάδων -στην πλειοψηφία τους-, που υποφέρουν ακόμη από ψυχικά τραύματα και ασθένειες λόγω της κακοποίησης που υπέστησαν από τον ISIS.
Αξιολογώντας το ως μία μεγάλη ευκαιρία για την προβολή της Ελλάδας σε μία περιοχή του κόσμου, που αποτελεί νευραλγικό κέντρο μεταξύ 4 χωρών (Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία), η έκκληση βρήκε ευήκοα ώτα στην ελληνική αποστολή, η οποία ανέλαβε να την επικοινωνήσει και προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι ιδέες - προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν κυρίως δύο:
- Σε τακτικό επίπεδο, να συγκροτηθεί πρωτίστως μία ομάδα εθελοντών δασκάλων να επισκεφτεί τους καταυλισμούς, ώστε να προχωρήσουν στη σύσταση σχολείων για τα παιδιά.
- Σε στρατηγικό επίπεδο, να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με πανεπιστήμια, τα οποία μετά από «αναγνώριση εδάφους» θα είναι ικανά να καταρτίσουν μία μελέτη για παροχή ψυχολογικής και εκπαιδευτικής στήριξης των Γεζιντί
Η πρώτιστη κίνηση είναι να βρεθούν βεβαίως οι Έλληνες ή οι ξένοι εθελοντές, οι οποίοι θα θελήσουν να επισκεφτούν την περιοχή και στη συνέχεια να παράσχουν έμμισθα τις υπηρεσίες τους σε αυτόν τον λαό που καταβάλλει μία γιγαντιαία προσπάθεια να ανακτήσει ξανά την υπόστασή του. Αλλά, πρώτα από όλα, αυτό που θα βοηθήσει τους Γεζιντί, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας εις βάρος τους από τον ISIS από τα κράτη και τις κυβερνήσεις. Μέχρι στιγμής μόνο τρεις χώρες την έχουν αναγνωρίσει, η Αρμενία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Μήπως είναι μια καλή ευκαιρία να ξυπνήσουν και οι ελληνικές συνειδήσεις με την αναγνώριση της γενοκτονίας και από το κοινοβούλιο της Ελλάδας; Η Ελλάδα, εξάλλου, είναι μία χώρα, που διαθέτει μεγάλη τραυματική εμπειρία προσφυγιάς.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr