Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Μαριούπολη δεν μπορούν να ξεχάσουν τη φρίκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά με την ελπίδα ότι θα ξεφύγουν από τη φρίκη των μαχών και του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία, κάτοικοι της Μαριούπολης διέφυγαν και χιλιάδες έχουν καταλήξει στο Κίεβο. Οι κάτοικοι θυμούνται τον εφιάλτη που έζησαν μιλώντας στον OPEN και στην απεσταλμένη του καναλιού, Αδαμαντία Λιόλιου. Περίπου 400 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι σε ένα κέντρο στο Κίεβο και το επισκέπτονται για να τους παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να βρουν απασχόληση .
Η 73 χρονη κυρία Νίνα, δεν μπορεί να ξεχάσει και καθημερινά παλεύει με τον εφιάλτη που έζησε στη μαρτυρική Μαριούπολη. Εκεί που ο θάνατος χτύπησε την πόρτα της όπως και σε δεκάδες χιλιάδες άλλες οικογένειες.
«Μέχρι 25 Μαρτίου ήμουν στο κέντρο, βοηθούσα τον κόσμο και όταν γύρισα προς το σπίτι μου, δεν υπήρχε το σπίτι, είχε γίνει στάχτη, είχε καταρρεύσει και η είσοδος του σπιτιού», λέει στην κάμερα του Open. «Ο ανιψιός μου έχει σκοτωθεί. Πήγε να φέρει νερό στην οικογένειά του και όπως είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες τον εκτέλεσαν με πυροβολισμό στο κεφάλι. Δεν υπάρχουν λόγια, τον σκότωσαν χωρίς λόγο».
Η κυρία Νίνα που μίλησε στo Open και την Αδαμαντία Λιόλιου από την ουκρανική πρωτεύουσα, περιγράφει τη διαδρομή που ακολούθησε μέσα από τα ισοπεδωμένα σπίτια εγκαταλείποντας τη Μαριούπολη.
«Το αμάξι ήταν για εννέα άτομα και επιβιβαστήκαμε εικοσιδύο άτομα. Καθόμασταν ο ένας πάνω στα γόνατα του άλλου ήταν το αμάξι παραφορτωμένο. Στο δόμο υπήρχαν κατεστραμμένες γέφυρες δυστυχώς, περάσαμε από περιοχές με νάρκες, με μεγάλη δυσκολια διασχίζαμε τα σημεία των γεφυρών που δεν έχουν καταστραφεί».
Όπως είπε ο δήμαρχος της Μαριούπολης στο Οpen, «oι άνθρωποι που έμειναν εκεί σήμερα δεν ζουν, αλλά προσπαθούν να επιβιώσουν, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, δεν δουλεύει η αποχέτευση, δεν μαζεύονται τα σκουπίδια, κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται οι σοροί. Πρόκειται για ολική καταστροφή και υπάρχει πρόβλημα επιδημίας, θα έχουμε πάρα πολλές αρρώστιες».
Όπως έγινε στη Μαριούπολη, που κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιων δεν μπορούσαν να γίνουν καταγραφές για νεκρούς αμάχους και τραυματίες το ίδιο συμβαίνει τώρα στο Σεβεροντονιέτσκ, με τους κατοίκους να παραμένουν στα καταφύγια χωρις νερό και ρεύμα και τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να αποκλείσουν εντελώς την πόλη.
Ο «πατέρας» της τετραήμερης εργασίας στο ethnos.gr: Κανονικότητα σε όλο τον κόσμο πολύ πριν το 2030
Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν – Τι ανέφερε η Ματίνα Παγώνη
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr