Αποκάλυψη BBC: Οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες εκτελούσαν αμάχους και αιχμαλώτους στο Αφγανιστάν - Το μοτίβο που διακρίνεται στις αναφορές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αιχμαλώτους και αμάχους εκτελούσαν στο Αφγανιστάν οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίας, σύμφωνα με έγγραφα, που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC. Όπως αποκαλύπτεται από το βρετανικό μέσο, μία μόνο μοίρα φέρεται να εκτέλεσε τουλάχιστον 54 άτομα κατά τη διάρκεια εξάμηνης επιχείρησης στο Αφγανιστάν.
Ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων φέρεται να γνώριζε, αλλά να μην ενημέρωσε τη Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία, ακόμα και όταν αυτή ξεκίνησε σχετική έρευνα.
Η ερευνητική ομάδα του BBC, το BBC Panorama ανέλυσε εκατοντάδες σελίδες επιχειρησιακών αναφορών, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων που κάλυπταν περισσότερες από δώδεκα επιδρομές «σκοτώστε ή αιχμαλωτίστε» που πραγματοποίησε μια μοίρα των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών στη Χελμάντ το 2010/11.
Πρόσωπα που υπηρέτησαν σε εκείνη την αποστολή είπαν στο BBC ότι είδαν πράκτορες να εκτελούν άοπλους ανθρώπους. Είπαν, επίσης, ότι τους είδαν τους να φυτεύουν όπλα για να δικαιολογήσουν τις δολοφονίες.
Σκοτώστε ή αιχμαλωτίστε
Η έρευνα του BBC επικεντρώθηκε σε μια εξάμηνη αποστολή μιας μοίρας, που έφτασε στο Αφγανιστάν τον Νοέμβριο του 2010. Η μοίρα επιχειρούσε κυρίως στην επαρχία Χελμάντ, ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του Αφγανιστάν, όπου οι ενέδρες των Ταλιμπάν και οι βόμβες στην άκρη του δρόμου ήταν συχνές και οι απώλειες του στρατού μεγάλες.
Διεξήγαγε επιχειρήσεις με τίτλο «σκοτώστε ή αιχμαλωτίστε» με στόχο τη σύλληψη διοικητών των Ταλιμπάν και τη διακοπή δικτύων κατασκευής βομβών.
Πηγές που μίλησαν στο BBC, έκαναν λόγο για βιαστική και πιεστική επιλογή των στόχων. «Δεν μεταφραζόταν απαραίτητα σε ας τους σκοτώσουμε όλους, αλλά σίγουρα υπήρχε πίεση για να επιταχύνουμε το παιχνίδι, το οποίο ουσιαστικά σήμαινε ότι οι αποφάσεις παίρνονταν γρήγορα» δήλωσε μια από τις πηγές, που επικαλείται το BBC.
Μοτίβο στις αναφορές για τις εκτελέσεις
Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, η μοίρα καλούσε τους ανθρώπους να βγουν από το κτίριο, τους έψαχνε και τους δέσμευε με χειροπέδες ή καλώδια.
Έπειτα καλούσε έναν από τους αιχμαλώτους να βοηθήσει στην έρευνα. Ο εν λόγω αιχμάλωτος συχνά κατέληγε να δολοφονείται επειδή τάχα έβγαλε όπλο και απείλησε τους πράκτορες των ειδικών δυνάμεων.
Η συχνότητα με την οποία απαντά κανείς το συγκεκριμένο σενάριο στις αναφορές της μοίρας προβλημάτισε ανώτατους αξιωματικούς των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, όπως και το γεγονός ότι οι εκτελέσεις ήταν πάντα περισσότερες από τα ανακτηθέντα όπλα.
Τον Απρίλιο του 2011, οι ανησυχίες ήταν πια τόσο μεγάλες, ώστε ένας ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων έγραψε στον διευθυντή των ειδικών δυνάμεων, προειδοποιώντας τον ότι υπάρχουν στοιχεία για «σκόπιμη δολοφονία ατόμων που έχουν συλληφθεί» και για «κατασκευή στοιχείων ώστε να υποδηλώνουν νόμιμη δολοφονία σε αυτοάμυνα».
Δύο ημέρες αργότερα, ο βοηθός επιτελάρχη των ειδικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε τον διευθυντή ότι ίσως εφαρμόζεται μια πολιτική «θανάτωσης ανδρών που βρίσκονται σε ηλικία μάχης, ακόμη και όταν δεν συνιστούσαν απειλή».
Αν οι υποψίες ήταν αληθινές, έγραψε, η μοίρα της SAS είχε «ξεστρατίσει σε μια αδικαιολόγητη ηθική και νομική συμπεριφορά» τόνιζε ο ίδιος.
Πολυτεχνείο: Στην ισραηλινή πρεσβεία η κεφαλή της πορείας – Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ζιζέλ Πελικό: Στις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τους 200 βιασμούς της με «ενορχηστρωτή» τον ίδιο της τον σύζυγο
Live Φινλανδία - Ελλάδα: Το τελευταίο ματς της Εθνικής για τον όμιλο του Nations League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr