Φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης: Κάηκε η οροφή – Η ιστορία του κτιρίου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Γύρω στις 14:20 η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή» της Κωνσταντινούπολης τέθηκε υπό έλεγχο, αφού όμως κατέστρεψε την οροφή του ιστορικού κτιρίου. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα ελικόπτερο. Ασθενείς του νοσοκομείου είχαν απομακρυνθεί και μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία της Πόλης.
Από την πτέρυγα του γηροκομείου απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με το «CNN Turk», 104 άτομα. Όπως μεταδίδεται από ΜΜΕ, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου. Ο νομάρχης Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι μετά την κατάσβεση το τουρκικό κράτος θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του νοσοκομείου.
Ο δήμαρχος την Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έκανε δήλωση σχετικά με τη φωτιά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «78 οχήματά μας, 115 άτομα προσωπικό έσπευσαν στην περιοχή. Θα τη θέσουμε υπό έλεγχο πολύ σύντομα. Η ξύλινη οροφή επιτάχυνε τη φωτιά, αλλά κανείς δεν επηρεάστηκε από τον καπνό. Τόσο εμείς όσο και άλλοι φορείς του κράτους μας είμαστε δίπλα στο ίδρυμά μας».
🔴İstanbul'da Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın
— evde ki yabancı (@evdekiyabanci_) August 4, 2022
İstanbul Zeytinburnu'ndaki Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor.
Süleyman Soylu
Brent
Fox Tv pic.twitter.com/eNkVhSbptj
Το Ελληνικό Νοσοκομείο Μπαλουκλί, που χτίστηκε το 1700, βρίσκεται στην περιοχή Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης. Το νοσοκομείο διοικείται από το Balikli Greek Hospital Foundation.
Ιστορία του Ελληνικού Νοσοκομείου Μπαλίκλι
Είναι ένα από τα τρία νοσοκομεία που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης. Η ιστορία του νοσοκομείου χρονολογείται από το 1454. Το νοσοκομείο, το οποίο μεταφέρθηκε έξω από τα τείχη της πόλης λόγω της επιδημίας πανώλης τον 18ο αιώνα, χτίστηκε το 1753 από την εμπορική στοά bakallar με το όνομα «Νοσοκομείο Yedikule».
Όταν τα ξύλινα κτίρια του νοσοκομείου καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το 1790, ξαναχτίστηκαν με τη συμβολή του Πατριάρχη 7ου Νεόφυτου και του μεταφραστή, Γιώργου Χουμούζι.
Με μια ρύθμιση που έγινε το 1794, το νοσοκομείο μετατράπηκε σε ίδρυμα που δέχεται χρόνιους ασθενείς και ανθρώπους που ζουν στους δρόμους. Η διαχείριση της εκκλησίας της Παναγίας στο Μπαλίκλι δόθηκε στο νοσοκομείο. Ο ναός της Παναγίας στο Εγρικάπι προσαρτήθηκε στο νοσοκομείο το 1816, καθώς δεχόταν ψυχιατρικούς ασθενείς στα βοηθητικά του κτίρια.
Με το διάταγμα του Μαχμούτ χτίστηκε το 1836-1838 νέο νοσοκομείο μαζί με το Νοσοκομείο Yedikule, όπου θα μεταφέρονταν οι ασθενείς των άλλων δύο ελληνικών νοσοκομείων της Κωνσταντινούπολης. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις αρχές του 1839.
Μετά τις ζημιές του νοσοκομείου στον σεισμό του 1894, χτίστηκαν νέα κτίρια. Την εποχή εκείνη κτίστηκαν τα κτίρια που εξυπηρετούν σήμερα. Το νοσοκομείο ανακαινίστηκε το 1991. Το 1994 εκεί ιδρύθηκε η πρώτη ιδιωτική κλινική της Τουρκίας για τη θεραπεία του εθισμού στο αλκοόλ και τις ουσίες.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr