Σαλμάν Ρούσντι: Καταγγελίες ότι ο χώρος που έγινε η επίθεση «απέρριψε συστάσεις για πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο χώρος όπου μαχαιρώθηκε την Παρασκευή ο διάσημος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι -που για το αμφιλεγόμενο έργο του έχει δεχθεί πολλές απειλές θανάτου- είχε απορρίψει προηγούμενες συστάσεις για αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας, δηλώνουν δύο πηγές στο CNN.
Ο 75χρονος Ρούσντι μαχαιρώθηκε τουλάχιστον δύο φορές στη σκηνή του ιδρύματος Chautauqua πριν από την προγραμματισμένη διάλεξή του, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αστυνομία της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο στη βορειοδυτική Πενσυλβάνια και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Ρούσντι τέθηκε σε αναπνευστήρα και δεν μπορούσε να μιλήσει, δήλωσε ο ατζέντης του, στους New York Times. Μάλιστα, πιθανότατα θα χάσει το ένα του μάτι, είπε ο ίδιος.
«Τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν και το συκώτι του μαχαιρώθηκε και καταστράφηκε. Τα νέα δεν είναι καλά».
Ένας ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση λίγο αργότερα και οι Αρχές εργάζονται για να προσδιορίσουν το κίνητρο και τις κατηγορίες.
Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας
Μετά την επίθεση, προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με τις προφυλάξεις ασφαλείας -ή την έλλειψή τους- στο ίδρυμα, στο οποίο θα έδινε τη διάλεξή του ο συγγραφέας.
Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος είχαν απορρίψει τις συστάσεις για βασικά μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων τσάντας και ανιχνευτών μετάλλων, φοβούμενοι ότι αυτό θα δημιουργούσε χάσμα μεταξύ των ομιλητών και του ακροατηρίου, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο CNN. Φοβόνταν επίσης ότι θα άλλαζε την κουλτούρα του ιδρύματος, είπαν οι ίδιες πηγές.
Το γεγονός πως δεν υπήρχαν έλεγχοι ασφαλείας ή ανιχνευτές μετάλλων στην εκδήλωση, δήλωσε στο CNN και άτομο που είναι μάρτυρας της επίθεσης.
Υπογραμμίζεται, πάντως, πως δεν είναι σαφές αν τα συνιστώμενα μέτρα θα είχαν αποτρέψει την επίθεση κατά του Ρούσντι.
Γιατί είναι τόσο αμφιλεγόμενος;
Ο Σαλμάν Ρούσντι είναι ένας Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής, του οποίου τα γραπτά για τη θρησκεία και την πολιτική τον έχουν καταστήσει αμφιλεγόμενο σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
Τα τρία πρώτα μυθιστορήματά του - Grimus (1975), Τα παιδιά του Μεσονυκτίου (1981) και Ντροπή (1983) - έτυχαν επαινετικών σχολίων, αλλά το τέταρτο -Οι σατανικοί στίχοι- ήταν αυτό που προκάλεσε επικρίσεις.
Ορισμένες από τις σκηνές στο βιβλίο του 1988 απεικονίζουν έναν χαρακτήρα που έχει ως πρότυπο τον Προφήτη Μωάμεθ και αυτό προκάλεσε την οργή ορισμένων μελών της μουσουλμανικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το θεώρησαν βλάσφημο.
Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν μέχρι το Πακιστάν τον Ιανουάριο του 1989 και τον επόμενο μήνα ο πνευματικός ηγέτης του επαναστατικού Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, καταδίκασε το βιβλίο και εξέδωσε φετφά εναντίον του.
Προσφέρθηκε αμοιβή για την εκτέλεσή του, όπως γράφει το Sky News.
Το βιβλίο κάηκε σε όλο τον κόσμο και οι μεταφραστές του έργου δέχθηκαν επιθέσεις -ο Hitoshi Igarashi, που το μετέφρασε στα ιαπωνικά, δολοφονήθηκε το 1991.
Ο Ρούσντι υιοθέτησε ένα ψευδώνυμο και κρύφτηκε υπό την προστασία της Scotland Yard, αν και εμφανιζόταν δημοσίως περιστασιακά.
Συνέχισε να γράφει, παρά την απειλή για τη ζωή του
Παρά την απειλή για τη ζωή του, συνέχισε να γράφει και το 1998 η ιρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα εφάρμοζε πλέον τον φετφά. Ωστόσο, ο φετφά δεν ανακλήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα και οι «Σατανικοί στίχοι» παραμένουν απαγορευμένοι στο Ιράν και σε πολλές άλλες χώρες.
Ο Ρούσντι έγραψε για την εμπειρία του στα απομνημονεύματα σε τρίτο πρόσωπο το 2012.
Μιλώντας για αυτό τρία χρόνια αργότερα, είπε: «Αν είστε ένας οργανισμός ελεύθερης έκφρασης, αν πιστεύετε στην αξία της ελευθερίας του λόγου, τότε πρέπει να πιστεύετε στην αξία της ελευθερίας του λόγου που δεν σας αρέσει. Αν υπερασπίζεσαι μόνο την ελευθερία του λόγου που είναι σύμφωνη με το δικό σου ηθικό πλαίσιο, αυτό είναι που συνήθως ονομάζεται λογοκρισία».
Επίσης, το 2007 του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του ιπποτισμού, μια κίνηση που επικρίθηκε από τις κυβερνήσεις του Ιράν και του Πακιστάν.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr