Σκοτεινό έγκλημα στις ΗΠΑ διαλευκάνθηκε 34 χρόνια μετά - Το μοιραίο λάθος του δολοφόνου και η δράση των Αρχών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Χρειάστηκαν πάνω από τρεις δεκαετίες ώστε η Ταμίκα Ρέιες μάθει ποιος σκότωσε τη μητέρα της. Ήταν 23 Οκτωβρίου 1988 όταν η Άννα Κέιν, 26 ετών, βρέθηκε νεκρή σε μια δασώδη περιοχή κοντά στο Ρέντινγκ της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ με έναν σπάγκο γύρω από τον λαιμό της. Η έρευνα των Αρχών αποκάλυψε ότι είχε στραγγαλιστεί κάπου αλλού και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε στο δάσος.
Η Reading Eagle, τοπική εφημερίδα, έκανε πρωτοσέλιδο την είδηση αναζητώντας πληροφορίες. Τον Φεβρουάριο του 1990, περίπου 15 μήνες μετά τη δολοφονία, η εφημερίδα έλαβε ένα γράμμα από έναν «ανήσυχο πολίτη», με πληροφορίες που μόνο ο δολοφόνος θα μπορούσε να ξέρει. Ο συγγραφέας του γράμματος εκτός από πληροφορίες είχε δώσει όμως και το DNA του, καθώς είχε σαλιώσει τον φάκελο. Όπως προέκυψε αυτή την εβδομάδα το δείγμα ταίριαζε με το γενετικό υλικό που είχε βρεθεί στα ρούχα της Κέιν.
Πέρασαν χρόνια αλλά αστυνομία δεν γνώριζε ποιος ήταν ο ύποπτος. Τελικά, το 2022, με τη βοήθεια ενός τεστ γενετικής, η αστυνομία της Πενσιλβάνια κατάφερε να ταυτοποιήσει τον δολοφόνο – έναν κάτοικο της περιοχής με το όνομα Σκοτ Γκριμ.
Τώρα πια η Ταμίκα Ρέιες έχει επιτέλους κάποιες απαντήσεις. Η γιαγιά της, από την άλλη, η οποία πέθανε πριν την διαλεύκανση της υπόθεσης της κόρης της, δεν είχε την ίδια ικανοποίηση.
Έχασε τη μητέρα της σε ηλικία εννέα ετών
«Όταν το έμαθα τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα», είπε η ίδια στο CNN. «Επιτέλους χάρηκα που έδωσα ένα πρόσωπο στο τέρας που μας την πήρε, ωστόσο αναστατώθηκα επειδή ποτέ δεν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πράξης του». Επί 34 χρόνια ο δολοφόνος της μητέρα της ήταν ένα μυστήριο για την ίδια και τα δύο αδέλφια της και τη γιαγιά τους.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ταμίκα έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν ντετέκτιβ. Αφού της έδωσε την ταυτότητα του δολοφόνου της μητέρα της, εκείνος την ενημέρωσε ότι ο άνθρωπος αυτός πέθανε το 2018 από φυσικά αίτια σε ηλικία 58 ετών και δεν θα λογοδοτήσει ποτέ για το γεγονός ότι έκλεψε από την ίδια και τα αδέλφια της τη μητέρα της, όταν αυτή ήταν μόλις 9 ετών.
Η Ρέιες έχει στη μνήμη της τη μητέρα της ως έναν απίστευτα ζωντανό, ειλικρινή και τρυφερό άνθρωπο. Μια από τις πιο «ζωντανές» της αναμνήσεις της ήταν όταν σε ένα περίπατό τους ξαφνικά εκείνη άρχισε να χορεύει όταν άκουσαν μουσική.
Μετά τον θάνατό της, η Ρέιες έζησε με τη θεία της ενώ τα δύο αδέλφια της μετακόμισαν με τον πατέρα τους.
Η μέθοδος που έδωσε απαντήσεις
Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι αρχές για να ταυτοποιήσουν τον Σκοτ Γκριμ για τη δολοφονία της γυναίκας ήταν η γενετική γενεαλογία, η οποία συνδυάζει στοιχεία DNA με την παραδοσιακή γενεαλογία η οποία χρησιμοποιείται για την εύρεση βιολογικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.
Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να εξερευνήσουν τις γενετικές τους ρίζες, η πρακτική αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο για τις υπηρεσίες που προσπαθούν να επιλύσουν παλιά εγκλήματα.
Οι αρχές είχαν αναλύσει τα ρούχα της Κέιν και είχαν βρει τα ίχνη DNA ενός άγνωστου άντρα. Αργότερα καθόρισαν ότι αυτό ταίριαζε με εκείνο στον φάκελο του 1990, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι ο συγγραφέας του γράμματος ήταν και ο δολοφόνος.
Αν και οι Αρχές είχαν στη διάθεσή τους το προφίλ DNA του Γκριμ, δεν μπορούσαν να το ταυτοποιήσουν καθώς ο άνδρας δεν είχε συλληφθεί ποτέ για οτιδήποτε.
Στο σημείο αυτό είναι που εμφανίζεται η γενετική γενεαλογία. Το DNA του 1988 αποτέλεσε τη βάση για τις σημερινές έρευνες με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας.
«Όλα αυτά τα στοιχεία… διατηρήθηκαν όπως θα έπρεπε, γιατί ήξεραν ότι πιθανότατα πως ό,τι συνέλεγαν θα μπορούσε να είναι αυτό το μικρό αποδεικτικό στοιχείο (για την επίλυση της υπόθεσης)», λέει στο CNN ο αστυνομικός διοικητής της αστυνομίας της Πενσιλβάνια, Νάθαν Τρέιτ.
«Λοιπόν, εδώ είμαστε στο 2022 και αυτό το μικρό αποδεικτικό στοιχείο που συνέλεξαν ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν».
Ξέρουν ελάχιστα για τον δολοφόνο
Εκτός από το ότι ζούσε κοντά στο Χάμπουργκ της Πενσυλβάνια, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πολλά για τον Γκριμ.
Προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν αν γνώριζε την Κέιν και ενθαρρύνουν όποιον γνωρίζει τη φύση της σχέσης τους να επικοινωνήσει. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρει κάποια σχέση.
«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε κάποια σύνδεση που δεν έχουμε αποκαλύψει ακόμη», τονίζει ο Ντέιβιντ Γούμερ, ο αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα.
Η Κέιν φέρεται να δούλευε ως πόρνη τη στιγμή που δολοφονήθηκε και μπορεί να συναντούσε έναν πελάτη, λέει η Γουόμερ, προσθέτοντας ότι η αστυνομία προσπαθεί να προσδιορίσει αν αυτός ήταν ο Γκριμ.
Η αστυνομία της Πολιτείας της Πενσυλβάνια αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει την επιστολή του 1990 στην εφημερίδα ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς έλεγε.
«Υπήρχαν απλώς προσωπικές λεπτομέρειες σχετικά με το πού πετάχτηκε, πώς εμφανίζονταν τα ρούχα της, τέτοια πράγματα», είπε ο Γούμερ. «Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι όποιος έγραψε την επιστολή είχε διαπράξει την ανθρωποκτονία».
Σύμφωνα με τους ερευνητές η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην υπόθεση συνέβη φέτος αφού έλαβαν ένα νέο δείγμα DNA του Γκριμ για να το συγκρίνουν με τα παλαιότερα στοιχεία.
Παρότι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πώς απέκτησαν το DNA του όταν ήταν νεκρός εδώ και τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι λήφθηκε νόμιμα μέσω εντάλματος έρευνας.
- Άγριο έγκλημα στην Κυψέλη: Άνδρας έσφαξε με μαχαίρι τη γυναίκα φίλου του
- Τουρισμός Vs ενεργειακό κόστος: Ζητείται εναγωνίως δημοσιονομικός χώρος
- Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την Αττική με λιγοστούς γιατρούς - Plan B τριών σημείων από το υπουργείο Υγείας
- Χαμηλότερες τιμές, μαγευτικές παραλίες: Τα 2+1 ιδανικά νησιά για διακοπές τον Σεπτέμβρη
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr