Βασίλισσα Ελισάβετ Β’: Τα αστεία με τον Τζορτζ Μπους, η γοητεία του Σινάτρα, η συνάντηση με τη Μέριλιν και όλα όσα πρέπει να θυμόμαστε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 20 λεπτά ┋
Η Βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς… και η ζωή συνεχίζεται.
Κάποιες ιδιαίτερες στιγμές της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ που κάθισε στο θρόνο της Αγγλίας επί περίπου 70 χρόνια, όπως τα αστεία με τον Τζορτζ Μπους, η γοητεία που άσκησε πάνω της ο Φρανκ Σινάτρα και η συνάντηση με τη Μέριλιν Μονρόε προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση τούτες τις ώρες της αποχώρησης.
Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή του: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια βασίλισσα λοιπόν – έτσι όπως στα παραμύθια – που την ‘ελεγαν Ελισαβετ…
Κι ας αρχίσουμε από το τέλος: έζησαν αυτοί καλά κι εμείς λιγότερο καλά, αλλά όλα κάποτε πεθαίνουν…
Ου παραμένει ο πλούτος, ου συνοδεύει η δόξα… Και η Βασίλισσα Ελισάβετ που άφησε το βαθύ χνάρι της στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου - και όχι μόνο - επί 70 χρόνια, ακολούθησε τα βήματα όλων των θνητών επί της Γης και σύντομα από τη γη θα σκεπαστεί κι εκείνη και η ιστορία της.
Και αξίζει να σταθούμε σε κάποια γεγονότα που θα την συνοδεύουν την αγαπημένη Βασίλισσα των Βρετανών στον κόσμο όπου οι θρόνοι, η ισχύς, η ωραιότης, τα πλούτη, τα μεγαλεία είναι απλά ανώφελα και μόνο η μνήμη των ανθρώπων κρατάει τη μορφή αναλλοίωτη στο επέκεινα…
Δεν... νίκησε τον Λουδοβίκο ΙΔ’
Ιστορικά να καταγράψουμε ότι η Ελισάβετ Β΄ ανέβηκε στον θρόνο το 1952 και είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία. Τα σκήπτρα – στην Ευρώπη - κρατάει ακόμα από του τάφου του ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΔ’ με 72 χρόνια επί του θρόνου!
Η Ελισάβετ είχε γεννηθεί στις 21 Απριλίου του 1926.
Αρχικά, η Ελισάβετ δεν ήταν σε σειρά διαδοχής για να γίνει βασίλισσα – ούτε ο πατέρας της είχε προοπτική να γίνει βασιλιάς. Ο θείος της, όμως, στέφθηκε βασιλιάς ως Εδουάρδος Η’ το 1936 και παραιτήθηκε από το θρόνο λίγους μήνες αργότερα, οπότε ο πατέρας της Ελισάβετ ανέβηκε στην εξουσία. Η Ελισάβετ ήταν 10 χρονών όταν ο πατέρας της φόρεσε το στέμμα.
Ακόμη και ως παιδί, η Ελισάβετ, ήταν γνωστό σε όλους, ότι ήταν αξιοπρεπής και αυστηρή, ενώ η μικρότερη αδερφή της Μαργαρίτα ήταν πιο ανάλαφρη - κάτι που αντικατοπτρίστηκε και στο πώς ντύνονταν. Οι πριγκίπισσες εκπαιδεύτηκαν από μια γκουβερνάντα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μελετώντας τα βασικά, όπως τη λογοτεχνία και τα μαθηματικά, αλλά και πολλά χρηστικά μαθήματα για τους μελλοντικούς μονάρχες.
Η νεαρή πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν 12 χρονών όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939.
Το ημερολόγιο έγραφε 6 Φεβρουαρίου του 1952 όταν η Ελισάβετ κλήθηκε (βρισκόταν ταξίδι στην Κένυα) να αντικαταστήσει στο θρόνο τον εκλιπόντα πατέρα της Γεώργιο ΣΤ’ που είχε καταλήξει από καρκίνο των πνευμόνων.
Την χρονιά εκείνη, το 1952, ο Νάσερ ανέτρεψε τον Φαρούκ στην Αίγυπτο, ο Ιωσήφ Στάλιν ζούσε ακόμα και εξολόθρευε ανηλεώς τους αντιπάλους του - ή όποιους θεωρούσε αντιπάλους, στην Ελλάδα αναλάμβανε πρωθυπουργός της χώρας ο Αλέξανδρος Παπάγος, ο Τσάρλι Τσάπλιν χαρακτηριζόταν ανεπιθύμητο πρόσωπο από τις ΗΠΑ και ο Ερνστ Χέμινγουεϊ εξέδιδε τη θρυλική νουβέλα του Ο Γέρος και η Θάλασσα. Πόοοοσα χρόνια πίσω;
Έχρισε 15 πρωθυπουργούς στην Αγγλία…
Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός που έχρισε η Βασίλισσα. Πρώτος της πρωθυπουργός, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της, ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ακολούθησαν οι: Άντονι Ίντεν, Χάρολντ ΜακΜίλαν, Αλεκ Ντάγκλας Χιουμ, Χάρολντ Γουίλσον, Εντουαρντ Χιθ, Τζέιμς Κάλαχαν, Μάργκαρετ Θάτσερ, Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν, Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι και Μπόρις Τζόνσον.
Να τονίσουμε εδώ ότι η Βασίλισσα έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια στον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος την είχε υποδεχτεί στο αεροδρόμιο, όταν επέστρεψε εσπευσμένα από την Κένυα μετά τον θάνατο του Βασιλίά πατέρα της. Όταν παραιτήθηκε, χρόνια μετά, ο Τσόρτσιλ, η Ελισάβετ του είχε στείλει χειρόγραφη επιστολή τονίζοντάς του ιδιαίτερα πόσο θα της λείψει και πως ουδείς διάδοχος του «δεν θα μπορέσει πότε να πάρει τη θέση του πρώτου μου πρωθυπουργού».
… Συνάντησε 13 προέδρους ΗΠΑ...
Κατά τη διάρκεια της - σχεδόν - 70χρονης βασιλείας της, η βασίλισσα Ελισάβετ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διπλωματικές σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ. Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει γνωρίσει 13 από τους τελευταίους 14 προέδρους των ΗΠΑ. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο Λίντον Τζόνσον, αλλά κι αυτός συνάντησε την αδερφή της βασίλισσας Ελισάβετ, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα.
Η Ελισάβετ λοιπόν έχει συναντήσει και συνομιλήσει με τους: Χάρι Τρούμαν, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Τζον Κενεντι, Ρίτσαρντ Νίξον, Τζέραλντ Φορντ, Τζίμι Κάρτερ, Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Μπους πατήρ, Μπιλ Κλίντον, Τζόρτζ Μπους ιό, Μπαράκ Ομπάμα, Ντόναλντ Τραμπ και πρόλαβε να σφίξει το χέρι και του Τζο Μπάιντεν. Η μισή ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών πέρασε… από το Μπάκιγχαμ!
... αλλά ποτέ δεν ήρθε στην Ελλάδα!
Και μπορεί η βασίλισσα Ελισάβετ να έχει γυρίσει σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο, όμως το πόδι της στην Ελλάδα δεν το πάτησε ποτέ, τουλάχιστον από την ημέρα που στέφτηκε, γιατί το 1950 Ελισάβετ και Φίλιππος επισκέφτηκαν τον βασιλιά Πάυλο, εξάδελφο στου Φίλιππου στην Αθήνα. Γιατί λοιπόν, ως εστεμμένη η Ελισάβετ δεν επισκέφθηκε τον τόπο μας;
Λέγεται, ότι οι λόγοι ήταν πως οι Έλληνες δεν συμπαθούσαν τους Βρετανούς μετά και τις θηριωδίες στην Κύπρο και τις απεχθείς εκτελέσεις Αγωνιστών. Επί των ημερών της Ελισάβετ, στην μαρτυρική Μεγαλόνησο, οι Κύπριοι Αγωνιστές κατέληγαν στην αγχόνη! Επίσης ακούγεται ότι ο Φίλιππος, του οποίου ο πατέρας, ο πρίγκιπας Ανδρέας, είχε καταδικαστεί ερήμην εις θάνατον από το στρατοδικείο για τη Μικρασιατική Καταστροφή (αλλά δεν εκτελέστηκε όπως οι «έξι», αλλά εξορίστηκε) θεωρούσε τους Έλληνες εχθρόυς, όμως...
Το 1964, ως βασιλικός σύζυγος, ο Φίλιππος με τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα, παρευρέθηκε στον γάμο του βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας και το το 1965 ο Φίλιππος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα στα πλαίσια της επετείου της 25ης Μαρτίου. Η επίσημη απουσία της βασίλισσας - λέγεται ανεπίσημα ότι έχει να κάνει και με την κακή πορεία και το τέλος του βασιλικού θεσμού στη χώρα μας, αλλά και την καταδίκη του πατέρα του Φιλίππου από το Στρατοδικείο. Εικασίες και τίποτα επίσημο!
Απένειμε το μοναδικό τρόπαιο της Εθνικής Αγγλίας!
Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει κηρύξει την έναρξη μιας διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων και έχει παρακολουθήσει έναν τελικό Μουντιάλ στο Ουέμπλεϊ, όπου για πρώτη και τελευταία φορά η Εθνική Αγγλίας κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Βασίλισσα απένειμε το «Ζιλ Ριμέ» στον μακαρίτη σερ Μπόμπι Μουρ! Να πούμε ότι σχεδόν η μισή 11άδα των Τριών Λιονταριών θα παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία της Βασιλίσσης από ψηλά…
Ο έρωτας στα χρόνια της βασιλείας
Η ιστορία αγάπης της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου είχε γοητεύσει τον κόσμο. Η ακλόνητη αγάπη του βασιλικού ζεύγους έχει εμπνεύσει πολλά ζευγάρια τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο... Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934 στον γάμο της εξαδέλφης του Φίλιπου.
Μόλις ξανασυναντήθηκαν το 1939, στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρτμουθ, η 13χρονη Ελίσάβετ ερωτεύτηκε τον 18χρονο Φίλιππο· αντάλλαξαν επιστολές ενώ ο Φίλιππος υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε κρυφά το 1946. Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ', ο πατέρας της Ελισάβετ, ενέκρινε τον αρραβώνα τους, αλλά επέμεινε ότι ο επίσημος αρραβώνας δεν θα δημοσιοποιηθεί έως ότου η Ελισάβετ γίνει 21 χρονών.
Το δαχτυλίδι αρραβώνων της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Φίλιππο που χρησιμοποίησε ένα διαμάντι τριών καρατίων και 10 μικρότερες πέτρες επιλεγμένες από μια τιάρα που ανήκε στη μητέρα του, την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ. Ο Φίλιππος παραιτήθηκε από τους τίτλους του ως Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας και υιοθέτησε το όνομα «Υπολοχαγός Φίλιπος Μαουντμπάτεν». Μεταστράφηκε επίσης από την Ελληνική Ορθόδοξη πίστη στην Αγγλικανική Εκκλησία.
Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Την τελετή παρακολούθησαν 2.500 άτομα, ενώ από το ραδιόφωνο του BBC μεταδόθηκε σε 200 εκατομμύρια ακροατές σε όλο τον κόσμο! Λέγεται ότι ενώ ετοιμαζόταν για την τελετή, η τιάρα της Ελισάβετ έπεσε κι έσπασε! Πολλοί μίλησαν για κακοτυχία. Λίγοι ζουν πια για να θυμηθούν το γεγονός και το πόσο… κακότυχοι ήταν η Ελισάβετ και ο Φίλιππος…
Οι νεόνυμφοι εγκαταστάθηκαν στη Μάλτα για τον πρώτο χρόνο γάμου τους, όπου ο Φίλιππος ήταν αξιωματικός του Ναυτικού. Στις 14 Νοεμβρίου 1948 – μόλις έξι ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο του γάμου τους – ο Φίλιππος ο Δούκας του Εδιμβούργου και η πριγκίπισσα Ελισάβετ απέκτησαν το πρώτο τους παιδί τον Κάρολο Πρίγκιπα της Ουαλίας . Δύο χρόνια αργότερα ήρθε και το δεύτερο παιδί τους, η μοναχοκόρη Αν.
Στις 9 Απριλίου του 2021, ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε σε βαθιά γεράματα, στο κάστρο του Ουίνδσορ, μόλις δύο μήνες πριν γιορτάσει τα 100α γενέθλιά του. Ο Φίλιππος ήταν ο μακροβιότερος βασιλικός σύζυγος στην Ιστορία.
Η τελευταία διοικητής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Οι περισσότεροι από τους στρατιωτικούς διοικητές που υπηρέτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν πεθάνει από καιρό. Παραδόξως, ο μόνος μέχρι «χθες» ενεργός στρατιωτικός διοικητής στον κόσμο, που υπηρέτησε και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν άλλος από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'!
Τον Οκτώβριο του 1940, όταν η πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν 14 ετών, μετέδωσε ένα μήνυμα στα παιδιά της Αγγλίας και στις Βρετανικές Κτήσεις, καλώντας τα να είναι γενναία. Το 1942, η πριγκίπισσα Ελισάβετ διορίστηκε συνταγματάρχης της Φρουράς των Γρεναδιέρων. Όταν ήταν 19 χρονών, τον Φεβρουάριο του 1945, η πριγκίπισσα Ελισάβετ εντάχθηκε στις Βοηθητικές Υπηρεσίες Εδάφους(ATS). Το ATS παρείχε ουσιαστική υποστήριξη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μέλη του υπηρέτησαν ως αντιαεροπορικοί πυροβολητές, χειριστές ασυρμάτου, μηχανικοί και οδηγοί.
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ παρακολούθησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων για μηχανικούς αυτοκινήτων, όπου έμαθε πώς να επισκευάζει και να ξαναφτιάχνει κινητήρες, να αλλάζει ελαστικά και να οδηγεί κάθε τύπο μηχανής. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ βρισκόταν ακόμα στο ATS όταν η Γερμανία παραδόθηκε στις 8 Μαΐου 1945.
Λιγότερο από 10 χρόνια αφότου η πριγκίπισσα Ελισάβετ εντάχθηκε στο ATS, ήταν ο αρχιστράτηγος όλων των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με το βρετανικό συνταγματικό δίκαιο, η διοίκηση και η κυβέρνηση των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανατίθενται στον βρετανό μονάρχη, ο οποίος κατέχει το ανώτατο αξίωμα στη στρατιωτική ιεραρχία. Έτσι, η βασίλισσα Ελισάβετ διοικεί τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις τα τελευταία 70 χρόνια.
Τα μαργαριτάρια είναι παντοτινά
Μετά 70 χρόνια στο θρόνο, ο κόσμος έχει προσέξει πολλά πράγματα για τις προτιμήσεις μόδας της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Ένα θέμα που συζητείται συχνά από τους θαυμαστές της αφορά τα κοσμήματά της και συγκεκριμένα τα μαργαριταρένια κολιέ που πάντα φορούσε.
Η επιλογή των μαργαριταριών ήταν οικογενειακή παράδοση. Τα μαργαριτάρια είναι παραδοσιακά κοσμήματα για τις βασίλισσες κάτι που χρονολογείται χίλια χρόνια πίσω - δεν υπήρξε ποτέ βασίλισσα που να μην φορούσε μαργαριτάρια. Η παράδοση των βασιλισσών να φορούν μαργαριτάρια έγινε θεσμός από τη βασίλισσα Βικτώρια, την προ-προγιαγιά της βασίλισσας Ελισάβετ Β': Έδινε σε καθεμία από τις κόρες και τις εγγονές της ένα μαργαριτάρι κάθε χρόνο στα γενέθλιά τους, έτσι ώστε μέχρι να ενηλικιωθούν στα 18 τους, να έχουν αρκετά μαργαριτάρια για ένα κολιέ. Το 1935, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Ασημένιου Ιωβηλαίου, ο παππούς της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', ο βασιλιάς Γεώργιος Ε', έδωσε σε εκείνη και την αδερφή της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα , από ένα δίκλωνο κολιέ, το οποίο φορούσαν για τη στέψη των γονιών τους το 1937. Για την ημέρα του γάμου της το 1947, φόρεσε ένα άλλο δίκλωνο μαργαριταρένιο κολιέ· φόρεσε επίσης ένα παρόμοιο όταν ανακοίνωσε τον αρραβώνα της με τον Φίλιππο και συνέχισε να φοράει μαργαριτάρια σε όλες τις σημαντικές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κηδείας του Φιλίππου το 2021.
Οι viral στιγμές των 70 χρόνων
Εκτός από της τυπικές – σοβαρές στιγμές της Βασίλισσας υπάρχουν καταγεγραμμένε και οι ανάλαφρες, που ξεδίπλωσε το αστείρευτο χιούμορ της:
1. Για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, η βασίλισσα Ελισάβετ συνεργάστηκε με τον ίδιο τον πράκτορα 007, τον Τζέιμς Μποντ . Η μεγαλειώδης είσοδός της στην τελετή έναρξης περιλάμβανε ένα βίντεο με ένα ελικόπτερο να αιωρείται πάνω από το Ολυμπιακό στάδιο. Προτού ο Μποντ προλάβει να κάνει την έξοδό του, η «Βασίλισσα» πήδηξε από το ελικόπτερο με ένα αλεξίπτωτο και προσγειώθηκε στην τελετή έναρξης...
2. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μιλούσε κατά τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου στον Λευκό Οίκο, κατά λάθος είπε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε γιορτάσει τα 200 χρόνια των ΗΠΑ το 1776, αντί για το 1976. Η Βασίλισσα γέλασε τότε, αλλά του το φύλαξε: δύο ημέρες αργότερα, άρχισε την πρόποσή της λέγοντας: «Αναρωτήθηκα αν έπρεπε να ξεκινήσω αυτή την πρόποση λέγοντας, «Όταν ήμουν εδώ το 1776…».
3. Κατά την επίσκεψή της στη Βόρεια Ιρλανδία το 2016, ένας υπουργός ρώτησε την Ελισάβετ αν ήταν καλά. Η βασίλισσα απάντησε πονηρά: «Λοιπόν, είμαι ακόμα ζωντανή, ούτως ή άλλως».
4. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G7 του 2021, που φιλοξενήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βασίλισσα Ελισάβετ έφτιαξε το κλίμα με μια χιουμοριστική παρατήρηση στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον· τον ρώτησε: «Υποτίθεται ότι φαίνεσαι σαν να διασκεδάζεις;»...
Η πινελιά της Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι αναμφισβήτητα το πιο εμβληματικό βασιλικό σύμβολο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Μπάκιγχαμ έγινε η επίσημη κατοικία του βασιλεύοντος μονάρχη στο Λονδίνο μετά την άνοδο της βασίλισσας Βικτώριας στο θρόνο, αλλά έχει αποκτηθεί από τον βασιλιά Γεώργιο Γ' το 1761. Η βασίλισσα Ελισάβετ μετακόμισε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το 1953 μετά τη στέψη της. Όταν η Ελισάβετ Β' μετακόμισε στα Ανάκτορα, το Μπάκιγχαμ ήταν σε μεγάλο βαθμό το ίδιο με σήμερα.
Ωστόσο, έκανε κάποιες αλλαγές. Η σημαντικότερη προσθήκη της ήταν η δημιουργία της Πινακοθήκης της Βασίλισσας, η οποία δημιουργήθηκε στα ερείπια ενός πρώην ιδιωτικού παρεκκλησίου που είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής το 1940. Η Ελισάβετ και ο Δούκας του Εδιμβούργου αναμόρφωσαν τον χώρο σε γκαλερί το 1962, για να παρουσιάζουν τη Βασιλική Συλλογή. Η γκαλερί «Queen's» εξακολουθεί να δημιουργεί εκθέσεις για το κοινό.
Όταν οι διάσημοι γοήτευσαν την Βασίλισσα
Ήταν εξαιρετικά σπάνιο για κάποιον να αποκτήσει μια πρόσκληση για να συναντήσει την Ελισάβετ. Η συνάντηση με τη βασίλισσα ήταν συνήθως μια ιδιαίτερα επίσημη υπόθεση, που συνοδευόταν από όλη τη λάμψη και τη γοητεία του βασιλικού πρωτοκόλλου. Στη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της οι διάσημοι που προκάλεσαν αίσθηση στην Ελισάβετ ήταν λίγοι και για λίγους μιλούσε μετά τις συναντήσεις της.
1. Ο Έλτον Τζον, ο εμβληματικός μουσικός της Βρετανίας είχε την τύχη να συναντήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Σε όλες τις συναντήσεις με τη βασίλισσα, ο Έλτον Τζον φορούσε τα διάσημα γυαλιά του, αν και η επιλογή των γυαλιών το 1977 ήταν μια τολμηρή άποψη από ό,τι στις μετέπειατ συναντήσεις τους. Πάντα η Βασίλισσα μιλούσε για τα γυαλιά του Έλτον Τζον όταν αναφερόταν σ’ αυτόν.
2. Ο Ντάνιελ Κρεγκ, ο τελευταίος των Τζέιμς Μποντ, συνάντησε τη βασίλισσα Ελισάβετ στην πρεμιέρα της ταινίας «Casino Royale» το 2006. Σε αντίθεση με τον Έλτον Τζον, ο Κρεγκ πήγε φορώντας ένα αυστηρό μαύρο σμόκιν. Ο Ντάνιελ Κρεγκ δεν ήταν ο μόνος Τζέιμς Μποντ που συνάντησε τη βασίλισσα Ελισάβετ. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν καν ο πρώτος. Ο Σον Κόνερι συνάντησε τη βασίλισσα στην πρεμιέρα της ταινίας «Ζεις μονάχα δυο Φορές» στο Λονδίνο το 1967.
3. Η Τζίντζερ Ρότζερς συνάντησε τη βασίλισσα το 1969 φορώντας ένα λαμπερό – χολιγουντιανό σύνολο: εμφανίστηκε με ένα λευκό φόρεμα με επένδυση από γούνα, καθώς και με λευκά γάντια. Η Ρότζερς ήταν γνωστή για τους ρόλους της πλάι στον Φρεντ Αστέρ σε 10 διαφορετικές ταινίες. Η Βασίλισσα πάντα μιλούσε για τη συνάντησή τους με θαυμασμό.
4. Μέχρι το 1953, η Μέριλιν Μονρόε ήταν ήδη μια από τις πιο διάσημες σταρ του Χόλιγουντ. Τρία χρόνια αργότερα, στα γυρίσματα της ταινίας «Ο πρίγκιπας και η χορεύτρια» (με πρωταγωνιστή τον Λόρενς Ολίβιε) στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη βασίλισσα. Η Μονρόε εξέφρασε την επιθυμία να συναντήσει τη Βασίλισσα από τη στιγμή που έφτασε στην Αγγλία, έχοντας ένα όνειρο: να πιει μαζί της τσάι. Η επιθυμία της Μονρόε έγινε πραγματικότητα - αν εξαιρέσεις το τσάι - όταν την προσκάλεσαν να παρευρεθεί σε επίσημη εκδήλωση. Και οι δύο γυναίκες φορούσαν κομψά φορέματα τα οποία συνδύαζαν με λευκά γάντια. Και οι δύο ήταν εξίσου ενθουσιασμένες που συναντήθηκαν, με τη Μονρόε να μιλάει εκστασιασμένη στους δημοσιογράφους για το γεγονός και τη Βασίλισσα να αποκαλεί την αμερικανίδα ηθοποιό «ένα πολύ γλυκό πλάσμα».
5. Η Λιζ Τέιλορ είχε προκαλέσει τον θαυμασμό της πάντα συγκρατημένης Ελισάβετ, όταν την συνάντησε το 1976, ενώ βρισκόταν στην αρχή της σχέσης με έναν από τους οκτώ συζύγους της, τον Τζον Γουόρνερ. Ζητήθηκε από τον Γουόρνερ να συνοδεύσει την Τέιλορ σε μια δεξίωση στην πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, που έγινε προς τιμήν της Βασίλισσας. Η Ελισάβετ μιλούσε για καιρό για εκείνη τη σύντομη συνάντηση με την Λιζ Τέιλορ.
6. Ο Κερκ Ντάγκλας ήταν γνωστός για την συμμετοχή του σε πολλές δημοφιλείς ταινίες δράσης. Ο Ντάγκλας γνώρισε τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1952, στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Because You’re Mine». Στην πραγματικότητα, ο Ντάγκλας δεν είχε συμμετοχή στην ταινία, αλλά παρακολούθησε απλά την πρεμιέρα ως προσκεκλημένος. Ο Κερκ Ντάγκλας είχε πάει με ένα κλασικό μαύρο σμόκιν και είχε γοητεύσει την Ελισάβετ.
8. Ο Φρανκ Σινάτρα, όπως πολλοί από τους διάσημους άντρες που συνάντησαν τη Βασίλισσα, φορούσε ένα φράκο με ένα λευκό πουκάμισο. Ο Σινάτρα συνάντησε την Ελισάβετ στην πρεμιέρα της ταινίας «Me and the Colonel» και την συνάντησε ξανά το 1983. Πάντα η Ελισάβετ μιλούσε με θερμά λόγια για την συνάντηση με τον Φράνκι.
9. Ο Ρόουαν Άτκινσον, γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο ως Mr Bean ήταν ένας από τους πολύ αγαπητούς ηθοποιούς της Ελισάβετ. Το 2013 ο Άτκινσον τιμήθηκε με τον σπουδαίο τίτλο του Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ήταν καλεσμένος στον γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον. Το 2012 ο Mr Bean συνάντησε τη βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε μια εκδήλωση για τον εορτασμό της 200ης επετείου από τη γέννηση του Κάρολου Ντίκενς. Λέγεται ότι ο ηθοποιός - που έκανε τη Βασίλισσα να γελάει μέχρι δακρύων - έχει συναντηθεί ανεπίσημα με την Ελισάβετ αρκετές φορές.
Κι έτσι, δόξα, πλούτη και μεγαλεία γινήκαν του θανάτου λεία… Και η Βασίλισσα Ελισάβετ ταξιδεύει στην αιωνιότητα απαλλαγμένη πια από στέμμα και βασιλικό πρωτόκολλο…
- Πέθανε η Βασίλισσα Ελισσάβετ σε ηλικία 96 ετών
- Θεοδωρικάκος για Έβρο: Δεν εντοπίστηκε κανένας μετανάστης σε νησίδα – Τι είπε ο υπουργός
- «Οχι» της Ελλάδας σε πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο - Το σκεπτικό και η αντιπρόταση
- 40 χρόνια ΟΑΚΑ: Το στολίδι του ελληνικού αθλητισμού έχει απόψε γενέθλια - Η επιβίωση του και οι θησαυροί που κρύβει
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr