Βασίλισσα Ελισάβετ: «Η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη» - Ο βρετανικός Τύπος για τον θάνατό της
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σύσσωμος ο Τύπος της Βρετανίας, όπως είναι φυσικό, προβάλει σχεδόν αποκλειστικά στα πρωτοσέλιδά του την είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.
Όλα τα μονοπωλεί κάποια φωτογραφία της, σε διάφορες ηλικίες. Στα περισσότερα, το φόντο είναι μαύρο.
Η Guardian επέλεξε φωτογραφία της βασίλισσας καθώς κρατά τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο της.
Παρόμοια φωτογραφία επέλεξε η Independent.
Η Daily Telegraph διάλεξε για τίτλο το απόφθεγμα της βασίλισσας Ελισάβετ «η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη».
Η εφημερίδα Financial Times αναφέρει: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β', η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, πέθανε προκαλώντας πένθος στον λαό της. Αντανακλώντας όμως μια ζωή καθήκοντος στην οποία ένωσε τη χώρα μέσα από 70 χρόνια βαρυσήμαντων αλλαγών».
Η εφημερίδα The Times επέλεξε τον τίτλο «Μια ζωή στο καθήκον», ενώ η Daily Mirror ευχαριστεί την βασίλισσα για όσα προσέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Daily Star διάλεξε τον τίτλο «Κάνατε το χρέος σας, κυρία», η Daily Mail «Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες».
Τέλος, η Daily Express γράφει: «Η αγαπημένη μας βασίλισσα είναι νεκρή».
Σε πένθος βρίσκεται η Βρετανία από την Πέμπτη, 8 Σεπττεμβρίου, όταν έγινε γνωστό ότι πέθανε σε ηλικία 96 ετών η Βασίλισσα Ελισάβετ.
Την ανακοίνωση έκανε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram η βασιλική οικογένεια. «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα.Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Balmoral απόψε και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο».
Η δεύτερη Ελισαβετιανή Εποχή
Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Απριλίου του 1926. Σε ηλικία 10 ετών έγινε δεύτερη στη σειρά διαδοχής όταν ο θείος της, Εδουάρδος ο 8ος εγκατέλειψε τον θρόνο για τον έρωτα της αμερικανίδας Γουόλις Σίμπσον. Τότε, ανέλαβε ο πατέρας της.
Το 1945 η Ελισάβετ εντάχθηκε στον στρατό υπηρετώντας ως μηχανικός. «Δηλώνω ενώπιον όλων σας ότι, όλη μου τη ζωή, είτε είναι μακρά ή σύντομη, θα αφιερωθώ στην υπηρεσία σας και την υπηρεσία της μεγάλης, αυτοκρατορικής μας οικογένειας, στην οποία ανήκουμε όλοι», ήταν το πρώτο μήνυμα προς τον βρετανικό λαό και τα μέλη της Κοινοπολιτείας της -τότε- πριγκίπισσας Ελισάβετ στα 21α γενέθλιά της.
Παντρεύτηκε τον Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππο, το 1947. Γνωρίστηκαν όταν η Ελισάβετ ήταν μόλις 13 ετών. Κρατούσαν σταθερή επαφή και με το πέρας των χρόνων ερωτεύτηκαν βαθιά. Αποτελούσαν ένα ασυνήθιστο ζευγάρι. Εκείνη, χαμηλών τόνων και διακριτική, εκείνος εξωστρεφής και αφιλτράριστα ειλικρινής.
Σε ηλικία 25 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ’ ανέβηκε στον θρόνο. Η στέψη της μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση για πρώτη φορά στα χρονικά με αποτέλεσμα εκατομμύρια κόσμου να παρακολουθήσουν την τελετή. Είχε ήδη δύο παιδιά, τον Κάρολο και την Άννα και θα αποκτούσε ακόμα δύο, τον Άντριου και τον Έντουαρντ.
Η σχέση της με την πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν πάντα περίπλοκη. Μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, στις 31 Αυγούστου του 1997, περίμενε πέντε μέρες για να κάνει μία δημόσια δήλωση. «Αυτό που σάς λέω, ως Βασίλισσά σας και ως γιαγιά, το λέω μέσα από την καρδιά μου. Πρώτον , θέλω να αποτίνω φόρο τιμής στην Νταϊάνα Ήταν ένα εξαιρετικό και χαρισματικό ανθρώπινο πλάσμα», είπε τότε.
Το 2005, Κάρολος και Καμίλα παντρεύτηκαν. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Βασίλισσας ήταν να κάνει αποδεκτή, στη βρετανική κοινωνία, τη νέα σύζυγο του πρίγκιπα της Ουαλίας. Με τον γάμο του εγγονού της, Ουίλιαμ, με την Κέιτ Μίντλετον, η Βασίλισσα ήλπιζε ότι διασφάλισε το μέλλον της μοναρχίας. Υπήρξε μία γυναίκα με ικανότητες διπλωματίας, ευστροφία, αίσθηση του χιούμορ και πάντα έτοιμη για καλές ατάκες.
Στις 9 Απριλίου του 2021 η Βασίλισσα έχασε τον επί 74 χρόνια σύζυγό της, τον «βράχο» της, όπως είχε αποκαλέσει δημοσίως τον πρίγκιπα Φίλιππο. Το χριστουγεννιάτικο μήνυμά της ήταν για πρώτη φορά, προσωπικό. Καθισμένη στο γραφείο δίπλα σε μία φωτογραφία της με τον Φίλιππο. «Μολονότι είναι περίοδος μεγάλης ευτυχίας, μεγάλης χαράς, τα Χριστούγεννα μπορεί αν είναι δύσκολα για εκείνους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ειδικά αυτήν τη χρονιά, κατανοώ γιατί», ήταν το μήνυμά της τα Χριστούγεννα του 2021.
Τον Ιανουάριο του 2020 η Βασίλισσα αφαίρεσε όλους τους τίτλους από τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ, μετά την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τα βασιλικά τους καθήκοντα. Ακολούθησε η σοβαρή δικαστική περιπέτεια του γιου της, πρίγκιπα Άντριου με τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Τα αγαπημένα της σκυλιά και τα άλογα, ένα σπίτι στην εξοχή, ο αγαπημένος της σύζυγος, φαίνονταν να αποτελούν το μέλλον της. Η μοίρα, όμως, της επιφύλασσε μία πολυτάραχη ζωή. Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας της διόρισε 15 πρωθυπουργούς, γνώρισε δεκάδες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Η βασίλισσα των 16 εθνών της Κοινοπολιτείας ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο.
Η πρώτη δήλωση του Κάρολου ως Βασιλιά της Βρετανίας
Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς και αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 15 κρατών της Κοινοπολιτείας μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών.
Ο Κάρολος, λίγη ώρα μετά το θάνατο της μητέρας του εξέδωσε την πρώτη του ανακοίνωση ως νέος Βασιλιάς της Βρετανίας. «Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και για όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.
Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης κυρίαρχης και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας. Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία είχε τόσο ευρέως η Βασίλισσα».
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Τέλος εποχής φέρνει ο θάνατος της μακροβιότερης μονάρχη στον κόσμο
- Τι κρύβεται πίσω από το «κρυφτούλι» της Τουρκίας στον Έβρο: Η πληροφορία για εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδα και η απάντηση της Αθήνας
- Ζητείται λύση στο ενεργειακό αδιέξοδο: Τι προτείνει η ελληνική πλευρά και γιατί διχάζει το πλαφόν
- Όταν πέθανε ο τελευταίος Βασιλιάς της Βρετανίας - Η κηδεία του Γεωργίου ΣΤ
Τι προκάλεσε τις καταστροφικές φωτιές στο Λος Άντζελες; Οι «τέλειες συνθήκες» για την πύρινη κόλαση
Διατάχθηκε ΕΔΕ για την πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό - Η πρώτη εκτίμηση «δείχνει» πως κόπηκαν τα συρματόσχοινα
Τυλίχθηκε στις φλόγες η εμβληματική πινακίδα του Χόλιγουντ; Χαμός στα social media
Η οικογένεια της Καίτη Γκρέυ έστειλε εξώδικο στους δημιουργούς του «Υπάρχω» για ανακρίβειες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr