Kηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ: Βιτριολικά σχόλια Τραμπ επειδή έβαλαν τον Μπάιντεν στη... γαλαρία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στα πίσω καθίσματα του Αβαείου του Γουέστμινστερ κάθισε ο Τζο Μπάινεν και η σύζυγός του παρακολουθώντας την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να θεωρείται πλανητάρχης και να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε συγκέντρωσης παγκόσμιων ηγετών, όμως όταν πρόκειται για βρετανική βασιλική κηδεία εκεί τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.
Με 2.200 καλεσμένους στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, η κηδεία της βασίλισσας ήταν μία οργανωτική πρόκληση. Χαρακτηριστικό είναι ότι περί τα πεντακόσια άτομα ήταν αρχηγοί ξένων κρατών ή ξένοι αξιωματούχοι.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Πρώτη Κυρία «υποβιβάστηκαν» και κάθισαν στα πίσω καθίσματα του Αβαείου του Γουέστμινστερ, επτά σειρές από το πίσω μέρος του νότιου διαδρόμου.
Η θέση του Τζο Μπάιντεν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ προκάλεσε τα αιχμηρά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την «ερμηνεία» του Τραμπ μέσω αναρτήσεων στο Truth Social η τοποθέτηση του Μπάιντεν δείχνει ότι «δεν υπάρχει σεβασμός» πια για τις ΗΠΑ «καρφώνοντας» τον διάδοχό του ότι με τον τρόπο αυτό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει «ηγέτες ορισμένων κρατών του Τρίτου Κόσμου».
«Αυτό συνέβη στις ΗΠΑ μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Κανένας σεβασμός. Ωστόσο ήταν μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο να γνωρίσει τους ηγέτες ορισμένων κρατών του Τρίτου Κόσμου. Αν ήμουν εγώ πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα με έβαζαν εκεί πίσω και η χώρα μας θα ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι είναι τώρα» σημειώνεται στις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Guests have started to arrive at Westminster Abbey for the State Funeral of Queen Elizabeth II. pic.twitter.com/Tq4AvuzsM9
— Royal Central (@RoyalCentral) September 19, 2022
Τι προβλέπει το πρωτόκολλο
Τα πρωτόκολλα υπαγορεύουν ότι, στην κηδεία της βασίλισσας, οι γενικοί κυβερνήτες των βασιλείων που διατηρούν τον μονάρχη ως αρχηγό του κράτους, κάθονταν πρώτοι και ακολουθούσαν οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι ξεπερνούν τους πολιτικούς ηγέτες από τον υπόλοιπο κόσμο, ανεξάρτητα από τη σημασία τους. Και έτσι ήταν που ο Μπάιντεν βρέθηκε 14 σειρές από τις πρώτες θέσεις και εννέα πίσω από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ κάθισε σε ένα διάδρομο ακριβώς πίσω από τον Πολωνό ηγέτη Αντρέι Ντούντα και μια σειρά μπροστά από τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα. Η Τζιλ Μπάιντεν, η Πρώτη Κυρία της Αμερικής, είχε δίπλα της τον πρόεδρο της Ελβετίας Ιγνάσιο Κάσις, ο οποίος κάθισε στα αριστερά της για την ωριαία λειτουργία.
Απέναντι από τους Μπάιντεν βρισκόταν ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ, ενώ δύο σειρές πιο μπροστά στη σειρά ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στην ίδια σειρά με τον Μπάιντεν, αλλά στην άλλη πλευρά του διαδρόμου, κάθισε ο Κινέζος αντιπρόεδρός Γουάνγκ Κισάν.
Ποιος «κανόνισε» τις θέσεις
Την ευθύνη για το πως θα καθίσουν οι ηγέτες των χωρών επέλβεπε ο δούκας του Νόρφολκ. Ο Καθολικός Έντουαρντ Φίτζαλαν Χάουαρντ, 18ος δούκας του Νόρφολκ, είναι ο μεγάλος διοργανωτής όλων των εκδηλώσεων του Στέμματος από το 2002, όταν απεβίωσε ο πατέρας του, Αρχιστράτηγος Μάιλς Φράνσις Φίτζαλαν Χάουαρντ, ο οποίος κατείχε τον τίτλο που κληρονόμησε από τον δικό του πατέρα. Εκτός από τον τίτλο του δούκα φέρει και τον τίτλο του «Κόμη Στρατάρχη», ως αποκλειστικός διοργανωτής των βασιλικών εκδηλώσεων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών - όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η συμβολή του στο σχέδιο θέσεων - παρέπεμψε όλες τις κλήσεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Τυπικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο τελευταίος που φτάνει σε οποιαδήποτε σημαντική εκδήλωση. Οι Τζο και Τζιλ Μπάιντεν έφτασαν λίγο μετά τις 10 το πρωί, μία ώρα πριν ξεκινήσει η λειτουργία και, αντί να τους δείξουν κατευθείαν στις θέσεις τους, αναγκάστηκαν να περιμένουν να εισέλθουν στο αβαείο.
Ο Μπάιντεν είχε το δικαίωμα να αποφύγει τα πούλμαν που έφεραν άλλους παγκόσμιους ηγέτες και να οδηγηθεί στο αβαείο με τη θωρακισμένη λιμουζίνα που τον ακολούθησε στη Βρετανία ειδικά για την περίσταση, ενώ και ο Μακρόν έλαβε άδεια να φτάσει με το δικό του αυτοκίνητο.
Αντίθετα ο Καναδός πρωθυπουργός που ζήτησε και αυτός να μεταφερθεί με το δικό του αυτοκίνητο πήρε αρνητική απάντηση και έτσι μπήκε στο λεωφορείο με τους υπόλοιπούς ηγέτες.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επιβιβάστηκε με μια μαύρη BMW με την πινακίδα GER 1, ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε, επέλεξε μια Jaguar. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα επιβιβάστηκε σε μια Maserati με την πινακίδα ITA 1.
- Νέα μέτρα στήριξης «ρίχνει» στο τραπέζι η κυβέρνηση: Έρχονται ανακοινώσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο- Ποιοι επιδοτούνται
- Πόσο συνηθισμένες είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Σεπτεμβρίου: Ο Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί στο ethnos.gr
- Appodixi: Ξεκινά η εφαρμογή - Ποιοι και πώς θα παίρνουν χρηματικό μπόνους
- Μαρία-Ολυμπία: Η πριγκίπισσα χωρίς βασίλειο που έγινε... fashion icon και κατακτά τον χώρο της μόδας
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr