Mahsa Amini: Άγρια καταστολή και επεισόδια στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου γιατί αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ένταση και επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της κηδείας της 22χρονης Mahsa Amini στο Ιράν. Η Amini πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την περασμένη Παρασκευή, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της χώρας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ξυλοκοπήθηκε σε ένα αστυνομικό φορτηγάκι στην Τεχεράνη, ωστόσο η αστυνομία αρνείται τους ισχυρισμούς.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ορισμένες από τις παρευρισκόμενες γυναίκες φέρονται να αφαίρεσαν τις μαντίλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ. Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» ενώ τα βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν την αστυνομία να πυροβολεί «τυφλά» προς τον κόσμο. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα της νεκρής, Σακέζ, στη δυτική επαρχία του Κουρδιστάν.
Mahsa Amini, 22, who died in the custody of Iran's morality police over forced hijab rules, was buried in her hometown of Saqqez, Kurdistan province, today.
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 17, 2022
Her funeral turned into a scene of large protests, violently confronted by security forces. pic.twitter.com/DqVjbSjIhE
Στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα μαζικής δικτύωσης φαίνονται οι ντόπιοι, που ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς το πρωί, με σκοπό να εμποδίσουν τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να φτάσουν στην κηδεία κρυφά προκειμένου να αποφύγουν την οργή του κόσμου. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με αναφορές, κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη. Τα βίντεο, τα οποία έλαβε και επαλήθευσε η περσική υπηρεσία του BBC, δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ κατά των συγκεντρωμένων ενώ υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς και συλλήψεις. Σε βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο Twitter οι Αρχές φέρονται να φρουρούν το γραφείο του κυβερνήτη και να συλλαμβάνουν διαδηλωτές που προσπαθούν να πλησιάσουν το κτίριο.
With darkness setting in, more people have taken to the streets of Tehran to protest the death of Mahsa Amini, 22, after she was detained by Iran's morality police over "inappropriate hijab". Drivers sound their car horns to support the protesters.https://t.co/RonYxrrNtv
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 16, 2022
«Το όνομά σου θα είναι κάλεσμα για συσπείρωση»
Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε και μία φωτογραφία της ταφόπλακας της Mahsa Amini. «Η Amini είναι νεκρή: Το όνομά σου θα είναι κάλεσμα για συσπείρωση», γράφει.
At Mahsa Amini's funeral in her hometown of Saqqez, Kurdistan province, women take their headscarves off in protest against Iran's forced hijab law amid "death to the dictator" chants.
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 17, 2022
Mahsa, 22, died in custody after being arrested by morality police.pic.twitter.com/MaqyberjNO
Η 22χρονη συνελήφθη την περασμένη Τρίτη επειδή φέρεται να μη συμμορφώθηκε με τον νόμο για την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ξυλοκοπήθηκε άγρια. Όσο βρισκόταν μέσα στο φορτηγάκι της αστυνομίας, και, αργότερα, έπεσε σε κώμα.
Τους ισχυρισμούς των μαρτύρων αρνείται η αστυνομία η οποία ισχυρίζεται ότι το θύμα, «υπέστη ξαφνική καρδιακή ανεπάρκεια», ενώ τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου της Amini ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραΐσι.
Protesters in the city of Sanandaj, Kurdistan province, chant "death to the dictator" tonight in Azadi Square (35.3121136,46.9956196) after the death of Mahsa Amini, who was arrested by morality police over mandatory hijab.https://t.co/3DEQRmvg8S
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 17, 2022
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου Kasra, στη βόρεια Τεχεράνη, η 22χρονη εισήχθη στις 13 Σεπτεμβρίου και δεν έδειχνε «κανένα ζωτικό σημείο». Η ανακοίνωση του νοσοκομείου αφαιρέθηκε αργότερα από τους λογαριασμούς του νοσοκομείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφότου οι εργαζόμενοι σε αυτό κατηγορήθηκαν από πλήθος χρηστών ως «αντικαθεστωτικοί πράκτορες».
Πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος με τη Mahsa Amini στο κρατητήριο μεταδόθηκαν από την ιρανική τηλεόραση, την οποία ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν για λογοκρισία του υλικού, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ψευδής ιστορία.
Εντωμεταξύ, πλήθος αντιδράσεων εκδηλώνεται και μέσω διαδικτύου, όπου πολλές γυναίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κόβουν τα μαλλιά τους και δημοσιεύουν βίντεο με τη διαδικασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή πετούν το υποχρεωτικό χιτζάμπ με οργή στους δρόμους.
Η οργάνωση Netblocks, που έχει ως αντικείμενο την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διακυβέρνηση του διαδικτύου ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι, σε διάφορα σημεία της χώρας, έχει διακοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο, από όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της γυναίκας. Μεταξύ των σημείο, και η πρωτεύουσα Τεχεράνη αλλά και το Σακέζ.
⚠️ Confirmed: A significant internet outage has been registered in Tehran, #Iran with real time network data showing connectivity at 67% of ordinary levels; the incident comes amid protests over the death of Mahsa Amini and may affect coverage of events on the ground 📉 pic.twitter.com/a8fjaaLoYG
— NetBlocks (@netblocks) September 16, 2022
Από την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν, οι γυναίκες είναι, από τη νομοθεσία, υποχρεωμένες να φορούν σεμνά, «ισλαμικά» ρούχα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να φορούν τσαντόρ, έναν ολόσωμο μανδύα ή μαντίλα και ένα μαντό (πανωφόρι) που καλύπτει τα χέρια τους. Αρκετές εκστρατείες κατά της υποχρεωτικότητας του χιτζάμπ έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, οι οποία, ωστόσο, καταπνίγονται από την βίαιη καταστολή της αστυνομίας ηθών. Πρόσφατα ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας, Gholamhossein Mohseni-Ejeie, υπέδειξε ότι πίσω από το κίνημα βρίσκονται «ξένες δυνάμεις» και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να «βρουν τα χέρια πίσω από το γυμνό πέπλο».
Στις αρχές του καλοκαιριού ο πρόεδρος Ραΐσι επίσης υποσχέθηκε την πάταξη της «προώθησης της οργανωμένης διαφθοράς στην ισλαμική κοινωνία», αναφερόμενος ευθέως στο κίνημα. Τους τελευταίους μήνες, είναι συχνή η μετάδοση, από την κρατική ιρανική τηλεόραση, ομολογιών γυναικών οι οποίες συνελήφθησαν επειδή δεν ακολούθησαν τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.
- Έρχεται «μπαράζ» πλειστηριασμών: Κίνδυνος να μείνουν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες – SOS από τις ομοσπονδίες
- Προσωπικός γιατρός: Ποιες ειδικότητες εντάσσονται - Τι είπε για τις «ποινές» ο Θάνος Πλεύρης
- Ταγματάρχης Τζόνι Τόμσον: Ο άνθρωπος «σκιά» του βασιλιά Καρόλου έγινε viral στο TikTok
- Appodixi: Ξεκινά η εφαρμογή - Ποιοι και πώς θα παίρνουν χρηματικό μπόνους
- Τρόμος στη Βρετανία για τον Κάρολο Γ’: Ποιοι ήταν οι άλλοι δυο βασιλιάδες με το ίδιο όνομα: Το τραγικό τους τέλος και η κακότυχη περίοδός τους
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr