Ανάλυση «βόμβα» από NYT για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Οι πιέσεις του Πούτιν στους στρατηγούς του και η απόπειρα να υποδυθεί τον στρατηγό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εμπλακεί πιο άμεσα στον στρατηγικό σχεδιασμό του πολέμου στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, απορρίπτοντας μεταξύ άλλων τα αιτήματα των διοικητών του στο έδαφος να τους επιτραπεί να υποχωρήσουν από τη ζωτικής σημασίας νότια πόλη Χερσώνα.
«Όχι» σε τακτική υποχώρηση λέει ο Πούτιν
Μια απόσυρση από τη Χερσώνα θα επέτρεπε στον ρωσικό στρατό να αποσυρθεί κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου με συντεταγμένο τρόπο, διατηρώντας τον εξοπλισμό του και σώζοντας τις ζωές των στρατιωτών.
Αλλά μια τέτοια υποχώρηση θα ήταν άλλη μια ταπεινωτική δημόσια αναγνώριση της αποτυχίας του κ. Πούτιν στον πόλεμο και θα έδινε μια δεύτερη μεγάλη νίκη στην Ουκρανία μέσα σε ένα μήνα, αναφέρουν οι New York Times. Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε στους Ρώσους κατά την αρχική εισβολή και παραμένει η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Η ανακατάληψή της θα αποτελούσε σημαντικό επίτευγμα για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Εστιάζοντας στη νίκη με κάθε κόστος, ο κ. Πούτιν έχει γίνει ένα πιο δημόσιο πρόσωπο του πολέμου, καθώς ο ρωσικός στρατός εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε αναταραχή, αναγκάζοντάς τον να ανακοινώσει μια επιστράτευση αυτή την εβδομάδα που θα μπορούσε να παρασύρει 300.000 Ρώσους πολίτες σε στρατιωτική υπηρεσία. Αυτόν τον μήνα, η Μόσχα απέδειξε ότι έχει πολύ λίγα στρατεύματα για να συνεχίσει την επίθεσή της, υποφέρει από ελλείψεις σε όπλα υψηλής ακριβείας και δεν μπόρεσε να αποκτήσει κυριαρχία στον ουρανό της Ουκρανίας.
Ακόμη μεγαλύτερος ο ρόλος του Πούτιν
Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημερώνονται για άκρως ευαίσθητες πληροφορίες δήλωσαν ότι παρασκηνιακά στους NYT ο κ. Πούτιν αναλαμβάνει ακόμη βαθύτερο ρόλο στον πόλεμο, λέγοντας μεταξύ άλλων στους διοικητές ότι οι στρατηγικές αποφάσεις στο πεδίο της μάχης είναι δικές του. Αν και ο κ. Πούτιν έχει αποδεχθεί ορισμένες συστάσεις από τους στρατιωτικούς διοικητές, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης των πολιτών, η συμμετοχή του έχει δημιουργήσει εντάσεις, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόρριψη του κ. Πούτιν για στρατιωτική υποχώρηση από τη Χερσώνα έχει επίσης οδηγήσει σε μείωση του ηθικού των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία έχουν αποκοπεί ως επί το πλείστον από τις γραμμές ανεφοδιασμού τους και τα οποία φαίνεται να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να μείνουν ξεκρέμαστα απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σαφώς δυναμική», δήλωσε ο στρατηγός Mark A. Milley, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε συνέντευξή του την Παρασκευή. «Είναι πολύ νωρίς για μια πλήρη αξιολόγηση, αλλά είναι σαφές για μένα ότι η στρατηγική πρωτοβουλία έχει μετατοπιστεί στους Ουκρανούς». Προειδοποίησε όμως ότι παραμένει «μακρύς ο δρόμος μπροστά μας».
Οι διαφωνίες του κ. Πούτιν σχετικά με τις γραμμές μάχης στη Χερσώνα καταδεικνύουν πόσο κρίσιμος είναι ο πόλεμος στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας και για τις δύο πλευρές, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Παρά τις πρόσφατες προόδους της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά, η περιοχή γύρω από τη Χερσώνα είναι ένα κρίσιμο θέατρο στον πόλεμο, με βαθιές στρατηγικές επιπτώσεις για το Κίεβο και τη Μόσχα.
Οι διαφωνίες σχετικά με τη Χερσώνα είναι μόνο οι τελευταίες μεταξύ του κ. Πούτιν και των κορυφαίων διοικητών του. Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματικοί αμφισβήτησαν επανειλημμένα τα πρώιμα σχέδια για τον πόλεμο, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ιδιαίτερα ένα αρχικό στάδιο που προέβλεπε ένα γρήγορο χτύπημα στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα. Οι Ρώσοι αξιωματικοί πίστευαν ότι ο κ. Πούτιν πήγαινε στον πόλεμο με ανεπαρκή στρατεύματα και οπλισμό, είπαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι ανησυχίες των Ρώσων αξιωματικών αποδείχθηκαν σωστές και μετά την ήττα του ρωσικού στρατού έξω από το Κίεβο, ο κ. Πούτιν χαλάρωσε τον έλεγχό του στον στρατιωτικό σχεδιασμό. Επέτρεψε σε ανώτερους στρατηγούς να δημιουργήσουν μια νέα στρατηγική που επικεντρώθηκε σε μαζικές επιδρομές πυροβολικού, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η νέα στρατηγική ήταν ουσιαστικά ένας εξοντωτικός πόλεμος φθοράς που έπαιξε με τη δύναμη του ρωσικού στρατού και κατάφερε να ωθήσει τον στρατό προς τα εμπρός στην ανατολική Ουκρανία.
Από τότε που ο κ. Πούτιν διέταξε τους διοικητές του να συνεχίσουν τις μάχες στη Χερσώνα, ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να σταματήσει την ουκρανική προέλαση εκεί. Την περασμένη εβδομάδα οι Ρώσοι ανατίναξαν ένα φράγμα στον ποταμό Ίνχουλετς για να δυσκολέψουν την τρέχουσα αντεπίθεση.
Αλλά τα ουκρανικά πλήγματα έχουν ανατινάξει τα περάσματα του ποταμού Dnipro, γεγονός που έχει αποκόψει σε μεγάλο βαθμό τα ρωσικά στρατεύματα από τις γραμμές ανεφοδιασμού τους στην άλλη πλευρά. Οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν γέφυρες με ποντόνια για να διασχίσουν τον ποταμό, για να τις δουν να πλήττονται από ουκρανικά πυρά, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. «Έχουν μονάδες εκεί μέσα που, αν οι Ουκρανοί διασπάσουν τις γραμμές, θα αποκοπούν και θα περικυκλωθούν», δήλωσε ο Seth G. Jones, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Δεν μπορώ να υπερτονίσω πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση γι' αυτούς».
Η υποχώρηση μετά τον ποταμό Δνείπερο θα επέτρεπε πιθανώς στους Ρώσους διοικητές να κρατήσουν τη γραμμή στο νότο με λιγότερα στρατεύματα. Αυτό θα τους έδινε μεγαλύτερη ευχέρεια να αναδιατάξουν δυνάμεις από τη Χερσώνα σε άλλες περιοχές, είτε πιέζοντας την αντεπίθεση του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, είτε στερεώνοντας τις αμυντικές γραμμές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, είτε ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στο νότο.
Αλλά ο κ. Πούτιν έχει πει στους διοικητές ότι ο ίδιος θα καθορίσει τη στρατηγική. «Σε αυτόν τον πόλεμο υπήρξε μια συνεχής αναντιστοιχία μεταξύ των πολιτικών στόχων του Πούτιν και των στρατιωτικών μέσων για την επίτευξή τους», δήλωσε ο Michael Kofman, διευθυντής ρωσικών μελετών στο CNA, ένα ινστιτούτο αμυντικών ερευνών
Η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων πίσω από τον ποταμό Δνείπερο θα αποτελούσε επίσης μια σκληρή διάψευση του δημοψηφίσματος του κ. Πούτιν εκεί για την ένταξή του στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η διεξαγωγή τέτοιων εικονικών ψηφοφοριών αποτελεί βασικό στόχο της Μόσχας. Η παρεμπόδισή τους παραμένει μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Κιέβου.
Με τις αντιδράσεις να οξύνονται στη Ρωσία και τους άνδρες σε στρατιωτική ηλικία να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κ. Πούτιν πιστεύει ότι μια ακόμη ουκρανική νίκη θα υπονομεύσει περαιτέρω τη δημοτικότητα του πολέμου, κάτι που δεν μπορεί να διακινδυνεύσει.
Οι συνομιλίες του κ. Πούτιν με τους περιφερειακούς στρατιωτικούς διοικητές του στην Ουκρανία μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να λάβει πιο ακριβείς εκτιμήσεις για την εκστρατεία. Καθώς εξελίσσεται ο πόλεμος, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο κ. Πούτιν δεν έχει λάβει ακριβείς πληροφορίες από τους κορυφαίους στρατιωτικούς συμβούλους του, τον Σεργκέι Κ. Σοϊγκού, τον υπουργό Άμυνας, και τον Βαλέρι Γερασίμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού.
Εκτός από την παρεμπόδιση της υποχώρησης από τη Χερσώνα, ο κ. Πούτιν έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τις ρωσικές προσπάθειες να εδραιώσουν τη θέση τους στα βορειοανατολικά κοντά στον ποταμό Όσκιλ, στον οποίο έφτασε η ουκρανική αντεπίθεση αυτόν τον μήνα. Ο κ. Πούτιν, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, έχει αντιταχθεί στην υποχώρηση και εκεί, επειδή δεν επιθυμεί να παραδώσει στον κ. Ζελένσκι οτιδήποτε μοιάζει με νίκη.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr