Ιράν: «Έκοψα τα μαλλιά μου για να απελευθερωθώ από την κυριαρχία» - Συγκλονίζει η ακτιβίστρια που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Έκοψα τα μαλλιά μου για να σταματήσω τον έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση στο σώμα μας και να απελευθερωθώ από αυτή την κυριαρχία». Έτσι δικαιολογεί την γενναία της πράξη η ακτιβίστρια από το Ιράν, η οποία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο τη στιγμή που έκοψε τα μαλλιά της έξω από το ιρανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Η Νασίμπε Σαμσάι, η οποία καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση στο Ιράν για συμμετοχή σε διαδηλώσεις στο Ιράν κατά της χιτζάμπ. Κατάφερε να διαφύγει παράνομα από τη χώρα, όμως συνελήφθη στην Τουρκία. Μετά από 6 μήνες κράτησης ζήτησε και πήρε άσυλο από τα Ηνωμένα Έθνη. Δεν το έβαλε όμως ποτέ κάτω και ήταν μία από τις γυναίκες που αποφάσισαν να κόψουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης κοπέλας που έπεσε νεκρή στα χέρια της ιρανικής Αστυνομίας διότι δεν φορούσε σωστά την μαντίλα στα μαλλιά της. Ήταν μία κίνηση υψηλού συμβολισμού καθώς μία τέτοια πράξη θεωρείται «μη αποδεκτή» όχι μόνο στο Ιράν αλλά και στα άλλα θεοκρατικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής. Γυναίκες συνήθως τιμωρούνται για μια τέτοια κίνηση με φυλάκιση, ξυλοδαρμό, η ακόμα και με θάνατο.
Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριο», η Νασίμπε έστειλε το δικό της μήνυμα στήριξης των διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο Ιράν την τελευταία εβδομάδα και μίλησε για την μάχη που δίνεται από τις γυναίκες της χώρας να ξεφύγουν από την ακραία καταπίεση και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Γιατί έκοψε τα μαλλιά της
«Οι Ιρανές γυναίκες, για περισσότερο από 4 δεκαετίες της ντροπιαστικής κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δολοφονούνται, τραυματίζονται, φυλακίζονται, βασανίζονται και καταπιέζονται καθημερινά. Αλλά ποτέ δεν σταματούν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους», τόνισε η Νασίμπε και πρόσθεσε:
«Λόγω τον περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι Ιρανές γυναίκες, σήμερα, μετά από 43 χρόνια της ισλαμικής κυβέρνησης, η κατάσταση είναι χειρότερη για τις Ιρανές όσον αφορά στα βασικά δικαιώματα. Και ατή η ανισότητα στην κοινωνία είναι εμφανής τόσο στη χάραξη πολιτικής όσο και στη νομοθεσία».
Όσον αφορά στον συμβολισμό της κίνησής της να κόψει τα μαλλιά της ανέφερε: «Έκοψα τα μαλλιά μου από θυμό εξαιτίας της τυραννικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, έκοψα με το χέρι μου το μέρος του σώματός μου που, με βάση αυτό το μέρος, η κυβέρνηση καταπίεσε τη Μαχσά Αμινί και εμάς, ώστε να κόψω τον έλεγχο της κυβέρνησης στα μαλλιά και στο σώμα μας, ώστε να απελευθερώσω το σώμα μας από αυτή την κυριαρχία».
«Ήρθε η ώρα να κάνουμε τον θυμό μας καταιγίδα»
Για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρονικό διάστημα στο Ιράν σημείωσε: «Είναι ένα είδος εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση, πρόκειται για χαρακτηριστικό της ελευθερίας. Η αλληλεγγύη που έδειξαν η γυναίκες σε όλο τον κόσμο για αυτό το θέμα, δείχνει ότι δεν θέλουμε να είμαστε πια τα θύματα της σκληρότητας και της μεγαλομανίας που έχουν οι δικτατορίες για τις γυναίκες».
Όσον αφορά το μήνυμα που η ίδια στέλνει, η ακτιβίστρια είναι ξεκάθαρη: «Οι Ιρανές γυναίκες είχαν πάντα ισχυρή παρουσία στην κοινωνία παρά τους περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν. Και αυτή τη στιγμή πολεμούν και σκοτώνονται στους δρόμους. Σήμερα όμως με τη βάναυση δολοφονία της Ζίνα, ήρθε η ώρα για τις Ιρανές γυναίκες να μετατρέψουν τον 43χρονο θυμό τους σε καταιγίδα και να ενωθούμε όλοι μαζί ενάντια στο χιτζάμπ που είναι σύμβολο της αιχμαλωσίας, αλλά και στο καθεστώς ώστε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».
Πώς ξέφυγε από το Ιράν
Σχετικά με το πώς ξέφυγε από το Ιράν, η ακτιβίστρια σχολίασε: «Περπάτησα μέσα από τα βουνά που βρίσκονται ανάμεσα στο Ιράν και την Τουρκία. Περπάτησα μόνο, 3 μέρες και νύχτες χωρίς φαγητό και νερό. Μου επιτέθηκαν ακόμη και άγρια ζώα στα βουνά. Αλλά τελικά κατάφερα να φτάσω στην Τουρκία.
Ήταν πολύ δύσκολο, υπέφερα και τραυματίστηκα σε αυτό το ταξίδι. Αν δεν έφευγα από το Ιράν, θα ήμουν στη φυλακή τώρα σίγουρα, γιατί με καταδίκασαν σε 12 χρόνια φυλάκιση. Όπως πολλοί φίλοι μου που είναι τώρα στη φυλακή, αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν μαζί μου για την υποχρεωτική χιτζάμπ».
Δέχτηκε απειλές
Φυσικά, όπως η ίδια ξεκαθάρισε, οι απειλές στο πρόσωπό της δεν έλειψαν: «Λόγω των απειλών που δέχτηκα, άλλαξα σπίτι μια φορά. Άγνωστοι με απείλησαν με επίθεση με οξύ. Επομένως, δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει φόβος, γιατί είναι πολύ σκληροί.
Θα ήθελα να πω σε όποιον με ακούει ότι ελευθερία των γυναικών είναι η ελευθερία ολόκληρης της κοινωνίας. Και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο των γυναικών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, άνδρες και γυναίκες».
- Συναγερμός στη Ρωσία μετά από πυροβολισμούς σε σχολείο - Τουλάχιστον 9 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά - Πάνω από 20 τραυματίες
- Υπόθεση Siemens: Απαλλαγή των 20 κατηγορούμενων αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο - Ανάμεσά τους κι ο Χριστοφοράκος
- Πληθωριστικό σοκ για 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες - Αυξάνονται σε όλους οι εισφορές
- Ιράν: «Mας έχουν στερήσει τα πιο βασικά δικαιώματα» - Συγκινεί η 30χρονη που ξύρισε το κεφάλι της στο Σύνταγμα για τη Μαχσά Αμινί
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr