Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας προτείνει η Κομισιόν με φόντο τα «δημοψηφίσματα» στην Ουκρανία – Έκτακτη συνεδρίαση της ρωσικής Δούμας στις 3 Οκτωβρίου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την πρόταση της Κομισιόν για το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με φόντο τα «δημοψηφίσματα» της Μόσχας στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, τα οποία διαμήνυσε πως η ΕΕ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει:
- Νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων που θα στερήσουν 7 δισ. ευρώ από τη ρωσική οικονομία.
- Περαιτέρω απαγορεύσεις για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν τη Ρωσία (τεχνολογία και συγκεκριμένα χημικά)
- Επιπλέον απαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών από την ΕΕ στη Ρωσία και απαγόρευση σε ευρωπαίους πολίτες να κατέχουν θέσεις εξουσίας σε κρατικές ρωσικές εταιρείες.
- Σε ότι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο (για το οποίο υπάρχει ήδη συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης) η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι δημιουργείται η νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή, όπως συμφωνήθηκε στους G7.
- Δημιουργείται λίστα που θα περιλαμβάνει ιδιώτες οι οποίοι παρακάμπτουν τις κυρώσεις (π.χ. αγοράζουν προϊόντα από την Ευρώπη τα διαθέτουν σε τρίτη χώρα και από εκεί τα εξάγουν στην Ρωσία).
Russia has escalated the invasion of Ukraine to a new level.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 28, 2022
And we are determined to make the Kremlin pay the price for this further escalation.
Today, we are proposing a new package of biting sanctions against Russia ↓
https://t.co/MrirRm1m4l
Από την πλευρά της η Γερμανία δια του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία πολιτικά, οικονομικά, από ανθρωπιστική σκοπιά, καθώς και στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της και με παραδόσεις όπλων», τόνισε ο Σολτς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας.
Έκτακτη συνεδρίαση της ρωσικής Βουλής στις 3 Οκτωβρίου
Παρά το επόμενο πακέτο κυρώσεων, η Μόσχα επιμένει και στις 3 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί η έκτακτη συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που πραγματοποιηθήκαν στις κατεχόμενες από το ρωσικό στρατό και φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές της Ουκρανίας, και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασισθεί η ενσωμάτωση τους στην Ρωσία. Την έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βιτσισλάβ Βολόντιν, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Από την άποψη του Διεθνούς δικαίου αυτό μπορεί να αξιολογηθεί ως προσάρτηση. Η Ουκρανία , οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές ακόμη χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση τους. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 14:00.
Την ίδια στιγμή ο «επικεφαλής» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» Λεονίντ Πασέτσνικ απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να εξετάσει την ενσωμάτωση της (ΛΔΛ) στην Ρωσία όπως γράφει το πρακτορείο Ria Novosti . Σύμφωνα με το RIA Novosti o Πασέτσνικ στην έκκληση του δήλωσε ότι η Ουκρανία «τρομοκρατούσε τους κατοίκους του Ντονμπάς επί οκτώ χρόνια».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι μαζί με την Ρωσία θα αποκαταστήσουμε την δικαιοσύνη και οι στρατιωτικοί εγκληματίες θα έχουν μια δίκαιη δίκη» δήλωσε ο ίδιος.
- Περίπλοκο σαμποτάζ: Όλα τα σενάρια για τη διαρροή στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 -Χτυπήθηκαν από υποβρύχιο τσέπης;
- Τουρκάλα αναλύτρια στους New York Times: Το καθεστώς Ερντογάν συνιστά μορφή μαζικής δικτατορίας
- Συγκρατούμενος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου αποκαλύπτει: «Έμοιαζε σαν ποντικός που κρύβεται για να μην τον δουν»
- Χριστόφορος Παπακαλιάτης: «Είμαι πολύ περήφανος για το Maestro» - Το άγχος της Αλεξίου και η «μαύρη δυστυχία» του Αντίνοου Αλμπάνη
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr