Ιράν: Οι Αρχές έκλεψαν σορό 16χρονης - Εκβιάζουν οικογένειες θυμάτων για να σιωπήσουν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αποτροπιασμό προκαλεί νέα κίνηση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς γίνεται γνωστό πως έκλεψαν τη σορό 16χρονης και εν συνεχεία το έθαψαν, κρυφά, σε ένα χωριό.
Οι συγγενείς της ανήλικης Νίκα Σακαράμι είχε προγραμματίσει να θάψει τη σορό της τη Δευτέρα, αλλά εκείνη εκλάπη και ετάφη σε χωριό περίπου 40 χλμ. μακριά, σύμφωνα με όσα επικαλούνται συγγενείς της μιλώντας στο BBC.
Τα ίχνη της 16χρονης Νίκα είχαν χαθεί επί 10 ημέρες, μετά από συμμετοχή της σε διαδηλώσεις στην Τεχεράνη στις 20 Σεπτεμβρίου. Τελικά, ήταν και εκείνη ανάμεσα στα δεκάδες θύματα που έχασαν τη ζωή τους από την ωμή βία καταστολής των ιρανικών Αρχών που με κάθε μέσο επιχείρησαν να σταματήσουν το κίνημα που διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες για τι γυναίκες, μετά την δολοφονία τηης Μαχσά Αμινί.
Το τελευταίο ίχνος ζωής από τη 16χρονη
Όπως αποκαλύπτει θείας της, το τελευταίο σημάδι ζωής που είχε δώσει ήταν μέσω μηνύματός της σε φίλο της, που ανέφερε πως την κυνηγούν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Η οικογένειά της βρήκε το πτώμα της σε ένα νεκροτομείο σε ένα κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα: «Όταν πήγαμε να την αναγνωρίσουμε, δεν μας επέτρεψαν να δούμε το σώμα της, παρά μόνο το πρόσωπο και για λίγα δευτερόλεπτα», περιγράφει η θεία της.
Τα δικά της πρόσωπα μετέφεραν τη σορό της 16χρονης στη γενέτειρα του πατέρα της την Κυριακή, την ημέρα που θα γιόρταζε τα 17α γενέθλιά της.
Μετά από πίεση που δέχθηκε η οικογένεια συμφώνησε να μη γίνει κηδεία, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεψαν τη σορό της Νίκα από το Χορραμαμπάντ και την έθαψαν στο χωριό Βέισιαν, ανέφερε πηγή που επικαλείται το BBC.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του Χορραμαμπάντ και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων «θάνατος στον δικτάτορα» -αναφορά στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Η θεία της που αποκάλυψε όσα συνέβησαν συνελήφθη - Απείλησαν πως θα τη σκοτώσουν
Η θεία της 16χρονης, που αναρτούσε όσα συνέβησαν στα social media, συνελήφθη την Κυριακή όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έφοδο στο σπίτι της, δήλωσε μια πηγή.
Οι δυνάμεις ασφαλείας απείλησαν ότι θα τη σκοτώσουν εάν κάποιος από την οικογένεια λάβει μέρος σε διαμαρτυρίες, πρόσθεσε η πηγή.
Το «βαρύ» ιστορικό των Αρχών - Χρησιμοποιούν τα πτώματα για να φιμώσουν τις οικογένειές τους
Σημειώνεται πως οι Αρχές στο Ιράν έχουν ιστορικό στο να χρησιμοποιούν τα πτώματα των διαδηλωτών ως διαπραγματευτικό χαρτί για να φιμώσουν τις οικογένειες των θυμάτων. Ένα παράδειγμα αποτελεί ο Hadis Najafi, ένας 22χρονος διαδηλωτής που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά στην Τεχεράνη στις 21 Σεπτεμβρίου.
Οι αδελφές του λένε ότι πυροβολήθηκε στο κεφάλι και στον λαιμό με αληθινά πυρά και επίσης με σκάγια πουλιά από κυνηγετικό όπλο. Δύο φωτογραφίες του σώματός του δείχνουν τραύματα από σκάγια πουλιών.
«Δεν επέστρεφαν το πτώμα για δύο ημέρες, ζητώντας από τον πατέρα του να πει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή από φόβο», δήλωσαν δύο πηγές κοντά στην οικογένεια στο BBC.
Σε ένα τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε ο 22χρονος στους φίλους της, το οποίο εξασφάλισε το BBC Persian, λέει: «Ελπίζω ότι σε λίγα χρόνια, όταν θα κοιτάζω πίσω, θα είμαι ευτυχισμένος που όλα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο». Πυροβολήθηκε σχεδόν μια ώρα μετά την καταγραφή αυτού του μηνύματος, δήλωσε η οικογένειά του...
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Το πακέτο 200 δισ. της Γερμανίας αλλάζει το ενεργειακό: Διαμαρτυρίες στην ΕΕ όσο το Βερολίνο χαράσσει δική του πολιτική Daily Mail: Ο Πούτιν «κλείστηκε» σε καταφύγιο και σκέφτεται για τα πυρηνικά - Έχει και λίστα με όσους θα προστατεύσει αν τα χρησιμοποιήσει Ανατροπή με την πτώση γυναίκας από τον λόφο του Αρείου Πάγου στην Ακρόπολη - Τα στοιχεία «δείχνουν» αυτοκτονία Χρηστίδου - Μαραντίνης: Στα δικαστήρια για τη διατροφή των παιδιών - Εκνευρισμένος ο τραγουδιστής από την απόφαση
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr