Για σεξουαλική παρενόχληση 22 ατόμων κατηγορείται πρώην δημοσιογράφος του Al Jazeera - «Σκούπιζα σάλια του στο μπάνιο του γραφείου»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο Kamahl Santamaria, γνωστός τηλεοπτικός δημοσιογράφος διεθνών ΜΜΕ, είχε μόλις 32 ημέρες εργασίας στον κορυφαίο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Νέας Ζηλανδίας TVNZ όταν παραιτήθηκε. Αμέσως μετά, ήρθαν στην επιφάνεια ισχυρισμοί σχετικά με την ανάρμοστη συμπεριφορά του στην αίθουσα σύνταξης. Σύντομα οι πρώην συνάδελφοί του στο Al Jazeera, όπου εργαζόταν επί 16 χρόνια, άρχισαν να μιλούν...
Μια έρευνα του BBC -που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με αρκετούς νυν και πρώην υπαλλήλους του Al Jazeera, καθώς και σε ντοκουμέντα για ανάρμοστα μηνύματα και καταγγελίες του προσωπικού- διαπίστωσε αρκετές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από τον Kamahl Santamaria στην αίθουσα σύνταξης του ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Ντόχα. Ορισμένοι λένε ότι δεν ήταν ο μόνος.
Κατηγορούν επίσης την εταιρεία ότι καλλιεργεί μια τοξική εργασιακή κουλτούρα όπου οι καταγγελίες για παρενόχληση, σεξισμό, εκφοβισμό και ρατσισμό μένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπίλυτες. Σημειώνεται πως όσοι μίλησαν στο BBC θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή φοβήθηκαν ότι αυτό θα επηρέαζε την καριέρα τους. Τα ονόματά τους έχουν αλλάξει.
Ο Santamaria δεν απάντησε άμεσα στο BBC, αλλά εξέδωσε δημόσια δήλωση στην οποία αναγνώρισε τους ισχυρισμούς που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, λέγοντας ότι ορισμένοι είναι «αληθινοί, ορισμένοι δεν έχουν κρίσιμο πλαίσιο, ορισμένοι είναι εντελώς ψεύτικοι και αποτελούν αναδιατύπωση της ιστορίας».
Απαντώντας στις καταγγελίες του BBC, παραδέχθηκε και ζήτησε συγγνώμη για «συμπεριφορά που μπορεί να έκανε κάποιον να αισθανθεί άβολα» και είπε ότι αυτό που προηγουμένως θεωρούσε «φιλικό φλερτ» και «απλώς λίγο πείραγμα» ή απλώς εντός των ορίων του αποδεκτού στην επικρατούσα κουλτούρα της αίθουσας σύνταξης, «στην πραγματικότητα δεν ήταν».
Το BBC απέστειλε στο Al Jazeera λεπτομερή κατάλογο των 22 ισχυρισμών που είχε αποκαλύψει και ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν ασχολήθηκε μεμονωμένα, αλλά δήλωσε ότι «θεωρεί το προσωπικό του σε όλο τον κόσμο τη ραχοκοκαλιά και το θεμέλιο της εταιρείας - η ασφάλεια και η ευημερία τους είναι υψίστης σημασίας».
Όπως πρόσθεσε: «Ως διεθνής οργανισμός με περισσότερες από 95 εθνικότητες, προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε ένα υγιές και εποικοδομητικό εργασιακό περιβάλλον για όλους».
Οι εργαζόμενοι δήλωσαν επίσης στο BBC ότι δυσκολεύονται να θέσουν ζητήματα στο Κατάρ, το οποίο έχει επικριθεί για τις επιδόσεις του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων.
Πολλοί συνέκριναν την αποχώρηση του Santamaria από το Al Jazeera και της βιαστικής αποχώρησής του από το TVNZ.
«Πήγα στο μπάνιο για να σκουπίσω το σάλιο του»
Ο Kamahl Santamaria, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως τηλεοπτικός δημοσιογράφος στη Νέα Ζηλανδία, προσλήφθηκε από το Al Jazeera το 2005 ως παρουσιαστής στο αγγλόφωνο κανάλι της Ντόχα. Ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία, παρουσιάζοντας σημαντικές ιστορίες από όλο τον κόσμο, όπως οι προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ και εμβληματικά προγράμματα.
Όσοι τον γνώριζαν λένε ότι ήταν εξωστρεφής, ομιλητικός και «εξαιρετικός παρουσιαστής».
Η Tory ήταν νεαρή παραγωγός στο Al Jazeera όταν, όπως λέει, άρχισε να της δίνει ανεπιθύμητη προσοχή. Λέει ότι της έστελνε μηνύματα στο Twitter λέγοντας ότι ήταν διαθέσιμος για αγκαλιές και ρωτούσε γιατί δεν τον είχε καλέσει στις διακοπές της. Το BBC έχει δει στοιχεία για τα ανάρμοστα μηνύματα που ο Santamaria έστελνε σε συναδέλφους του στο Twitter, στο WhatsApp και στο εσωτερικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Al Jazeera.
«Στη συνέχεια ήρθε το άγγιγμα στο γραφείο», λέει η Tory. «Ένα χέρι στον ώμο, μια περίεργη αγκαλιά και το χειρότερο: το φιλί στο μάγουλο. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις χρειάστηκε να πάω στο μπάνιο για να σκουπίσω το σάλιο του Kamahl από το πρόσωπό μου».
Η Tory λέει ότι συζήτησε τη συμπεριφορά του Santamaria με τουλάχιστον έναν συνάδελφο και έναν διευθυντή, οι οποίοι επιβεβαίωσαν στο BBC ότι έγιναν αυτές οι συζητήσεις.
«Ένας επαγγελματίας άνδρας σε μια σοβαρή αίθουσα σύνταξης δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να του λένε, περισσότερες από μία φορές, να μην στέλνει μηνύματα στη συνάδελφό του για το πόσο καυτή είναι ή να αναφέρεται στο στήθος της ή να την καλεί για αγκαλιά, ακόμη και αν πιστεύει ότι είναι "φίλοι"», λέει η Tory.
Περισσότερα από ένα άτομα έχουν πει στο BBC ότι ο Santamaria έκανε σχόλια για το στήθος της συμπαρουσιάστριας του. Αρκετοί νυν και πρώην συνάδελφοι ισχυρίζονται ότι μάρτυρες στη συμπεριφορά υπήρχαν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.
Ένας άνδρας υπάλληλος που εργάζεται σήμερα στο Al Jazeera δήλωσε ότι ο Santamaria τον φίλησε στο στόμα στην αίθουσα σύνταξης. Ένας αρχισυντάκτης ειδήσεων, σήμερα ανώτερο στέλεχος, στο κανάλι φέρεται να ήταν μάρτυρας.
Μια άλλη πρώην νεαρή παραγωγός είπε ότι ο Santamaria τη φίλησε στον λαιμό στη δουλειά -μπροστά σε πολλούς ανθρώπους. «Ένιωσα τόσο αμήχανη και ταπεινωμένη και πραγματικά ανησυχούσα ότι οι άνθρωποι θα πίστευαν ότι είχα σχέση μαζί του ή ότι προσπαθούσα να έχω -γνώριζα ακόμα κόσμο, δεν είχα κανέναν στη διοίκηση που θα μπορούσα να μιλήσω γι' αυτό», είπε.
Πολλές από αυτές περιέγραψαν τη συμπεριφορά του Santamaria ως θρασύτατη, αλλά λένε ότι δεν το ανέφεραν ποτέ επειδή τον έβλεπαν ως... αστέρα του δικτύου, ενώ εκείνες μόλις ξεκινούσαν στη Μέση Ανατολή.
«Τον είχα καταγγείλει πριν από έξι χρόνια και δεν έγινε τίποτα»
Η Fiona, η οποία εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας στο Al Jazeera για τέσσερα χρόνια, είπε ότι ο Santamaria προσπάθησε να την αγκαλιάσει στην αίθουσα σύνταξης, να κάνει σεξουαλικά σχόλια και να στείλει ανάρμοστα μηνύματα.
Δεν παραπονέθηκε επίσημα, αλλά λέει ότι ανέφερε την εμπειρία της σε έναν διευθυντή, ο οποίος είπε: «Ω, δεν το κάνει ακόμα αυτό, έτσι δεν είναι;». Λέει ότι τη ρώτησαν αν ήθελε να απευθυνθεί στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά δεν ήθελε να το κάνει επειδή είχε βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο. Καταγγέλλει, επίσης, ότι στη συνέχεια της συνέστησαν να αγνοήσει τον Santamaria.
Σταμάτησε να της μιλάει μετά από αυτό, προσθέτει, αλλά προειδοποίησε τους νέους υπαλλήλους γι' αυτόν. Όταν οι ισχυρισμοί δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος, λέει ότι έπαθε κρίση πανικού.
«Τον είχα καταγγείλει πριν από έξι χρόνια και δεν έγινε τίποτα», λέει. «Σε πόσους ακόμα ανθρώπους το έκανε αυτό από τότε;».
Τι απαντά το Al Jazeera - Τι λένε τα θύματα
Σε απάντηση σε αίτημα του BBC για σχολιασμό, το Al Jazeera δήλωσε: «Οι πολιτικές μας κατά της παρενόχλησης είναι σαφείς, ολοκληρωμένες και διαθέσιμες σε όλους τους εργαζόμενους. Όπως είναι εμφανές σε αρκετές πρόσφατες περιπτώσεις, κάθε επίσημη καταγγελία από το προσωπικό μας λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά υπόψη και λαμβάνονται τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα μετά από ενδελεχή διερεύνηση των ισχυρισμών που προβάλλονται».
Τα θύματα λένε ότι η περιφρόνηση της πολιτικής, η «κουλτούρα της συγχωρητικής συμπεριφοράς» και η προστασία «ανθρώπων που θεωρούνται υπεράνω του νόμου» είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά το 2022 -ειδικά σε μια παγκόσμια αίθουσα ειδήσεων όπως αυτή του Al Jazeera, και ιδιαίτερα μετά το κίνημα #MeToo, για το οποίο το δίκτυο έκανε εκτενή αναφορά.
«Το 2022, υπάρχει ένα ανώτατο όριο για το τι μπορούν να κάνουν οι ανώτεροι διευθυντές», δήλωσε ένας νυν εργαζόμενος. «Στο Al Jazeera, δεν υπάρχει κανένα ανώτατο όριο».
- SOS από τα ΑΕΙ: Δεν μπορούν να τα πληρώσουν υπέρογκους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς για την κατανάλωση ενέργειας
- «Πράσινο φως» για ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές για γιατρούς του δημοσίου
- Ποιος Τζέιμς Μποντ; Η διαβόητη Κατάσκοπος Σόνια ζούσε σε χωριό της Βρετανίας ως νοικοκυρά – Έκλεψε τα σχέδια της ατομικής βόμβας για την ΕΣΣΔ
- Ρεύμα: Ετσι θα λειτουργεί η Απόκριση Ζήτησης - Πώς θα κερδίζουν οι καταναλωτές
- Tο ερωτικό τρίγωνο σε όλο του το μεγαλείο: Τι πραγματικά συνέβη με Justin Bieber-Hailey-Selena;
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr