Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τον μυστηριώδη βαλλιστικό πύραυλο που δοκίμασαν οι Τούρκοι – Το βεληνεκές του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη. Πρόκειται για τον πύραυλο Tayfun που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN, με το πρακτορείο ειδήσεων DHA να δίνει στη δημοσιότητα εικόνες από το αεροδρόμιο της Ριζούντας-Άρτβιν στη Μαύρη Θάλασσα, όπου πραγματοποιήθηκε η δοκιμή.
Τι δεν ξέρουμε για τον πύραυλο
Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 06.50 στο πλαίσιο του «Typhoon Missile System Development Project» της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το βεληνεκές των δοκιμών και δεν έχει επιβεβαιωθεί από αμυντικές πηγές. Καμία τέτοια πληροφορία δεν έχει κοινοποιηθεί επίσημα.
Και τι ξέρουμε
Ο πύραυλος TAYFUN, ο οποίος δομικά μοιάζει πολύ με τον βαλλιστικό πύραυλο BORA, είναι ένας μικρού βεληνεκούς πύραυλος της Τουρκίας μέχρι στιγμής. Θα ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά από μερικές ακόμη δοκιμές. Με το TAYFUN, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν φτάσει σε σημαντική αποτρεπτική ικανότητα, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Το βεληνεκές
Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι με τον πύραυλο Tayfun η Αθήνα μπορεί να χτυπηθεί όχι από τις ακτές του Αιγαίου, αλλά ακόμη και από τη Γιάλοβα και το Μπουρντούρ.
Η Ελλάδα είναι σοκαρισμένη, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αναφέρεται επίσης από κάποια ΜΜΕ, ότι ο Ταϊφούν εκτοξεύτηκε σε μία απόσταση 561 χλμ. με πλήρη ακρίβεια.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι χωρίζονται γενικά σε 5 κατηγορίες:
- Βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς (SRBM),
- βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς (MRBM),
- βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς (IRBM),
- διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM)
- και βαλλιστικός πύραυλος υποβρύχιας εκτόξευσης (SLBM).
Ο πύραυλος Tayfun ανήκει στην κατηγορία «Βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας (SRBM)» με βεληνεκές 300-1000 χιλιομέτρων. Η Τουρκία δεν είχε προηγουμένως βαλλιστικό πύραυλο κλάσης SRBM.
Η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, έναν κορυφαίο εχθρό του ΝΑΤΟ, το 2019, δύο χρόνια αφότου η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά του συστήματος με την ελπίδα ότι η συνεργασία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία και της απαγόρευσαν να εργάζεται και να παραλαμβάνει τα αεροσκάφη stealth F-35 της Lockheed Martin σε απάντηση.
- Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: «Είχα εμπιστοσύνη στο Μίχο γιατί έβλεπα αστυνομικούς εν ενεργεία και μη να συχνάζουν στο μαγαζί του» - Τι κατέθεσε η μητέρα της ανήλικης
- Από το Κάιρο στο Λονδίνο: Πώς η άνοδος του δολαρίου κάνει φτωχότερο τον υπόλοιπο κόσμο
- Τα πρώτα πλάνα από τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία: Μυστήριο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του
- Φον ντερ Λάιεν στην «Η»: Πώς θα αξιοποιηθεί ο κοινοτικός «κουμπαράς» των 40 δισ. για την ενεργειακή κρίση
- Flowtime Technique: Η τεχνική ενίσχυσης της παραγωγικότητας που χρειάζεσαι στη ζωή σου
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr