H απελευθέρωση των κονδόρων στην Παταγονία αντιμέτωπη με την απειλή του αιολικού πάρκου – Τέλος στα χρόνια αιχμαλωσίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό όταν περίπου 200 άτομα μετέβησαν σε έναν λόφο στην Παταγονία, έχοντας ως στόχο μία και μοναδική αποστολή: να απελευθερώσουν δύο κόνδορες των Άνδεων που είχαν γεννηθεί σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
Ενώ μέλη των Μαπούτσε, της μεγαλύτερης ομάδας ιθαγενών στην περιοχή, έπαιζαν παραδοσιακά όργανα και μια ομάδα παιδιών πετούσε στον αέρα φτερά κόνδορα, πράξη που συμβολίζει τις ευχές για τα πτηνά που έχουν ελευθερωθεί, μια απόκοσμη σιωπή κατέκλυσε το βουνό στην επαρχία Ρίο Νέγκρο, καθώς οι ερευνητές άνοιγαν τα κλουβιά όπου φυλάσσονταν δύο πλάσματα από τα μεγαλύτερα πτηνά του κόσμου.
Μόλις οι πόρτες άνοιξαν, άνοιξαν και τα πτηνά διάπλατα τα φτερά τους και χωρίς ίχνος δισταγμού, εξέπληξαν τους ερευνητές, αφού πέταξαν μίλια μακριά. Ο ένας από τους δύο κόνδορες εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην αρχή, αβέβαιος για τους ανοιχτούς ουρανούς της Παταγονίας, αφού πέρασε τα δύο πρώτα χρόνια του σε αιχμαλωσία, και του πήρε περίπου μία ώρα μέχρι να απογειωθεί.
Η συγκίνηση που συνόδευσε το γεγονός ήταν έντονη. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί αγκαλιάστηκαν, ενώ οι ερευνητές ανέλαβαν αμέσως δράση και άρχισαν να παρακολουθούν τα πουλιά. Ήταν μια στιγμή για την οποία τόσοι πολλοί άνθρωποι εργάζονταν επί μήνες.
Τα προκαταρκτικά σχέδια για τη δημιουργία ενός τεράστιου αιολικού πάρκου που θα μπορούσε να εγκατασταθεί στο οροπέδιο Somuncura για να τροφοδοτήσει ένα έργο παραγωγής πράσινου υδρογόνου θέτουν σε κίνδυνο μια προσπάθεια τριών δεκαετιών με στόχο τον επαναπληθυσμό της ατλαντικής ακτής της Παταγονίας με ένα πουλί που έχει χαρακτηριστεί ως ευάλωτο προς εξαφάνιση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Οι οικολόγοι φοβούνται ότι τα πουλιά αναπόφευκτα θα συγκρουστούν με τα περιστρεφόμενα πτερύγια των ανεμογεννητριών και θα σκοτωθούν. Στη γειτονική Χιλή, μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο με 65 ανεμόμυλους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως και τέσσερις από τους σπάνιους κόνδορες θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τις ογκώδεις κατασκευές ετησίως. Οι περιβαλλοντικές αρχές απέρριψαν το έργο το περασμένο έτος.
Η Vanesa Astore, εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος Προστασίας Κόνδορα των Άνδεων, εξηγώντας γιατί οι ερευνητές απελευθερώνουν μόνο δύο, σημείωσε πως γενικά απελευθερώνουν περισσότερα, όμως τώρα γίνονται κάποιες δοκιμές. Οι επιστήμονες έπρεπε να αφήσουν ελεύθερους τους Huasi και τον Yastay τώρα ή να διακινδυνεύσουν να παραμείνουν σε αιχμαλωσία για το υπόλοιπο της ζωής τους, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 70 έως 80 χρόνια, εξήγησε η Astore, προσθέτοντας ότι οι κόνδορες μπορούν να προσαρμοστούν στον έξω κόσμο μόνο αν απελευθερωθούν πριν από τα τρίτα τους γενέθλια.
Η σημερινή αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του αιολικού πάρκου που θα κατασκευάσει η αυστραλιανή εταιρεία Fortescue Future Industries όχι μόνο έχει θέσει σε συναγερμό τους οικολόγους, αλλά παράλληλα τους έχει αναγκάσει να επιβραδύνουν τον ρυθμό αναπαραγωγής και απελευθέρωσης των κονδόρων των Άνδεων.
Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα διατήρησης πριν από 30 χρόνια, 81 νεοσσοί έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία, 370 κόνδορες έχουν αποκατασταθεί και 230 έχουν απελευθερωθεί σε όλη τη Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, του Ισημερινού, της Χιλής και της Βολιβίας.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr