Τι σημαίνει η απόφαση του Πούτιν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές – Υπό αυξανόμενη πίεση ο πρόεδρος της Ρωσίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση. Η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχέδιο. Ως αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης, η Ρωσία χάνει εδάφη που είχε καταλάβει.
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς, παρατηρεί το BBC. Επιπλέον, η ανακοίνωση του Κρεμλίνου τον περασμένο μήνα για «μερική επιστράτευση» προκάλεσε ευρεία ανησυχία στη ρωσική κοινωνία.
Θα αλλάξει κάτι;
Η απάντηση του προέδρου Πούτιν; Δεν είναι: «Συγγνώμη, έκανα ένα τεράστιο λάθος εισβάλλοντας στην Ουκρανία». Είναι η αυστηρότερη ασφάλεια. Όχι μόνο στην κατεχόμενη Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη τη Ρωσία, καθώς διπλασιάζει τα διπλασιάζει τα μέτρα ασφαλείας.
Με διάταγμα του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει: Λούχανσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η διαφορά, αν υπάρχει, που θα κάνει εκεί: σίγουρα δεν θα πείσει τα ουκρανικά στρατεύματα να καταθέσουν τα όπλα τους. Το Κίεβο είναι αποφασισμένο να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.
Αλλά ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επίσης αυστηροποιήσει την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Ρωσία, με την εισαγωγή τριών διαφορετικών επιπέδων ασφαλείας.
Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως οι περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Κρασνοντάρ και Ροστόφ, καθώς και στην προσαρτημένη Κριμαία, έχει κηρυχθεί «μεσαίο επίπεδο αντίδρασης». Τα μέτρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης: το διάταγμα προβλέπει επίσης περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και στην είσοδο και έξοδο από τις περιοχές αυτές.
Το επόμενο επίπεδο είναι η «αυξημένη ετοιμότητα». Αυτό ισχύει για τις κεντρικές και νότιες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας. Το προεδρικό διάταγμα αναφέρει «έρευνες οχημάτων και περιορισμούς στην κυκλοφορία», καθώς και «αυστηρότερη ασφάλεια της δημόσιας τάξης».
Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Μοσχοβίτες ότι «δεν θα υπάρξουν μέτρα που να περιορίζουν τον κανονικό ρυθμό ζωής».Το χαμηλότερο επίπεδο ασφαλείας ισχύει για την υπόλοιπη χώρα (στην πραγματικότητα, τη βόρεια Ρωσία, τη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.)
Για την εφαρμογή του διατάγματος του προέδρου Πούτιν, όλοι οι περιφερειακοί κυβερνήτες έχουν λάβει εντολή να δημιουργήσουν «επιχειρησιακά επιτελεία». Αυτά θα περιλαμβάνουν τους επικεφαλής κάθε περιφέρειας, εκπροσώπους του στρατού και της αστυνομίας.
Οι περιφερειακοί κυβερνήτες έχουν επίσης διαταχθεί να «καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, άλλων στρατευμάτων και σχηματισμών στρατευμάτων». Αυτό φαίνεται να παραχωρεί στον ρωσικό στρατό μεγαλύτερες εξουσίες.
Πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά στην πράξη; Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φανεί αυτό. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το σύστημα ασφαλείας που έχει θέσει σε εφαρμογή ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αρχές για να περιορίσουν τις ελευθερίες σε ολόκληρη τη Ρωσία και να κινητοποιήσουν τις προσπάθειες για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Και αν η κατάσταση ασφαλείας στη Ρωσία επιδεινωθεί, τίποτα δεν εμποδίζει την "αναβάθμιση" των περιοχών σε υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού νόμου.
Τι μας λέει αυτό για τον Ρώσο πρόεδρο; Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να ξεφύγει από την κρίση. Αυτό που βλέπουμε -με αυτό το διάταγμα- είναι ένας ηγέτης του Κρεμλίνου αποφασισμένος να διατηρήσει τον έλεγχο, καταλήγει το BBC.
- Κολωνός: Πληροφορίες για αστυνομικό της ΓΑΔΑ που επικοινωνούσε με τη 12χρονη - «Δεν έχω βρεθεί ποτέ μαζί της», λέει ο «Μιχάλης»
- Απόρρητη έκθεση «βόμβα» για τον τουρκικό στρατό: Τεράστιες ελλείψεις σε μάχιμους και εξοπλισμό – Τι αποκαλύπτει το Nordic Monitor
- Παλαιό Φάληρο: Πυροβόλησαν σκυλάκι που καθόταν σε αυλή σπιτιού με αεροβόλο όπλο - Τι λέει κτηνίατρος στο ethnos.gr
- Μ. Σχοινάς στην «Η»: Πώς θα εφαρμοστεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Η πολιτική της Κομισιόν αποδίδει καρπούς
- Οι 5 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που μας έχουν σοκάρει
HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr