«Μάχη μεταξύ δύο κοσμοθεωριών»: Λούλα και Μπολσονάρου διχάζουν ακόμη και τις συμμορίες στις φαβέλες της Βραζιλίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ενώ απομένει μια εβδομάδα και κάτι ως τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, η χώρα φαίνεται να είναι πιο διχασμένη από ποτέ, με οικογένειες, παρέες, συναδέλφους και εκκλησιαστικές κοινότητες να έχουν διαχωριστεί σε υπέρμαχους του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και υπέρμαχους του Ζαίχ Μπολσονάρου.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian, η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει διχαστεί τόσο πολύ που ακόμα και συμμορίες ή γκάγκστερ έχουν φανατικά διαφορετικές απόψεις για το ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας με το πρώτο γύρο των εκλογών να δείχνει ντέρμπι καθώς ο Λούλα συγκέντρωσε το 48% των ψήφων έναντι του 43% του Μπολσονάρου.
«Μάχη μεταξύ δύο κοσμοθεωριών»
Η επιλογή μεταξύ του Λούλα και του Μπολσονάρου έχει διασπάσει οικογένειες, παρέες, συνάδελφοι και εκκλησιαστικές κοινότητες, με τους υπέρμαχους του Λούλα να αποκαλούν τον Μπολσονάρου αυταρχικό ακροδεξιό και τους υπέρμαχους του Μπολσονάρου να αποκαλούν τον Λούλα διεφθαρμένο κομμουνιστή κλέφτη.
«Βιώνουμε μια κατάσταση απόλυτου διχασμού», δήλωσε ο Φελίπε Νούνιες, επικεφαλής της ομάδας δημοσκοπήσεων Quaest, η έρευνα της οποίας δείχνει ότι το 50% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Μπολσονάρου αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία και περίπου o ίδιος αριθμός πιστεύει ότι την αξίζει ο αντίπαλός του, Λούλα. Βέβαια, ο αριθμός των ψηφοφόρων που φοβούνται μια τρίτη θητεία του Λούλα ήταν ελάχιστα μικρότερος από τον αριθμό των ψηφοφόρων που φοβούνται την επιστροφή του Μπολσονάρου στην εξουσία.
Ο Νούνιες, δήλωσε ότι οι εκλογές του 2022 είναι «κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή αναμέτρηση μεταξύ δύο ανθρώπων». «Είναι μια μάχη μεταξύ δύο κοσμοθεωριών ... και αυτό είναι μοναδικό στην ιστορία της Βραζιλίας - δεν είχαμε ποτέ παρόμοιες εκλογές» είπε και πρόσθεσε «η χώρα είναι διχασμένη».
Ακόμα και οι γκάγκστερ έχουν διχαστεί
Ακόμη και οι γκάνγκστερ του Ρίο είναι διχασμένοι ως προς το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα τους - και κυρίως για το παράνομο εμπόριο τους.
Η συζήτηση που παρουσιάζει ο Guardian είναι χαρακτηριστική το πώς έχουν διχαστεί ακόμα και οι γκάνγκστερ. Ένας ληστής τραπεζών, ένας λαθρέμπορος όπλων και ένας διακινητής μαριχουάνας έχουν επιδοθεί σε μια παθιασμένη συζήτηση για το πολιτικό μέλλον της χώρας τους καθήμενοι σε μια πλατεία:
«Η ζωή ήταν ευκολότερη υπό τον Μπολσονάρου. Είναι πιο εύκολο να βρεις όπλα. Είναι πιο εύκολο να βρεις πυρομαχικά», παραδέχτηκε ο λαθρέμπορος όπλων και πρόσθεσε «αλλά αυτός που κυβέρνησε για τους φτωχούς ήταν ο Λούλα». «Για μένα και την οικογένειά μου, ο Μπολσονάρου είναι καλύτερος. Αλλά τι γίνεται με τις ρίζες μου; Τι θα γίνει με τα παιδιά εδώ γύρω;» διερωτάται δείχνοντας τη φαβέλα γύρω του. «Ο Μπολσονάρου είναι ο πρόεδρος των πλουσίων», συνόψισε ο πιστολέρο. «Είναι ο πρόεδρος του τρελού», είπε ένας άλλος συμμετέχων.
Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλοι οι γκάνγκστερ της συζήτησης. «Αυτοί οι τύποι είναι τρελοί», ξεσπάθωσε ένας ληστής που ψήφισε τον Μπολσονάρου στον πρόσφατο πρώτο γύρο των εκλογών.
«Ο Λούλα είναι ένα κάθαρμα», διακήρυξε ο 37χρονος απατεώνας, καταγγέλλοντας τα τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς που σημάδεψαν τα 14 χρόνια κατά τα οποία κυβέρνησε το Εργατικό Κόμμα (PT) του Λούλα.
Ο λαθρέμπορος χόρτων θυμήθηκε πώς οι αρχές άρχισαν να χρησιμοποιούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την παρακολούθηση των δυτικών συνόρων της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια της διετούς διακυβέρνησης του Λούλα - ένα πλήγμα για τους διασυνοριακούς διακινητές.
Αλλά σε προσωπικό επίπεδο, ο λαθρέμπορος όπλων θεώρησε την τετραετία του Μπολσονάρου - κατά τη διάρκεια της οποίας η πανδημία σκότωσε σχεδόν 700.000 ανθρώπους- καταστροφή. «Αυτός ο πρόεδρος δεν είναι καλός. Έκανε την πλάκα του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Άνθρωποι πέθαναν» είπε.
«Ο Λούλα μπορεί να κλέβει - αλλά τουλάχιστον βάζει φαγητό στα πιάτα των ανθρώπων», παραπονέθηκε ο διακινητής για την κοινωνική κρίση που έχει εκθέσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια και την πείνα.
Ο λαθρέμπορος όπλων εξέφρασε την αγανάκτησή του για τον κατακλυσμό παραπληροφόρησης που κατανάλωναν οι υπάλληλοί του στα κινητά τους τηλέφωνα. "Είναι γαμημένες ψευδείς ειδήσεις", ξεσπάθωσε αφού ένας συνεργός του ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο Λούλα είχε πρόσφατα πουλήσει ένα κομμάτι του Αμαζονίου σε ξένους.
Όμως ο ληστής δεν συγκινήθηκε και επέμεινε ότι θα ψηφίσει ξανά τον Μπολσονάρου όταν η Βραζιλία διεξάγει τις κρίσιμες εκλογές στις 30 Οκτωβρίου.
Σύγκρουση δυο Βραζιλίων
Παρά το βίαιο επάγγελμά του, ο έμπορος όπλων δήλωσε ότι φοβάται βίαια αιματηρά επεισόδια καθώς η εκλογική αναμέτρηση μπαίνει στην τελευταία της εβδομάδα. «Αν πεις κάτι κακό για τον Μπολσονάρου στους υποστηρικτές του, θα σε πυροβολήσουν» δήλωσε.
Ο δημοσκόπος Νούνιες χαρακτήρισε τους διχασμένους γκάγκστερ «το πιο πιστό πορτρέτο» μιας εκλογικής αναμέτρησης που έστρεψε τους Βραζιλιάνους εναντίον των Βραζιλιάνων.
«Η λέξη που αποτυπώνει τη στιγμή στη Βραζιλία είναι ο διχασμός», είπε, επισημαίνοντας τις βαθιές κοινωνικές, θρησκευτικές, οικονομικές και πολιτιστικές διαιρέσεις που αποκάλυψε η ψηφοφορία».
«Έχετε τους φτωχούς να ψηφίζουν τον Λούλα και τους πλούσιους τον Μπολσονάρου. Έχεις μαύρους που ψηφίζουν Λούλα και λευκούς που ψηφίζουν Μπολσονάρου. Οι γυναίκες ψηφίζουν Λούλα και οι άνδρες Μπολσονάρου. Έχετε ευαγγελικούς που ψηφίζουν Μπολσονάρου και καθολικούς που ψηφίζουν Λούλα».
«Αυτό», κατέληξε, «είναι μια σύγκρουση δύο Βραζιλίων»
- Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί, μπλακ άουτ και 2.000 νέοι Ρώσοι στρατιώτες - «Θέλουν να μας σκοτώσουν, αλλά δεν φοβόμαστε πια»
- Τσαβούσογλου: Δεν έχει σημασία ποιος είναι πίσω από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά ποιος είναι απέναντί τους
- Self test... 2 σε 1: Έφτασαν τα διπλά τεστ κορονοϊού και γρίπης στην Ελλάδα - Πώς λειτουργούν
- Φυσικό αέριο: Βουτιά των τιμών μετά την υποχώρηση της Γερμανίας για το πλαφόν
- Το φαινόμενο ΛΕΞ επέστρεψε: Νέο ρεκόρ στη συναυλία του – Πάνω από 25.000 άνθρωποι θα βάλουν «φωτιά» στη Θεσσαλονίκη
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr